Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Biondi Santi Tenuta Greppo, Brunello di Montalcino, Riserva 2004

Biondi Santi Tenuta Greppo, Brunello di Montalcino, Riserva 2004

Italien, Brunello di Montalcino, 750 ml, 13,92%

DRUVOR 100% sangiovese Vinet har lagrats på slovenska ekfat i 36 månader. Total produktion endast 10866 flaskor.

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2004

Druvor

Sangiovese

Smaknotering

Doften är fullmatad med söt frukt och toner av ceder och tobak. Smaken är oerhört balanserad med toner av solmogna bär både röda och mörka bär som hallon, körsbär och plommon. Smaken är oerhört komlex, har en fantastisk balans och harmoni. Lång, lång ännu oförlöst eftersmak.

Drickes
2014-2034
Alkoholhalt
13,92%
Flaskstorlek
750 ml

Så tycker experterna

WineSpectator
95p

Full of sweet macerated cherry and spice flavors, with concentration and intensity. Balanced, leaving a supple, mouthcoating impression on the finish.—Biondi-Santi non-blind retrospective (April 2011). Best from 2020 through 2050. 985 cases made.

WineAdvocate
94p

The 2004 Brunello di Montalcino Riserva is impeccable and classy. Ripe red fruits, flowers and minerals are some of the nuances that emerge from this fresh, vibrant wine. The fruit remains incredibly youthful and pure all the way through to the finish. This is a surprisingly supple, fruit-driven style of Riserva from Biondi-Santi, and with time in the glass the reluctant bouquet finally emerges. Some of the explosiveness of the best vintages (such as 2001) is missing, but the wine nevertheless impresses for its finesse and impeccable overall balance. The 2004 Riserva looks to have a long life ahead of it, but it is so harmonious that opening a bottle in its youth, while not optimal, is far from infanticide. Anticipated maturity: 2014-2034. I was deeply impressed with the wines I tasted from Biondi-Santi this year. Of course, Biondi-Santi is the estate that put Brunello di Montalcino on the map, so it is nice to see this historic property doing so well. These remain some of the most rigorous, age-worthy Brunellos readers will come across. Traditional vinification and aging in large, neutral casks are the rule. Ideally the wines are best left in the cellar for at least a decade after release, but readers will have a very hard time exercising such restraint here. These are magnificent Brunellos.

WineEnthusiast
93p

The excellent 2004 vintage shines through in this traditional expression of Brunello. Biond-Santi’s wines speak highly of the territory they come from. The acidity and tight berry flavors recall the hillside vineyards at Il Greppo and the aromatic complexity shows the best of Montalcino. The wine is fine, elegant, sophisticated and built to last. Drink after 2020.

Kundbetyg

Detta vin är ännu inte betygsatt av våra kunder.
Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

0/5051

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

DRUVOR 100% sangiovese

Vinet har lagrats på slovenska ekfat i 36 månader.

Total produktion endast 10866 flaskor.

Producenten

Biondi Santi och egendomen Il Greppo är nog italiens mest mytomspunna producent. Il Greppo är vaggan för italiens kanske mest kända och berömda vin, Brunello di Montalcino. Det var här den första flaskan producerades 1888!  Ferruccio Biondi hette mannen som "uppfann" en ren klon av sangiovese-druen, och la grunden för Brunello-produktion. Hans snn, Tancredi gick i hans i fotspår och det samme gjorde hans sonson Franco. Dessa tre generationer, alle högt aktade önologer, utvecklade och marknadsförde detta fantastiska, och långlivade vin, på den internationella marknaden. Det är viktigt att förstå att Biondi Santi som familj, som historia och producent är absoluta ikoner i Toscana, för Italien och för i proncip hela vinvärlden.

Nästa kapitel i Biondi Santis historia skrevs av Jacobo. Jacobo har etablerat sig utanför Montalcino i Maremma ute vid kusten efter rigorösa geologiska analyser. Här vill han producera det bästa vingården kan ge på egendomen Castello di Montepo. Han har tagit med sig sangiovesedruvor från Il Greppo i Montalcino som tillsammans med cabernet sauvignon, merlot och sauvignon blanc ska visa sin storhet. På 50 år har byn Montalcino utvecklats från att vara en av Toscanas fattigaste till en av de rikaste. Och Biondi Santi har sin plats som Brunellos flaggskepp. Familjens och deras historia har blivit omskriven genom åren i bl. a. The New York Times, National Geographic, Wine Spectator.

 

http://www.biondisanti.it/

Karta