Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Domaine Faiveley Clos de Vougeot Grand Cru 2022

Domaine FaiveleyClos de Vougeot Grand Cru 2022

Frankrike, Nuits-Saint-Georges, 750 ml, 13%

Under medeltiden utförde munkarna i Cîteaux storverk på denna "Clos" som är omgiven av låga kallmurar. Det tog dem över två århundraden att bygga vingården som vi känner den idag. Gränsdragningen mellan ägarna definierades på 1300-talet. Idag delar 82 ägare på de 50 hektar som denna ikoniska apellat···

Styckvis

2 995 kr

/flaskaOrd. pris 3 195 kr
Låda (6 st)

17 970 kr

Ord. pris 19 170 kr
Årgång

2022

Smaknotering

Storslagen, komplex, fruktig och blommig doft med aromer av svarta vinbär, hallon, rosor och violer samt subtila inslag av fat. Smaken är koncentrerad med det fruktiga och florala inslagen som doften vvisade upp och balanseras upp av en bra syra och kraftfulla tanniner. Detta välstrukturerade och mycket ihållande vin är en ära till rykte som denna exceptionella Grand Cru har.

Drickes
2027-2048
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC

Så tycker experterna

James Suckling
96p 95-96 "Makes you feel glad to be alive!"

A hint of star anise, but also a wide spectrum of black fruit aromas. In spite of all the concentration this is bright and uplifting. Makes you feel glad to be alive!

WineAdvocate
94p 92-94 "it will reward a bit of patience"

The 2022 Clos de Vougeot Grand Cru is deep and chunky, offering up aromas of burning embers, dark berries, orange zest, violets and spices. Full-bodied, layered and muscular, with a blocky core of fruit and tannin despite very gentle extraction, it will reward a bit of patience.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Detta berömda företag grundades i Nuits St Georges redan 1825 av Pierre Faiveley. Hans son Joseph gav sitt namn till familjeföretaget, som kom att efterföljas av den första François. Georges bidrog till grundandet av Chevaliers du Tastevin, en av förgrundsfigurerna för Côte Chalonnaise, François som nyligen gick i pension har efterföljts av hans son Erwan , född 1979. Redan har den nye VD:n Bernard Hervet med tydlighet visat en märkbar ökning av vinodlingar. Man köpte Domaine Annick Parent (Pommard, Volnay och Monthelie), Domaine Monnot (olika Puligny-Montrachet vingårdar inklusive Grands Crus Bienvenues-Batard-Montrachet och Batard-Montrachet) och har nya avtal med Domaine Matrot-Wittersheim i Meursault och Blagny.  Få är de vinmakare i världen som aspirerar på att göra Chardonnay och Pinot Noir utan att se till Bourgogne som referens, många lyckas göra goda viner men i ärlighetens namn är de få som lyckas göra lika komplexa, balanserade och nyanserade exempel som de vi finner i Bourgogne. Nuits-st-Georges som bjuder på en mångfald av goda viner, mest rött men en viss del vitt. Faiveley är ett lysande uttryck av Nuits-st-Georges terroir. Inne i byn finns det en rik uppsjö av vinbutiker och restauranger, Varför inte spisa på Le Saint Georges eller La Cabotte? 
http://www.domaine-faiveley.com
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du