Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Château Ausone Chapelle dAusone Magnum 2015

Château AusoneChapelle dAusone Magnum 2015

Frankrike, Saint-Emilion, 1500 ml, 13%

Andravinet Chapelle dAusone från Saint-Emilions främsta slott - Chateau Ausone. Druvblenden i detta vin är 45 % Merot, 45 % Cabernet Franc och 10 % Cabernet. Mellan en tredjedel och hälften av Ausones totala produktionen av andravinet och vinet genomgår samma vinifikation som Grand Vin. Jäsning och ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2015

Smaknotering

Det är ett stort vin som är rikt, med fin bred och djup i doften. I klassisk Bordeauxstil är vinet fullmatat med mörk frukt, svarta vinbär, björnbär, cigarrlåda, rosblad, viol, läder, kaffe, örter och kryddor. Smaken är fyllig med fint integrerade tanniner och stor komplexitet. Sammetslent paketerat med en lång, läcker avslutning.

Drickes
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
1500 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC
Lufta vinet
1-3 timmar

Så tycker experterna

Jeb Dunnuck
95p "Its a screaming good wine"

Starting with the second wine of Ausone, the 2015 Chapelle dAusone checks in as roughly 45% each of Cabernet Franc and Merlot, with the balance Cabernet Sauvignon. It’s a screaming good wine offering notes of black raspberries, licorice, smoked earth, and exotic flowers. With fabulous opulence, full-bodied richness, ripe tannin, and a stacked mid-palate, it’s a serious wine that will benefit from short-term cellaring and keep for two decades.

WineAdvocate
93p "Full-bodied, firm and grainy with a taut structure and packed with youthful, muscular fruit, it finishes on a compelling mineral note."

A second label produced mainly from the younger vines at Château Ausone, the 2015 Chapelle dAusone is a blend of 45% Merlot, 45% Cabernet Franc and 10% Cabernet Sauvignon aged in French oak barrels, 85% new, for 20 months. Deep garnet-purple in color, it appears broody to begin, offering glimpses at black berry preserves and crème de cassis notions with nuances of cigar box, Chinese five spice, menthol and chocolate box. Full-bodied, firm and grainy with a taut structure and packed with youthful, muscular fruit, it finishes on a compelling mineral note.

James Suckling
94p "Very open and savory for the second wine of Ausone."

Gorgeous perfumes of lavender, roses, currants, blackberries and violets follow through to a full body, and soft and round, beautifully textured tannins. Alluring and inviting to drink now. Beautiful length. Very open and savory for the second wine of Ausone.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Det finns en teori som lyder att Château Ausone är platsen för den Lucianska villa där den romerska skalden Ausonius levde under slutet av sitt liv på 300-talet. På de äldsta delarna av egendomen finns vissa arkeologiska ledtrådar som pekar mot att det en gång stått en romersk villa på platsen, men det finns inga konkreta bevis för att det är platsen där just Ausonius levde. Även om ingen törs lova att Ausonius en gång bott och planterat vingårdar här så har han åtminstone lämnat ett arv efter sig – namnet Château Ausone. Det tros vara 400 år sedan slottet fick sitt nuvarande namn för att hylla den gamla poeten.

Ausone är ett ovanligt slott i Bordeaux eftersom det haft så få ägarfamiljer. Enbart tre familjer har ägt gården sedan 1200-talet. Mellan 1200-talet och 1600-talet ägdes Ausone av familjen Lescours. I slutet av 1600-talet tog familjen Chatonnet-Cantenat över slottet för att det slutligen skulle hamna hos de två familjerna Dubois-Challon och Vauthier på 1700-talet. De två ägarfamiljerna har tvistat mycket internt vilket i långa perioder påverkat vinernas kvalitet negativt. Idag är det arvingarna Alain Vauthier och hans dotter Pauline som driver gården efter att ha köpt ut Dubois-Challon. Mycket har hänt sedan de tog över skötseln helt och vinerna har gått från klarhet till klarhet. Särskilt stor är skillnaden om man jämför viner från 80-talet (och före) med dagens magnifika viner och många sätter årgång 1999 som den definitiva vändpunkten. Alain hade runt denna period anlitat konsulten Michel Rolland som blev kvar fram till 2013 när kontraktet inte förnyades – idag sköts vinmakningen av Alain och Pauline samt källarmästaren Philippe Baillarguet. Som ett led i kvalitetsarbetet har man de senaste 20 åren dragit ner på skörden; från 2,500 lådor årligen till minimala cirka 1,500 lådor idag. Att vinerna är svåra att få tag på är således en underdrift.

När Saint-Émilion år 1955 införde sitt eget klassificeringssystem för att indela appellationens viner (jämför med klassificeringen av Médoc från 1855) valde man att dela in vingårdarna enligt följande: Premier Grand Cru Classé A, Premier Grand Cru Classé B och Grands Crus Classé (dessutom finns de lägre klasserna Saint-Émilion Grand Cru och Saint-Émilion). Detta system revideras vart tionde år, men Ausone har alltid lyckats behålla den åtråvärda högsta titel Premier Grand Cru Classé A. En imponerande bedrift!

Ausone ligger alldeles i utkanten av byn Saint-Émilion och det finns endast två vägar som leder till slottet – antingen får man hajka upp för en brant backe eller så får man ta bilen upp längs en smal, ringlande väg där två bilar omöjligt kan mötas. Det ställer ideligen till problem, särskilt under En Primeur-veckan när hundratals vinexperter vallfärdar för att få prova årets fatprov.

Viner

Ausone anses av många vinmakare i Bordeaux ha den bästa jordmånen i hela regionen. De sju hektaren vingårdar är planterade med 55% cabernet franc och 45% merlot (ytterst små mängder cabernet sauvignon finns också på ägorna – dessa druvor används enbart till andravinet). Omplanteringar sker kontinuerligt och målet är att slutligen ligga runt 65% cabernet franc, men arbetet görs ranka för ranka och förväntas ta decennier. Rankornas medelålder är höga 50 år, men vissa rankor är så gamla som 100 år. De branta kullarna (med 15–20 procentig lutning på vissa platser) består av kalksten med inslag av Asteriakalksten och själva vingårdarna bildar en naturlig amfiteater i sydöstlig exponering med både sol och skugga. Numera arbetar man också med ekologiska metoder i vingården och har börjat experimentera med biodynamiska principer.

2009 skedde ändringar i vineriet, bland annat genom att Alain Vauthier införskaffade små 6-hektoliters ståltankar med kylfunktion. Dessa används som förvaringstankar för de druvor som kommer in till vineriet till dess att man har tillräckligt med druvor för att fylla något av jästankarna i trä som rymmer 54 hektoliter. Den malolaktiska jäsningen äger rum i ekfat (praxis sedan 1995). Förstavinet lagras på 100% ny ek i upp till 24 månader beroende på årgångens karaktär.

Fram tills 1994 gjordes inget andravin, men från och med årgång 1995 görs La Chapelle de Ausone. Druvblenden består av 50% merlot och 50% cabernet franc (och små mängder cabernet sauvignon under vissa årgångar). Årligen släpps cirka 600 lådor av andravinet.

Förutom Ausone äger familjen Vauthier egendomarna Château Moulin St. Georges, Château Fonbel, Simard och Haut Simard samt Château La Clotte.

http://www.chateau-ausone-saint-emilion.com/fr/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du