Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 1-3 dagar! Det är snabbast i Sverige det!

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du
Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Bollinger La Grande Année 2005

Vad tyckte du?

Bollinger La Grande Année 2005

Frankrike, Champagne, 750 ml, 12%

Vinet är ett av de kraftigare och fylligare champagnerna på marknaden och gör sig även mycket bra till elegantare rätter av fisk eller fågel. 95 % av druvorna kommer från Grands Cru vingårdar och resterande 5% kommer från Premiers crus. 13 crulägen används, framförallt Aÿ, Verzenay för pinot noir oc ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
Årgång

2005

Druvor

Pinot Noir, Chardonnay

Smaknotering

Årgång 2005 av den här klassikern är ovanligt lättillgänglig redan nu i unga år. Här finns en fin doft av röda och mogna äpplen med lite nötter, citrus, honung och nybakat bröd. Fyllig och frisk i smaken med utvecklade smaker av mogna äpplen, citrus, blommor och choklad. Lång fräsch avslutning.

Drickes
2015-2029
Alkoholhalt
12%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
8-10ºC

Så tycker experterna

The Richard Juhlin Champagne Club
95 p "En mycket lyckad årgång"

Aÿ och Verzenay anför tonen. Jag älskar när Bollinger låter Pinot Noir vara så kraftigt dominerande. Den snälla söta publika årgången som jag så ofta ställer mig kritisk till blir här en tillgång. Nötigheten blir nougat och siciliansk pistage, de mörka kakaotonerna blir den mest förföriska mjölkchoklad. Trots detta uppenbara nirvana av njutningar finns en sedvanlig seriositet och underliggande animalisk kraft. Personligen är jag så förtjust att jag bedömer vinet som i stort sett helt moget från lanseringen. En mycket lyckad årgång för Bollinger.

Livets Goda
95 p "En ståtlig pjäs från Bollinger"

I glaset infinner sig en underbart inbjudande arom av brioche, mogen rödfrukt med inslag av citrus och mineraler. Smaken fortsätter att förföra på samma spår och champagnen lägger sig snabbt tillrätta på paletten. Mogna röda och gröna äpplen harmoniseras med honung, brioche och en floral silkighet på en stram, underliggande mineralitet. Det är en ståtlig pjäs från Bollinger som här visar upp årgången på ett föredömligt vis, det är helt enkelt en väldigt god champagne som vi tycker ni borde dricka direkt idag.

Decanter
17,5/20 p "Ready to drink now"

The 2005 is ready to drink now, a rare trait on release, due to high levels of natural sugar (10%) and lowish acidity (6.5 grammes per litre). Yet, it also has a delicate golden hue, complex aromas of honey, hazelnuts and rich fruits, fresh and confit. Its mouthfeel is supple, full and long; dosage is a moderate 6 g/l

Munskänken
18 p "Bästa mousserande vin 2015"

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5551

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Vinet är ett av de kraftigare och fylligare champagnerna på marknaden och gör sig även mycket bra till elegantare rätter av fisk eller fågel. 95 % av druvorna kommer från Grands Cru vingårdar och resterande 5% kommer från Premiers crus. 13 crulägen används, framförallt Aÿ, Verzenay för pinot noir och Avize, Chouilly och Mesnil-sur-Oger för chardonnay. Första jäsningen sker på gamla små ekfat, buteljering med naturkork, mycket lång lagring på jästfällningen, degorgering a la volée och låg dosage på 6 g/liter.

Druvor 70 % Pinot Noir och 30 % Chardonnay

Producenten

Bollinger rankas utan tvekan som ett av de förnämsta vinhusen i Champagne, och det är inte konstigt att en viss James Bond njutit av denna exklusiva dryck i sina senaste filmer. Bollinger har en lång historia och huset grundades 1829. Den färgstarkaste personen i historien är utan tvekan Lily Bollinger. Från sin cykel höll hon ett vakande öga över varenda vinklase när hon gled fram genom det böljande landskapet kring byn Aÿ där vinhuset ligger. I denna Grand Cru-by dominerar pinot noirdruvan, vilken alltid utgör en tredjedel i blandningen till Grande Année. Resterande del utgörs av chardonnay. Bollinger tillhör den mer kraftfulla och smakrika typen av Champagne och förutom den höga andelen av blå druvor så beror smakrikedomen på att man jäser saften på mindre ekfat.

Lily Bollinger myntade även ett berömt citat om sitt vin: "Jag dricker Bollingers champagne när jag är lycklig. Jag dricker den också när jag inte är så glad. Ibland dricker jag den när jag är ensam.När jag har sällskap betraktar jag den som helt nödvändig. Jag smuttar gärna på den när jag inte är hungrig och jag dricker den till mat. I övrigt dricker jag den aldrig utom när jag är törstig."

http://www.champagne-bollinger.com/

Karta