Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Paul Jaboulet Ainé Hermitage La Chapelle 2016

Paul Jaboulet AinéHermitage La Chapelle 2016

Frankrike, Hermitage, 750 ml, 14,5%

La Chapelle Hermitage är Jaboulets absoluta toppvin. Namnet lånar man av ett litet kapell, till St Christophers ära, som står på höjden och spanar ut över Jaboulets vingårdar på Hermitage- kullen. Druvorna kommer från olika vingårdslägen i Hermitage, de plockas och sorteras för hand och fraktas nedf ···

Styckvis

2 699 kr

/flaska
Låda (6 st)

16 194 kr

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2016

Druvor

Syrah

Smaknotering

Doften är mycket ung, fruktig och koncentrerad med toner av blåbär, svarta vinbär, kryddor och viol. Smaken är fyllig med kompakt frukt, strama och ännu unga tanniner och lång, koncentrerad eftersmak med mörka bär, örter och lakritstoner.

Drickes
2022-2045
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
750 ml

Så tycker experterna

James Suckling
98p

Very spicy and peppery with blue-granite aromas plus hints of grilled and smoked meat. Cloves and nutmeg. Full body, round and juicy tannins and a super spicy finish that almost burns with so much character yet turns fine and focused at the end. A beauty.

Jeb Dunnuck
97p

The 2016 Hermitage La Chapelle is slightly denser than the 2017 and is a bigger, richer, more structured wine than the La Maison Bleue. Crème de cassis, blackberries, crushed rocks, ozone, scorched earth, and violet notes all emerge from this beautifully classic, elegant, seamless wine that carries full-bodied richness, building tannins, and a big finish, all while staying in the classic, elegant, balanced style of the vintage. It has plenty of tannins and is a quintessential La Chapelle that will have three decades of longevity.

Decanter
97p

A little closed to begin with, it is very young after all, but then with time started to exude some just-ripe blackberry and smoky spice. On the palate this has great freshness and poise, there's nothing excessive or forced, it's well balanced with seamless fine tannin and good acidity. This makes for a Hermitage that you could open early if you wanted, but I would hold on to this until at least 2028 ideally to see it gain further complexity. From 45 to 90-year-old vines across lieux-dits Les Roucoules, Le Méal, Les Greffieux, Les Bessards and Varogne. Aged in French oak barrels, 20% new.

Drinking Window 2021 - 2045

WineAdvocate
96p

Sourced from the granitic western portion of the appellation, the 2016 Hermitage La Chapelle features mouthwatering aromas of black olives and charred beef. It's full-bodied and creamy-velvety in texture, incredibly lush without being overtly fruity. In fact, it's largely savory, with elegant shadings of leather and spice on the long, silky finish. Yet despite being delicious now, this still has the granite backbone to age through 2040.

Vinous
96p

Inky ruby. Intensely perfumed aromas of black and blue fruit preserves, exotic spices, cured tobacco, olive and potpourri are given vivacity by a smoky mineral nuance. Fresh and expansive in the mouth, displaying deeply concentrated boysenberry and cherry liqueur flavors, along with suggestions of candied violet, star anise and bitter chocolate. The floral and mineral notes return on the strikingly long, penetrating finish, which features harmonious tannins and a sweet touch of candied licorice.

-- Josh Raynolds

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

La Chapelle Hermitage är Jaboulets absoluta toppvin. Namnet lånar man av ett litet kapell, till St Christophers ära, som står på höjden och spanar ut över Jaboulets vingårdar på Hermitage- kullen. Druvorna kommer från olika vingårdslägen i Hermitage, de plockas och sorteras för hand och fraktas nedför de branta sluttningarna på små slädar. Stockarna, som druvorna växer på, är mellan 40 och 60 år gamla och ger mycket liten avkastning. Endast mellan 10 och 18 hl/hk tas ut men frukten är mycket koncentrerad. Vinet lagras på ekfat mellan 15 och 18 månader.

DRUVOR 100% syrah. Vinet bör lagras.

Producenten

Maison Paul Jaboulet Aîné är ett av Frankrikes mest kända och i viss mån även prestigefulla vinföretag. Det producerar några av Rhônedalens mest klassiska viner, av vilka deras ”Hermitage La Chapelle” flera gånger varit en kandidat till titeln ”ett av världens bästa viner”, och inte att förglömma är deras eleganta mineralrika vita Hermitage ”Chevalier de Sterimberg”.

Vinhuset Jaboulet grundades 1834 av Antoine Jaboulet. Under 1990-talet gick Jaboulet igenom en mindre inspirerad fas och egendomen började tappa i anseende. Så 2006 kom en ny kvalitetsmedveten ägare in i bilden. Familjen Frey (som också äger Château La Lagune i Bordeaux) köpte Jaboulet 2006 och tillförde välbehövligt kapital. Dessutom började den nye vinmakaren, Caroline Frey, att sluta med ogräsmedel och andra bekämpningsmedel och gick över till ekologisk odling.

De senaste åren har vinerna fått en helt annan skärpa (från de enkla till de dyrare) och återigen snackar man om Jaboulet och egendomens viner i positiva termer som några av de bästa i Rhône (man gör vin från så gott som hela Rhône från i första hand egna vingårdar men också inköpta druvor). Förutom Chapelle och den tidigare nämnda Sterimberg gör man några riktigt bra men också prisvärda viner som Crozes-Hermitage Domaine Thalabert och Hermitage La Petite Chapelle. 

http://www.jaboulet.com
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du