Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Château Pontet-Canet Château Pontet-Canet  2015

Château Pontet-CanetChâteau Pontet-Canet  2015

Frankrike, Pauillac, 750 ml, 14%

Styckvis

1 795 kr

/flaska
Låda (12 st)

21 540 kr

Årgång

2015

Smaknotering

Drickes
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml

Så tycker experterna

James Suckling
98p 97-98 p

This is very fine and silky with a beautiful vivid blackberry and blueberry character. Super polished tannins. Refined and very, very long. Fabulous harmony to this young wine. Very classic Bordeaux. Superb depth and length. Real Bordeaux.

Decanter
96p 96p

Deep, velvety texture on the palate and wild flowers on the nose; unctuous yet firm with pristine clarity. A great wine by any standards – and the standards of Alfred Tesseron for his biodynamic vineyards and amphora-matured wine are magnificently evident.

Decanter
96p 96p

Deep, velvety texture on the palate and wild flowers on the nose; unctuous yet firm with pristine clarity. A great wine by any standards – and the standards of Alfred Tesseron for his biodynamic vineyards and amphora-matured wine are magnificently evident.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Château Pontet-Canet är en femte-cru belägen i Pauillac och frågan är om det inte är regionens mest uppskattade och eftertraktade femte-cru med sina charmerande koncentrerade, balanserade och finessrika viner. Så har det emellertid inte alltid varit och en stor del av framgången kan tillskrivas den man som idag driver slottet – den numera åldrade men ständigt lika energiske Alfred Tesseron.

Som seden bjuder kommer namnet Pontet-Canet från historiska ägare. Namnet kommer ursprungligen från den adlige guvernören av Médoc, Jean-François de Pontet som började köpa ägor i Pauillac under 1700-talet. Även efter hans död fortsatte hans arvingar att köpa mark, denna gång i området Canet. Kombinationen av läget och släktnamnet kom sedermera att ge upphov till namnet Pontet-Canet. När vingårdarna var färdigplanterade blev Pontet-Canet (och är än i denna dag) en av de största egendomarna i Pauillac. Pontet-Canet är också kända för att genom århundradenas lopp haft mycket få ägarfamiljer, något som är väldigt ovanligt i Bordeaux.

Vid klassificeringen av slotten i Médoc år 1855 förärades Pontet-Canet med statusen femte cru – 5ème Cru Classé. Detta gick inte obemärkt förbi av en av dåtidens stora Bordeauxnégocianter, Herman Cruse, som köpte egendomen år 1865. I över 110 år ägdes Pontet-Canet av familjen Cruse tills det hamnade i ägorna på den kända Cognacs- och négociantfamiljen Tesseron (via Guy Tesseron). Året var 1975 och vingårdarna var i stort behov av omplantering, men det skulle dröja fram till dess att Alfred Tesseron tog över 1994 som Pontet-Canet verkligen började utvecklas. Egendomens viner har på senare år jämförts med första-cruerna och priset på flaskorna visar på den stora efterfrågan.

Pontet-Canet ligger granne med giganten Mouton-Rothschild och flera andra storheter. Många av dessa har låtit sig inspireras av Alfreds beslut att arbeta ekologiskt och biodynamiskt. År 2010 var man den första Bordeauxegendom att få den officiella ekologiska certifieringen Agence Bio (AB). Sedan dess har man också fått cerifieringar från Ecocert och biodynamiska Biodyvin (inga av dessa certifikat nämns på etiketten).

Alfred säger så här om sin egen filosofi till www.thewinecellarinsider.com: ”Jag är ingen vinmakare och det är ingen annan i mitt team heller – eftersom merparten av arbetet sker i vingården är vi snarare druvodlare. Våra framgångar på Pontet-Canet kommer från det arbete vi gör i vingårdarna, inte från vinmakningen. Vårt mål är alltid att skapa unika årgångar som är till för att drickas – inte för att bara provas.”

Alfred Tesseron har en examen i oenologi men har under årens lopp anlitat skickliga vinmakare för att bistå honom. När han började konvertera egendomen till ekologiskt jordbruk år 1999 tog han hjälp av konsulten Michel Rolland, men det var tack vare den nuvarande tekniska direktören och vinmakaren Jean-Michel Comme (som arbetat på gården sedan 1989) som Alfred blev övertygad om fördelarna med biodynamiken. Efter lyckade experiment med 14 hektar merlot år 2004 konverterade han hela egendomen redan år 2005. Den svåra årgången 2007 var den sista årgång som några kemikalier användes på ägorna. Både Alfred och Jean-Michel är stora förespråkare för så liten intervention som möjligt.

