Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Mauro Veglio Barbera d´Alba Cascina Nuova 2017

Vad tyckte du?

Mauro Veglio Barbera d´Alba Cascina Nuova 2017

Ekologisk

Italien, Piemonte, 750 ml, 13%

Druvorna till Mauro Veglio Barbera d´Alba Cascina Nuova kommer från en vingård med rankor planterade på det tidiga 1960-talet och växer på en mark intill den kända Arborina vinmarken och har således en liknande jordmån. Jordmånen består av en blandning av lera, fin sand och kalkstensandsten. Vinet h ···

Styckvis

359:-

/flaska
Låda (6 st)

359:-

/flaska, totalt 2 154:-
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
  • Nöt
  • Lamm
  • Fläsk
  • Vilt
  • Skogsfågel
Årgång

2017

Smaknotering

Stor, lätt floral doft av mörka bär, blåbär, körsbär, plommon, fläder och fina kryddor samt ett nyanserat inslag av ekfat. Smaken är medelfyllig och komplex i den djupare Barberastilen utan att för den delen vara dominerad av fat. Här är det istället den mörka frukten och kryddorna som står i förgrunden. Lång välbalanserad eftersmak. Kan drickas nu eller lagras i 3-5 år.

Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC
Lufta vinet
1 timme

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5151

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Druvorna till Mauro Veglio Barbera d´Alba Cascina Nuova kommer från en vingård med rankor planterade på det tidiga 1960-talet och växer på en mark intill den kända Arborina vinmarken och har således en liknande jordmån. Jordmånen består av en blandning av lera, fin sand och kalkstensandsten. Vinet har macererat på sina skal i ståltank under temperaturkontroll i 12 dagar. Därefter pressas druvorna och vinet får jäsa 20 dagar (där malolaktisk jäsning också sker) innan vinet slutligen lagras 18 månader på små ekfat (50% nya och 50% äldre använda fat). Vinet flaskas utan filtrering.

Producenten

Historien med Mauro Veglio börjar tidigt under 1900-talet i byn Ciotto nära La Morra. Den första generationen som gjorde allvar i drömmen att ha sin egen vingård var Angelo Veglio, hans fokus var att enbart använda sig av inhemska druvor och framförallt nebbiolo. 1960 tog drömmen ytterligare fart när Angelo förvärvade sin första vingård i La Morra, hem till deras kända Barolo Gattera DOCG.

Av Angelos tre söner var det bara Mauro som troget följde sin pappas fotspår - ivrigt påhejad av grannen och mentorn Elio Altare som han delar gårdsplan med. 1986 tog han över rodret efter att fadern blev sjuk. För att sätta sin egen prägel bestämde sig den då 25-åriga sonen att renovera vingården och omplantera stora delar av rankorna. 1992 skedde den första skörden och vinifieringen under egen etikett vid vingården Cascina Nuova (de första årgångarna gjordes de facto i Elio Altares vineri).

För att försäkra sig om att företaget skulle fortsätta vara familjeägt kom Alessandro Veglio in i bilden, brorsbarn till Mauro. Alessandro som är född 1982 bestämde sig för att utbilda sig till oenolog och 2005 började han göra sina egna viner, numera använder han alla druvor från den egna gården som ligger runt 3 hektar och arrenderar även en mark på ca 1,5 hektar. Hälften av produktionen är Barolo-viner, totalt ligger produktionen på ungefär 80.000 flaskor. Av Barolo-vinerna är 4 sk. Cru områden; Arborina, Gattera, Rocche dell´Annunziata och Castelletto.

http://www.mauroveglio.com
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du