Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Nervi – Conterno Gattinara Vigna Valferana 2016

Nervi – ConternoGattinara Vigna Valferana 2016

Italien, Piemonte, 750 ml, 14,5%

Den andra av Nervis berömda Cru-vingårdar. Precis som Molsino får vinerna från den 3-4 veckors maceration och jäsning och 40 månaders lagring på stora träfat av mestadels slavonsk ek. Ett legandariskt vin från en lagendarisk producent.  Eller som Vinous skriver: "The 2016 Gattinara Vigna Valferana ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2016

Druvor

Nebbiolo

Smaknotering

Läcker och aromatiskt doft av både mörka och röda bär, tobak, rosor och violer. Här finns också inslag av kryddor, läder och kakao. Smaken är stram men balanserad med ung fräsch frukt och tydliga tanniner. Eftersmaken är lång och komplex. Här finns en enorm lagringspotential. 

Drickes
2023-2040
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC
Lufta vinet
4 timmar

Så tycker experterna

Vinous
96p 96 p "Gattinara Vigna Valferana is every bit as impressive from bottle as it was from cask."

"The 2016 Gattinara Vigna Valferana is every bit as impressive from bottle as it was from cask. Rich and resonant, the 2016 is so supremely beautiful as it opens up in the glass. It is a wine of real breadth and textural expansiveness. Rose petal, mint, sweet dried cherry, tar, anise and orange peel are some of the nuances that emerge, but the Valferana is a wine to admire for its total sense of balance. In a word: Lights out. Make that two words."

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

När en av de bästa och mest respekterade vinproducenterna i Barolo gör gemensam sak med den den äldsta verksamma producenten i Gattinara - ja då resultatet förstås enastående. 

Det var 2018 som Roberto Conterna (från Giacomo Conterno) köpte Nervi som grundades av Luigi Nervi 1906. 2011 såldes Nervi till ett gäng norska investerare med Barolokännaren Erling Astrup i spetsen. Erling är en nära vän till Roberto och när norrmännen skulle sälja så ville de helst att köparen skulle vara någon som kunde uppskatta historien och potentialen hos några av Gattinaras bästa vingårdar - och Roberto var inte sen att hoppa på. 

Egendomen består av 28,5 hektar vingårdar på Gattinaras vulkanrika sluttningar inklusive några av de bästa i Gattinara som Molsino och Valferana samt Garavoglie och Casacce, vilka alla är historiska crus i Gattinara. Omnämnanden av Molsino i stadsregister går så långt tillbaka som 1471 och Valferana omnämns redan 1231!

Idag gör man två single crus från Molsinos sydsluttande amfiteater och Valferanas öppna västsluttande vingårdar samt en blend från alla fyra cru-lägena. Man gör även rosato som är en blandning av Nebbiolo och Uva Rare. 

De röda vinerna görs uteslutande på nebbiolo och med klassiska traditionella metoder som lång maceration och lagring på stora fat av slavonsk ek. De har alltid varit bland de bästa i Gattinara men har nått nya höjder sedan Roberto Conterno tog över. Det här är viner som kombinerar Nebbiolos fantastiska parfym med ett utryck som är elegant och finessrikt och som också har den där fantastiska ryggraden som vi förknippar med Nebbiolo från Gattinara. 

https://www.nervicantine.it
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du