Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Chateau Pesquie Producentlåda Château Pesquie

Vad tyckte du?

Chateau Pesquie Producentlåda Château Pesquie

Frankrike, Rhone, 750 ml, 14%

Producentlådor är ett perfekt sätt att verkligen uppleva bredden hos en producent och vad kan väl vara bättre än djupdyka i en av Winefinders mest populära producenter - Château Pesquie? Château Pesquie är en av de bästa producenterna i Ventoux (som ligger i södra Rhône nära Châteauneuf-du-Pape, Gig ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
Smaknotering

2014 Paradou Grenache (2 flaskor)

Familjen Chaudière, som driver populära Château Pesquie skapade år 2005 varumärket Le Paradou för att kunna göra mjuka, fruktdrivna viner bortom de strikta appellationsregler som gäller i regionen Luberon i Ventoux, där vingårdarna ligger. Namnet Paradou kan dels översättas till ”Paradis” på gammelprovencalska, men refererar främst till de gamla vattenkvarnar som förr fanns i området. Just Le Paradou är faktiskt en gammal vattenkvarn som äges av familjen Chaudière - själva kvarnen är idag ett gästhus för familjens släkt och vänner. Frédéric och Alexandre Chaudière har i denna cuvée valt ut grenachevingårdar med något högre altitud (mellan 200 och 250 meter) för att få den höga fräscha syra de eftersträvar. Druvorna avstjälkas och placeras i betong- och rostfria stålfat i 10-15 dagar. Vinet lagras inte på ekfat - även detta för att bibehålla ren och tydligt fruktighet. Ett smakrikt men ändå mjukt vin som levererar massor av ren, fin frukt av framförallt körsbär, plommon och svarta vinbär. Här finns en fin tanninstruktur som balanseras av en pigg syra. Varm och bärig eftersmak i en fint kryddig stil. Passar utmärkt till grillen, pastan eller smakrika korvar - eller varför inte att bara njuta som det är.

 

2014 Les Terrasses Rouge (2 flaskor)

Ny årgång av Pesquies grenachedominerade vin; Les Terrasses. Vinet är gjort på ungefär 60 procent grenache från 60 år gamla vinstockar och 40 procent syrah från 30-åriga vinrankor (tillsammans med lite carignan och cinsault som "slunkit med"). 1/3 av vinet har lagrats i 12 månader påstora franska ekfat (2-4 år gamla). Rund men koncentrerad smak av mörka och röda bär, kryddor, peppar och lite salmiak. Här finns ett skönt djup i frukten med inslag av hallon, körsbär, svarta vinbär, tobak, provencalska örter och lakrits. Vinet har en mycket bra struktur och härlig balans. Vinner på att luftas innan konsumtion.

 

2014 Le Quintessence Rouge (1 flaska)

Quintessence är, precis som namnet indikerar, ett av egendomens toppviner. Vinet görs på 80 procent syrah och 20 procent grenache från vinstockar som är 50 år eller äldre och växer på 250-350 meters höjd. Bara de bästa druvorna används. Efter avstjälpning och krossning följer 3-4 veckors jäsning och macerering i öppna jäskar med lite överpumpning av musten på skal/jästlocket för jämnare extrahering av färg och smakämnen. Vinet lagras mellan 12-15 månader på fat vara 40 procent är nya. Fylligt vin med en tät och komplex frukt som vittnar om att frukten kommer från gamla stockar. Här finns lager på lager av mörk frukt såsom svarta vinbär, körsbär, viol och lakrits med ett moget utspel. Bra balans mellan frukt, fat och syra. Lång fruktdriven eftersmak med både kraft och elegans.

 

2016 Les Terasses Blanc (1 flaska)

Populära Château Pesquies vita vin Les Terasses. Namnet kommer från latin och kan löst översättas till ”ansamling av jord” och valdes eftersom området i Ventoux består av kullar och dalar. För att bemästra den böljande terrängen behövde vinmakarna bygga terasser på de branta kullarna - många av dessa finns kvar än idag. Familjen Chaudière valde således namnet som en hyllning till de förfäder som mödosamt karvade ur de terasser som finns på familjens ägor. Jordmånen består av näringsfattig kalkjord med en altitud på ungefär 350 meter. Blenden består av 70% viognier, 15% roussanne och 15% clairette. Vinet är ett såkallat ”nedklassificerat” vin eftersom man bryter mot regionens regler om att en blend får bestå av max 50% viognier. Vinet macereras med skalkontakt i cirka 12 timmar vid en temperatur på 8°C.  Själva jäsningen pågår i närmare 2 veckor och sker i rostfria ståltankar. Vinet lagras därefter på stål och genomgår inte malolaktisk jäsning för att behålla dess fräschör, vilket gör vinet perfekt till alla sorters fisk och skaldjur. Fruktdriven och blommig doft med toner av persika, aprikos, vita blommor, färska örter, mandarin och lite krita. Fyllig och fruktig i munnen, med en fräsch eftersmak.

Drickes
2019-2020
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

4/53351

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Producentlådor är ett perfekt sätt att verkligen uppleva bredden hos en producent och vad kan väl vara bättre än djupdyka i en av Winefinders mest populära producenter - Château Pesquie? Château Pesquie är en av de bästa producenterna i Ventoux (som ligger i södra Rhône nära Châteauneuf-du-Pape, Gigondas och Vacqueyras). Slottet har anor sedan 1750-talet, men det är sedan sönerna Alexandre and Frédéric tog över 2003 som Pesquie verkligen hamnade på kartan. Egendomens viner tycks bara bli bättre för varje år - Winefinders Wine Team testar dem varje år på Tysklands största vinmässa, Prowein, och vi blir alltid lika positivt överraskade. Här får du möjlighet att, för första gången i Sverige, prova deras vita vin samt tre olika röda i olika kvalitetsklasser. 

Producenten

Slottet har anor från 1750-talet och ligger inte långt från det berömda Mont Ventoux. De nuvarande ägarna köpte egendomen 1970 och startade direkt med att ta tag i de förfallna vingårdarna. Här och var hittade man fantastiska vingårdslägen med upp till 80 år gamla vinstockar. Nästa steg blev att buteljera alla viner på slottet, första årgången blev 1990. Sedan dess har Pesquie producerat viner av mycket hög kvalitet och otroligt mycket "value for money". Vingurun Robert Parker skriver bl a så här om Chateau Pesquie: "One of my all-time favorite producers in France" och  "Chåteau Pesquie is the finest estate in the Côtes du Ventoux, a gorgeous area east of Avignon".

http://www.chateaupesquie.com/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du