Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Albert Sounit Rully - Les Saint Jacques 2018
Våra kunder tycker

Albert SounitRully - Les Saint Jacques 2018

Frankrike, Rully, 750 ml, 13%

"Les Saint-Jacques" ligger norr om Rully, strax under de första cru-vingårdarna "Clos de Chaigne" och "Clos Saint-Jacques". Vingården vetter mot öster och omfattar 15,89 ha.   Domaine Albert Sounit äger inte vingården men har sedan 2001 köpt druvor från ett litet del av den som utgör 0,74 ha som h ···

Styckvis

369 kr

/flaska
Låda (6 st)

2 214 kr

Årgång

2018

Smaknotering

Mycket fruktig och blommig doft, med toner av ananas, mango, röd grapefrukt vita blommor och mineralitet. Frukten är också det som först möter en i smaken där den ramas in av en tydlig mineralitet. Den välbalanserade syran säkerställer en fruktig och livlig eftersmak som stannar länge i gommen.

Drickes
2023-2028
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
8-11ºC

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

"Les Saint-Jacques" ligger norr om Rully, strax under de första cru-vingårdarna "Clos de Chaigne" och "Clos Saint-Jacques". Vingården vetter mot öster och omfattar 15,89 ha.

 

Domaine Albert Sounit äger inte vingården men har sedan 2001 köpt druvor från ett litet del av den som utgör 0,74 ha som har vinrankor som planterades 1985.

Marken domineras av kalksten med täcks av ett tunt lager med lera, sand och grus. Vingårdens namn härör från den gamla pilgrimsvägen från Langres över Beaune, Chagny, Rully och vidare till Santiago de Compostella som passerade precis bredvid. 

 

Vinet är 100% vinifierat i fat av fransk ek varav cirka 27% är nya. Hälften av faten är på 300 liter med den andra halvan classisca barriquer på 228 liter.

Jäsningen sker m.h.a. inhemsk jäst däe alkoholjäsningen följs av en malolaktisk jäsning och en fatjäsning med jästfällningen under 10 månader för att ge vinet mer kropp och konsistens. Efter detta spenderar vinet 2 månader i rostfria tankar för att klarera vinet innan det buteljeras utan filtrering.

Producenten

Albert Sounit är en egendom som ligger i Rully och Buxy i Côte Chalonnaise och som producerar Crémant de Bourgogne och vita och röda viner på Aligoté, Chardonnay och Pinot Noir.

Fastigheten har en lång historia som går tillbaka till 1781, då familjen Jeunet etablerade företaget. Den nuvarande Domainens hemvist byggdes 1851 av familjen Jeunet i ett stenbrott och består av stora, välvda källare – perfekt för att lagra vinerna.

Familjen Sounit tog över 1945 och företaget var de följande decennierna en viktig négociant i området som inte ägde så mycket mark.

1988 började Knud Kjellerup, en dansk vinimportör, importera vinerna från Albert Sounit – och 1993 köpte han företaget tillsammans med två goda vänner för att förverkliga passionen att producera högkvalitativa viner från Chalonnaise. 

De nya ägarna trodde stenhårt på potentialen hos vingårdarna i Côte Chalonnaise – och att det inte finns någon anledning till varför vinbönderna och egendomarna i Côte Chalonnaise skulle kunna producera viner av samma kvalitetsnivå som Côte de Beaune. Terroiren finns där, – ”det är bara att ta hand om vinstockarna – och att använda bästa möjliga metoder – både i vingården och i vinkällaren”, som Knud uttrycker det.

Albert Sounit har sedan dess genomgått en enorm utveckling med stora investeringar i vingårdar, vinkällare och människor, inklusive förvärvet av Domaine Bernollin 2005. Idag är Albert Sounit en egendome med 16,5 ha vinmark och med vingårdar i Rully, Mercurey och Montagny. Dessutom har man långtidskontrakt med en mängd odlare på upp till 10 hektar i området. 

Idag buteljeras alla viner under Albert Sounit (Bernollin kommer inte att finnas kvar som egen etikett). 

https://albert-sounit.fr
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du