Sedan många år arbetar man dessutom med hästar i vingården, något man var först med att återinföra i Bordeaux. Eftersom hästar aldrig anses trampa på samma ställe två gånger så menar man att hela vingården hålls syresatt där hästarnas hovar trampar runt i jorden (att jämföra med en traktor som hela tiden kör i samma spår). Eftersom hästar var så ovanligt när man började fick Alfred och Jean-Michel ”uppfinna” solpanelsdrivna plogar och liknande för att fästa vid hästarna. Hittills har man haft de fem hästarna Reine, Surprise, Turbo, Ulysses och Universe (av rasen Postier Breton’s) men med de nya stallen som håller på att färdigställas 2019 kommer man att få plats med 20 hästar. När stallen är färdigställda räknar man med att kunna använda hästar på samtliga 81 hektar istället för dagens 34.

Andra steg man tagit för att säkerställa minimal intervention är att från och med årgång 2017 avstjälka alla klasar för hand vilket minskat behovet av el i vineriet. Faktum är att man tagit bort merparten av alla eluttag för att hela tiden tvingas att tänka aktivt kring att minska elförbrukningen. Det har i sin tur lett till att man har slutat pumpa över mustkappan vid vinmakningen. Ljuset genereras numera med hjälp av geotermisk energi som härrör från geotermiska borrhål som nyligen skapats i vingårdarna. Processen fungerar med hjälp av polytylenrör som cirkulerar vatten från geotermiska värmepumpar. Detta reducerar både de ekologiska fotspåren och minskar den effekt som elektromagnetism eventuellt har på vinet.

Viner
Pontet-Canet har 81 hektar planterat med rankor enligt följande: 62% cabernet sauvignon, 32% merlot, 4% cabernet franc och 2% petit verdot. Sedan 2009 har andelen cabernet sauvignon ökat. Jordmånen består av djupa grusjordar med lera och kalksten. Ägorna består i princip av en stor vingård som är indelad i två huvudparceller och 92 underparceller – ju närmre Mouton-Rothschild man befinner sig desto mer ökar andelen cabernet sauvignon medan området närmre floden har en högre andel merlot planterad. Snittåldern på rankorna är 45 år.

Medan den typiska skolan i Bordeaux idag är att omfamna ny teknik har Pontet-Canet visat upp närmast en besatthet att göra tvärtom. Mottot är ”allt kan göras för hand” och inga datorer styr varken skörde- eller jäsningsbeslut. Besluten tas istället av Jean-Michel efter att han spenderat timtals med att vandra i vingårdarna där han letar efter mörka skal, bruna stammar och frånvaron av röta. När frukten ser bra ut börjar han smaka och när han anser att  druvorna är mogna är det dags för skörd.

Druvorna vinifieras i fatkällaren från 1800-talet som genomgick en stor renovering 2005. Här finns en mängd olika jäskar: såväl 11 och 80-hektoliters koniska ektankar samt 37 och 80-hektoliters betongkar. 2010 adderade man också ett antal ”betongägg” för jäsning. All jäsning sker på nedersta planet medan sorteringsborden finns på våningen över – med hjälp av gravitationens kraft släpps druvorna ner i jäskaren. Här sker även den malolaktiska jäsningen. Vinerna lagras idag på 60% ny ek i 16–20 månader beroende på årgång.

Alfred och Jean-Michel planerar att i framtiden att lagra 25% av vinet på 900-liters amforor, mellan 50–60% på ny ek och resten på äldre ekfat. Man har införskaffat 50 amforor: 25 stycken gjorda på betong och kalksten från egendomen (för merlot) och 25 stycken gjorda av betong och grus från egendomen (för cabernet sauvignon). De menar att de tar detta steg eftersom amforor är ett mycket gammalt lagringskärl och att de hoppas få fram en fördjupad mineralitet och mjukhet i texturen. Amforornas porösa uppbyggnad ger också en helt annan syrekontakt än ett ekfat.

Sedan årgång 1982 finns andravinet Les Hauts de Pontet. Årgång 2012 kom det chockerande beskedet att Pontet-Canet var tvungna att nedklassificera andravinet till en Vin de France istället för AOC Pauillac efter den årliga blindprovning som regionens alla viner skickas in till. Det oroar emellertid inte Alfred så mycket då fokus alltid är på förstavinet, Le Grand Vin. Eftersom alla årgångar är unika strävar de efter att uppvisa varje årgångs speciella historia. Vid en sämre årgång gör de helt enkelt mindre vin snarare än att fokusera särskilt på ett andravin. Cirka 25,000 lådor vin släpps årligen.

Samma team som ligger bakom Pontet-Canet ligger också bakom biodynamiska Haut-Médocvinet Château Senejac. Dessutom äger Jean-Michel Comme en egen biodynamisk vingård i Sainte Foy vid namn Champ de Treilles. I januari 2016 expanderade Alfred och hans niece Melanie Tesseron i USA när de köpte den tragiskt bortgångne komikern Robin Williams vingårdar i Napa. Ägorna kallas numera Pym-Rae och vi kommer troligtvis att få höra betydligt mer om detta projekt ju mer det fortskrider.

Producenten uppger att deras viner tillverkas utan animaliska produkter och därmed är passande för dig som är vegan.

 
http://www.pontet-canet.com/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du