Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Domaine Les Heritiers Saint Genys Vosne Romanee Les Chalandins 2020

Domaine Les Heritiers Saint GenysVosne Romanee Les Chalandins 2020

Frankrike, Cote de Nuits, 750 ml, 14,3%

Vosne-Romanée åtnjuter exceptionellt rykte bland vinkännare tack vare den historia som är knuten till denna plats. Munkar som bosatte sig i Cîteaux 1098 ägde prestigefyllda vingårdslägen som ligger i området runt byn. Clos de Vougeots källare ligger i närheten. Hertigarna av Bourgogne hade en mötesp ···

Styckvis

949 kr

/flaskaOrd. pris 1 149 kr
Låda (6 st)

5 694 kr

Ord. pris 6 894 kr
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2020

Smaknotering

Komplex, fruktig och floral doft med aromer av svarta vinbär, hallon, rosor och violer samt subtila inslag av fat, muskotnöt, läder och tryffel. Smaken är koncentrerad och balanseras av en bra syra och mjuka men tydliga tanniner.

Drickes
Alkoholhalt
14,3%
Flaskstorlek
750 ml

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Vosne-Romanée åtnjuter exceptionellt rykte bland vinkännare tack vare den historia som är knuten till denna plats. Munkar som bosatte sig i Cîteaux 1098 ägde prestigefyllda vingårdslägen som ligger i området runt byn. Clos de Vougeots källare ligger i närheten. Hertigarna av Bourgogne hade en mötesplats för jakt i Vosne. 1760 köpte Louis-Ferdinand de Bourbon La Romanée, som skulle producera det legendariska vinet Romanée-Conti. År 1866 gav ett kejserligt dekret utfärdat av Napoleon III de vinproducerande byarna i Côte tillstånd att förena sitt namn med det som har den största tillväxten i jurisdiktionen. Vosne blev därför naturligt Vosne-Romanée. Det verkar som att Vosne har fått sitt namn från ett derivat av vidumos, ett galliskt ord som betyder skogar. Ursprunget till Chalandins har ännu inte hittats.

Druvorna till vinet kommer från ett vingårdsläge på orten Flagey-Echezeaux i distriktet Les Chalandins - granne till den nedre delen av Grand Cru Clos de Vougeot. Vingården är vänd mot sydost och ligger på 245 meters höjd i en lerig jord ovanpå Bresse märgel.

Producenten

Les Héritiers Saint Genys är en liten egendom på 12 hektar som ligger mitt i hjärtat av Bourgogne och i byn Chassagne Montrachet som är känt för sina stora vita viner. Så sent som 2010 var den nedgången och övergiven men den räddades oväntat när Patrice de Jeu, då restauratör i Paris, fick ett telefonsamtal och en fråga om han ville satsa på en vingård i Bourgogne. "Gräset var lika högt som vinrankorna - det var en ödemark", säger Patrice de Jeu om den syn som mötte honom när han först besöke Chassagne. 

Året var 2011 och Patrice valde att köpa egendomen tillsammans med sin farbror. Två år senare anslöt önologen Jean-Baptiste Alinc. Man började direkt med ett stort restaurationsjobb både i vingården och vinkällaren. Filosofin var och är lika enkel som självklar. Utan bra druvor så gör man inte bra vin och därför är fokus på att se till att man jobbar med så bra frukt som möljigt. Man jobbar utan ogräsmedel och man har återgått till att plöja jorden mellan raderna med hjälp av häst. 

Idag är egendomen välkänd och hyllad, inte minst av de franska vinmagasinen Hachette och Bettane & Desseauve men också James Suckling som anser att man gör otroligt prisvärda viner (Les Héritiers Morgon kom trea på hans Top 100 Values-lista 2022). 

De 12 hektaren är utspridda över Côte de Beaune och Côte Chalonnaise och inkluderar bland annat den kända premier cru monopolevingården Clos Marcilly i Mercurey men också vingårdar och viner från Chassagne, Puligny, Meursault, Santenay och de gör även en stilfull Bourgogne Aligoté.

https://en.saint-genys.fr/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du