Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Tenuta Fossacolle Brunello di Montalcino 2015
Våra kunder tycker

Tenuta FossacolleBrunello di Montalcino 2015

Italien, Brunello di Montalcino, 750 ml, 14%

Tenuta Fossacolle ligger i den södra delen av Montalcino och egendomen omfattar inte mer än 2,5 hektar. Vinmakaren Sergio Marchettis viner är kända för att vara smakrika och generösa och mycket av den omtyckta stilen är ett resultat av experimenteradet med franska ekfat. Årgång 2014 lagrades först i ···

Styckvis

499 kr

/flaskaOrd. pris 595 kr
Låda (6 st)

3 270 kr

Ord. pris 3 570 kr
Årgång

2015

Smaknotering

Stor doft av mörka bär, blodapelsin och stjärnanis. Smaken är fyllig och fylld av generösa toner mörka körsbär, plommon och brödkryddor samt av fina nyanser från fatlagringen.

Drickes
2023-2035
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC
Lufta vinet
1 timma

Så tycker experterna

James Suckling
97p 97 p "Wonderful length and intensity."

Excellent ripeness of fruit here with glazed strawberries, blood oranges, red licorice and dried spices. Superb density and focus to the centre palate, which is layered, ornate, plush but balanced. The finish goes on and on with nutmeg, tar and saffron. Wonderful length and intensity. Drink from 2024.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Tenuta Fossacolle ligger i den södra delen av Montalcino och egendomen omfattar inte mer än 2,5 hektar. Vinmakaren Sergio Marchettis viner är kända för att vara smakrika och generösa och mycket av den omtyckta stilen är ett resultat av experimenteradet med franska ekfat. Årgång 2014 lagrades först i 12 månader på 25 hektoliters ekfat och därefter ytterligare 12 månader på 225 liters franska barriquer. Efter dessa 24 månader på fat fick vinet ytterligare 12 månaders lagring i beklädda betongfat. Vinet filtrerades inte innan buteljering. Efter buteljeringen fick vinet ligga 8 månader i egendomens källare.

Väderförhållandena för 2015 i Italien var imponerande. James Suckling skriver ” The 2015 vintage is a historical year for Brunello di Montalcino that nobody should miss.“ Vintern och våren gav rikligt med regn vilket balanserade den intensiva solen och värmen under sommaren. Lite regn i september före skörden vara perfekt för mognaden och fräschören i druvorna. På grund av det varma vädret under växtsäsongen var det viktigt med god närvaro i vingårdarna och vid skörd sorterade exempelvis de som lyckats göra exceptionella viner bort torkade druvor. De flesta producenter skördade i slutet av september eller början av oktober, vilket är ett tecken på att det inte var för varmt och att druvor hade en chans att mogna ordentligt.

Producenten

Sergio Marchetti är känd som en av Italiens duktigaste "vinkällar-trollkarlar". Hans sigill är koncentrerade, mörka och extraktrika viner. Sergio stod tidigare bakom produktionen på Tenuta di Argiano (känt för Brunello di Montalcino och supertoscanarna Non Confunditur, Solengo och Suolo). I dag focuserar Sergio Marchetti till 100 procent på sin egna familjs vingår Tenuta di Fossacolle. Vid den södra änden av Montalcino-appellationen ligger vingården, som endast omfattar 2,5 hektar. Sergio menar att om gården vore större skulle han inte kunna kontrollera och ta hand om alla vinstockar varje dag, vilket skulle elda till att inte han inte skulle kunna upprätthålla önskad kvalitet. I källaren experimenterar man med lagring på franska fat, vilket bidrar till den generösa stil som kännetecknar Fossacolles viner.

http://www.fossacolle.it/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du