Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Château la Gaffeliere Château la Gaffelière 2020

Château la GaffeliereChâteau la Gaffelière 2020

Frankrike, Saint-Emilion, 750 ml, 13,5%

Fram till 1961 producerade La Gaffelière Naudes (som man då kallade sig) enastående viner men därefter gick slottet in i en medioker period. 1963 kortades namnet ner till enbart Château La Gaffelière. Det skulle dröja ända från till dess att familjen Malet-Roquefort anlitade konsulten Stephane Deren···

Styckvis

1 195 kr

/flaska
Låda (6 st)

7 170 kr

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2020

Smaknotering

Ung koncentrerad doft med aromer av mörka bär, kryddor, järnoxid och ceder. Kroppen är medelfyllig med markerade men fina tanniner, en fin komplexitet och en lång eftersmak.

Drickes
2025-2040
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC
Lufta vinet
1 timma

Så tycker experterna

The Wine Independent
98p "This is stunning!"

The 2020 La Gaffeliere is composed of 70% Merlot and 30% Cabernet Franc. Deep garnet-purple in color, it soars out of the glass with expressive notes of redcurrant jelly, plum preserves, and kirsch, plus nuances of dark chocolate, violets, pencil lead, and fragrant soil with a waft of crushed rocks. The medium-bodied palate is so tightly wound, featuring very fine layers of red and black fruit intertwined with floral and mineral nuances, supported by highly pixilated, super-ripe tannins and amazing tension, finishing very long and with the energy of an atomic bomb. This is stunning!

James Suckling
98p "Delicious chocolate-wrapped black and blue fruit with spiced character and a really long finish."

Deep and intense notes of plums and blackberries with dark chocolate, toasted spices, walnut, crushed graphite and wet stones. Full-bodied with layers of ripe, velvety tannins that flow in a firm stream throughout the palate. Very structured. Delicious chocolate-wrapped black and blue fruit with spiced character and a really long finish. 60% merlot and 40% cabernet franc. Drink from 2028.

Vinous
98p "The 2020 La Gaffelière is superb. Rich, dense and explosive"

The 2020 La Gaffelière is superb. Rich, dense and explosive. Black cherry, gravel, licorice, grilled herbs and menthol race out of the glass. Deep, pliant and explosive, the 2020 is magnificent. At this stage, the 2020 is an infant, but that won't be a problem in a few years. This vivid, statuesque Saint-Émilion is nothing short of thrilling.
- By Antonio Galloni on December 2022

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Château la Gaffelière är idag en omtyckt vinproducent i vackra Bordeauxappellationen Saint-Emilion, men redan långt före slottet och egendomens uppförande finns tecken på att antika romare planterade druvor på platsen för tusen år sedan. Även nuvarande slottets historia är mycket gammal; Château la Gaffelière är ett av de äldsta familjeägda slotten i Saint-Emilion och dagens ägare har ägt slottet i 300 år och kan spåra sin historia i området till 1300-talet. 

Under 1400-talet tros dock La Gaffelière ha använts som en typ av sjukhus till människor med spetälska eftersom Gaffelière kan översättas från gammelfranska till typ ”leprakoloni”. Även om egendomen kan dateras till 1000-talet är det i och med ankomsten av greven Comte de Malet-Roquefort på 1600-talet som slottets moderna historia startar. Det är tack vare honom som dagens unika gotiska slott uppfördes. Vid 1700-talet hade redan ryktet om egendomens fina viner börjat sprida sig. Någon gång runt denna tid delades ägorna upp och den andra halvan blev det som idag är känt som Château Canon La Gaffelière som ligger längre ned längs vägen. Den halva som familjen Malet-Roquefort behöll (dagens La Gaffelière) kallades länge La Gaffelière Naudes. Fram till 1961 producerade La Gaffelière Naudes enastående viner men därefter gick slottet in i en medioker period. 1963 kortades namnet ner till enbart Château La Gaffelière. Det skulle dröja ända från till dess att familjen Malet-Roquefort anlitade konsulten Stephane Derenoncourt långt in på 00-talet innan man började återta sin gamla position och forna glans. Årgång 2005 och framåt börjar man verkligen se enastående skillnader och från 2009 är samtliga årgångar av yppersta kvalitet på nytt. Årgång 2014 köpte Comte Alexandre de Malet Roquefort 13 hektar från familjen Cassat. Köpet inkluderade Château Mauvezin, Domaine de Peyrelongue och Château Haut Badon. 3-4 hektar av dessa var klassificerade som Grand Cru.

Viner
Dagens 18 hektar vingårdar är planterade med 80% merlot och 20% cabernet franc – detta är en stor skillnad från 90-talet merlot utgjorde 65% och man dessutom hade 10% cabernet sauvignon. Jordmånen består av lera, kalksten, krita och sand. Ägorna består i princip av tre delar; de bästa 7 hektaren ligger nära legendariska Ch. Ausone, ytterligare en del ligger nära Moulin Saint Georges och den tredje ligger på andra sidan vägen från storslagna Ch. Pavie. Snittåldern på rankorna är 40 år.

Vinifieringen sker I temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Den malolaktiska jäsningen sker i ekfat och fatlagringen sker I 70–80% ny ek med jästfällning i 18-20 månader. Årligen släpps cirka 4,000 lådor av förstavinet.

Egendomens andravin heter Clos la Gaffelière och sedan 1995 finns också tredjeetiketten Les Haus de la Gaffelière. Den sistnämnda är en AOC Bordeaux som säljs genom egna négociantfirman Maison Malet Roquefort.

http://www.chateau-la-gaffeliere.com/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du