Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Michel Gros Vosne Romanée  2008

Michel Gros Vosne Romanée 2008

Frankrike, Vosne-Romanée, 750 ml, 13%

100 procent pinot noir från tre olika lägen i Vosne-Romanée nära byn. Jordmånen skiftar mellan kalksten med leriga inslag till avlagringar från oligoceneperioden (som kallas för Laxkonglomeratet på grund av sin rosa färg). Dessa jordar skapar mjuka och eleganta viner.  Alla druvor handplockas och m ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2008

Druvor

Pinot Noir

Smaknotering

Kryddig doft av röda bär (hallon och vinbär) med aromatiskt blommigt inslag. Smaken är nervig och återhållen men med mjuk röd frukt och en lite stram avslutning. Lång eftersmak med bra mellanregister. 

Drickes
2013-2032
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18-20ºC
Lufta vinet
2-4 timmar

Så tycker experterna

Burghound
88p

A spicy and relatively deeply pitched nose displays red currant, soy and a distinct floral character that introduces textured, precise and restrained middle weight flavors that are impressively long on the linear and austere finish. Solid quality for its level.

Kundbetyg

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

4/5251

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

100 procent pinot noir från tre olika lägen i Vosne-Romanée nära byn. Jordmånen skiftar mellan kalksten med leriga inslag till avlagringar från oligoceneperioden (som kallas för Laxkonglomeratet på grund av sin rosa färg). Dessa jordar skapar mjuka och eleganta viner. 

Alla druvor handplockas och man gör urvalet redan i vingården. I vinkällaren avstjälkas druvorna och jäser sedan i öppna temperaturreglerade jäskar. Sedan 1996 har man helt slutat med chaptalisering (tillsats av socker för att få upp alkoholhalten dåliga år) men dåliga år använder man maskiner för att koncentrera musten. Man hymlar inte heller med att man använder speciellt utvald jäst. Michel Gros använder sig också av både överpumpning av musten på skalresterna och "punching down" av skalresterna. Efter jäsningen hettas musten upp till 38 grader i 24 timmar innan den kyls ned och får vila på tank ett tag innan det förs över på ekfat. 

Det färdiga vinet lagras sedan i 18 månader på klassiska 228-liters ekfat i 18 månader (30-40 procent ny ek). 

Producenten

Dynastin startade med Alphonse Gros som flyttade till Vosne-Romanée 1830. 1995 delade Jean Gros upp sin domän mellan sina tre barn Michel, Anne-Francoise och Bernard. I Michels del ingick bl.a. ”monopolet” Clos des Réas. Tidigare hade han köpt områden i Clos Vougeot, Vosne-Romanée, Chambolle-Musginy och Morey-Saint-Denis. Idag omfattar hela domänen 23 ha och räknas till de bästa i området. Michel Gros har fått mängder av utmärkelser både för sina viner och som vinproducent, bl.a. International Wine Challenges ”red winemaker of the year” 2002 och 2003.

http://www.domaine-michel-gros.com/

Karta