Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Pio Cesare Vermouth di Tornio

Pio Cesare Vermouth di Tornio

Italien, Piemonte, 750 ml, 16%

Ända sedan början av Pio Cesares historia har de producerat begränsade kvantiteter av Barolo Chinato och Vermouth, noggrant efter familjereceptet som dagens generations farfars far skapade. I början av 1950-talet bestämde man att stoppa produktionen eftersom kundernas intresse och och efterfrågan f ···

Styckvis

569:-

/flaska
Låda (6 st)

569:-

/flaska, totalt 3 414:-
Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
  • Milda ostar
  • Starka ostar
  • Dessert
  • Frukt och bär
Druvor

Nebbiolo

Smaknotering

Stor doft och smak av kanderade toner av apelsin och mandel, kryddiga och aromer av kummin, kanel och vanilj med läckra nyansr av lönnsirap, medicinalörter och fat i avslutet.

Drickes
2021-2035
Alkoholhalt
16%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
12-16ºC

Så tycker experterna

Decanter
95 p "Candied orange, cinnamon and vanilla flavours"

Chardonnay and Moscato Bianco macerated with more than 25 botanicals and sweetened with burnt sugar. Candied orange, cinnamon and vanilla flavours redolent of panettone are countered by balsamic tarragon and polished wood nuances.

WineAdvocate
93 p "This is a fun bottle for a creative mixologist."

A popular product in Italy and abroad, the Pio Cesare NV Vermouth di Torino opens to a dark copper or amber color. This is a fun and genuine expression, with candied almond, maple syrup, orange peel and medicinal herb. The blend of grapes at the bottom of this Vermouth is Chardonnay and Moscato, and you only just catch a fleeting glimpse of the floral aromas associated with the latter. This is a fun bottle for a creative mixologist. You might notice exotic hints of exotic spice or toasted cumin seed.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Ända sedan början av Pio Cesares historia har de producerat begränsade kvantiteter av Barolo Chinato och Vermouth, noggrant efter familjereceptet som dagens generations farfars far skapade.

I början av 1950-talet bestämde man att stoppa produktionen eftersom kundernas intresse och och efterfrågan förändrades djupt. Det fokuserades allt mer på likör-viner och vermouth med otraditionella smaker, mindre karaktär och mindre respekt för respektivr vinregions terroir.

 

Den senaste tiden har efterfrågan på drucker med traditionell karaktär, stark personlighet och stor individualitet i aromatiska viner och i vinbaserade aperitifer. Det gjorde arr 2016 beslutade den femte generationen av familjen att man återigen skulle börja att producera mycket små mängder Vermouth och Barolo Chinato, med användning av de historiska etiketterna och det sedan många år inlåsta och undangömda gamla familjereceptet.

 

Pio Cesares vermouth består av en blandning av 26 aromatiska örter, såsom malört (som har det tyska namnet "vermouth"), mejramblad, gentiana rötter, apelsinskal m.fl. som utgör familjerecept får macereras i nästan 40 dagar i en liten blandning av olika vita Pio Cesare-viner och ren alkohol. Till detta aromatiska extrakt läggs sedan rätt mängd av familjens chardonnay och en del av moscato, lite socker och alkohol.

 

Blandningen får åldras i minst 4 månader i mycket små tankar av rostfritt stål då receptet avslutas med en tillsats av bränt socker, vilket ger vermouthen dess bärnstensfärgade färg och dess distinkta arom och smak.

 

För att bättre uppskatta Pio Cesare Vermouth föreslår familjen själva att man dricker den i enligt gamal piemontesiska stil där man smuttar på den med en skiva citronskal.

Producenten

Pio Cesare tillhör de mest välkända och älskade producenterna i Barolo. Egendomen startades av Cesare Pio 1881 (som i italiensk ordning vände på sitt för- och efternamn när han skulle benämna vingården). Men det var hans son son son, Pio Boffa, som gjorde egendomen världsberömd. Det var också den dynamiske patriarken Pio Boffa tills helt nyligen skötte egendomen - men tyvärr var han en av de som fick sätta livet till under coronapandemin tidigare i år.

Idag är det femte generation med Pio Boffas dotter, Frederica Boffa, och hennes kusin, Cesare Benvenuto, som driver egendomen. Totalt har man närmare 70 hektar vinmark i många av de klassiska kommunerna. Mest kända är kanske cru-vinerna Ornato (som ligger i Serralunga d'Alba) och Mosconi (som ligger i Monforte d'Alba). Man har också ett par Barbaresco cru-viner (bland annat Il Bricco) som båda kommer från Treiso.

I stilen påminner vinerna mycket om Gajas och de övriga modernisternas med en otroligt fin frukt, tydliga ekfatstoner och en härlig koncentration. Till skillnad från många andra av modernisterna så lade dock Pio Boffa lika mycket vikt vid sin "vanliga" Barolo som sina cru-viner. Egendomen gör också en prisvärd och smörig chardonnay, en mycket välsmakande Barbera och en super-barbera kallad Fides.

http://www.piocesare.it/home.htm
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du