Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Domaine Lafage Tessellae Carignan Vieilles Vignes 2017

Domaine LafageTessellae Carignan Vieilles Vignes 2017

Frankrike, Vin de Pays, 750 ml, 14%

Från en av våra favoritproducenter i franska södern och det allt hetare vindistriktet Côtes Catalanes i Roussillon. Domaine Lafage gör viner med stor personlighet men alltid med en skön stringens och känsla av plats/terroir. Det är en egendom som hyllas vinkritiker världen över. och det är inte så k ···

Denna årgång är slutsåld.

Prova gärna vinet i våra andra årgångar.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2017

Druvor

Carignan

Smaknotering

Stor nästan saftig och lockande doft av röda och mörka bär (björnbär), blommor, torkad frukt, björnbär, mängder av kryddor och ett nyanserat inslag av knäck, Smaken är rik och medelfyllig med en fokuserad frukt och eleganta mineraliga undertoner. Här möter saftig röd frukt mörka bär, sälta och massor av kryddor. Lång härlig eftersmak. 

Drickes
2019-2022
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18-20ºC
Lufta vinet
1 timme

Så tycker experterna

Jeb Dunnuck
91p 91 p "Silky Carignan that has terrific purity and elegance"

Moving to the reds, the 2017 Côtes Catalanes Tessellae Carignan (100% Carignan) comes from the Agly Valley and was brought up all in tank. Blackberries, leather, dried herbs, and licorice notes all emerge from this spicy, medium-bodied, silky Carignan that has terrific purity and elegance. It’s another wine from Jean-Marc that over-delivers. Drink it over the coming couple of years.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Från en av våra favoritproducenter i franska södern och det allt hetare vindistriktet Côtes Catalanes i Roussillon. Domaine Lafage gör viner med stor personlighet men alltid med en skön stringens och känsla av plats/terroir. Det är en egendom som hyllas vinkritiker världen över. och det är inte så konstigt när vinerna är så här bra. Carignan Vieilles Vignes 2017är gjort på druvor från 70 år gamla vinstockar av 100 procent carignan. Druvorna växer på relativt sett hög höjd och skifferhaltig jord i Maury och Terroir Les Aspres. Ett vin som du redan nu kan dricka till helgens kötträtter eller spara i upp till fem år i din vinkällare. 

Producenten

Domaine Lafage ligger i den sydligaste delen av Côtes du Roussillon mellan Peripignan och Medelhavet. Området är ett av Frankrikes äldsta vinområden och här har man odlat vin sedan Romarriket. Egendomen drivs av Jean-Marc och hans fru Eliane Lafage - båda vinmakare.

Jean-Marc är en eftertraktad ”flying winemaker” som gör vin både i Spanien och Sydamerika. Verksamheten är relativt stor - man har 160 hektar med vinrankor - men produktionen är fokuserad på kvalitet och låga skördeuttag. Jean-Marc är en ”terroirist” som jobbar intensivt och målmedvetet med egendomens olika terroirs (växtplatser). Och egendomen har fått kanonbetyg av Robert Parkar: "I struggle to think of another portfolio that encompasses anywhere close to this level of value, and the average quality to price for these wines is just hard to believe."

Egendomen har huvudsakligen tre olika terroir.

Terroir de l’Agly – ligger i den norra delen av Roussillon där jorden är mörk och skifferrik och där nordanvinden håller vingårdarna torra - här trivs gernache noir, carignan och muscat som ger kraftiga viner med karaktär.

Terroir Perpignan-Méditerranée – ligger mellan Perpignan och Medelhavet - när havet. Här består jordmånen av mycket kalk och lera och områdets terroir påverkas mycket av Tramontanen (en stark nordanvind som drar in över medelhavet. Här finns mycket gamla stockar av bl a grenache blanc och grenache gris (några är över 100 år gamla) men också chardonnay, sauvignon blanc, merlot och mourvèdre.

Terroir des Aspres – Ett område med de högsta vinmarkerna innan Pyrenéerna - 400 meter över havet och planterade i terasser. Här är klimatet mycket varmt men också påverkat av Tramontanevinden. Här trivs carignan, grenache och muscat.

http://www.domaine-lafage.com/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du