Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Cheval des Andes Cheval des Andes 2020

Cheval des AndesCheval des Andes 2020

Argentina, Mendoza, 750 ml, 14,5%

Cheval des Andes kom till som ett unikt joint venture mellan Chateau Cheval Blanc och Terrazas De Los Andes, och är en banbrytande blandning av denna legendariska Bordeauxs unika kunskaper i att skapa en första cru med de allra några av de allra bästa vingårdarna eller terroirerna i Argentina. För C···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Smaknotering

Klassisk Bordeauxdoft med mörk frukt. Här möts blyerts, plommon, mörka bär, kryddor och ekfat/cederträ i en skön förening. Smaken är oerhört elegant nästan viktlöst i munnen. Vinet är medel till fylligt med koncentration och massor av mörka bär, kryddor och cigarrlåda. Smakrikt och koncentrerat. 

Drickes
2023-2035
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
750 ml

Så tycker experterna

WineAdvocate
98p "Overall, this is a triumph over the adverse conditions of the vintage."

The 2020 Cheval des Andes was harvested from the last of February for the first time ever. It was Gabillet's second vintage at Cheval des Andes, and that year, he had to start without waiting for Pierre Olivier Clouet and Pierre Lurton from Cheval Blanc; when they arrived, they had finished picking the Malbec, which surprisingly was fresher in Las Compuertas (because of the higher percentage of clay?) than in Altamira (where the vines suffered more stress), saving the freshness. They now harvest using cold trucks (for the first time), and they also started earlier in the morning (six in the morning, impossible earlier in Mendoza...), which he reckons was very good for the precision of the wine. They used 40% 225-liter barrels, 40% 400-liter oak barrels and 20% 2,500-liter foudres, half of them new and with an élevage of 15 months on average, depending on the lots and varieties from 12 to 18 months. The final blend was 49% Cabernet Sauvignon, 29% Malbec and 2% Petit Verdot, which makes a comeback as it was not used since 2016. The key was to finish the fermentation of the Petit Verdot without skins, and that way, they have been able to use it in the blends of 2021, 2022 and 2023 in small but increasing percentages. This is slightly riper than 2019, with a little more alcohol (14.5%) and with very good structural tannins but saving the freshness, and it has the spicy side from the Petit Verdot (Gabillet talks about white pepper). The wine has the ultra sleek and polished texture and the elegance and the balance that is the signature here; the wine is very clean and precise. I see very good regularity across the three vintages I tasted next to each other—this 2020 and the 2018 and 2019. Overall, this is a triumph over the adverse conditions of the vintage. They produced their usual 100,000 bottles (since 2018), as they are renewing their vineyards and want to keep the volume stable. They produce this volume from the 36 productive hectares they have in Las Compuertas and Altamira.

There are some more changes: in 2020, they went for a lighter bottle, weighing 100 grams less than the one they used in 2018 and 2019, but close to 300 grams less than the bottle from before. It's also a slimmer bottle, always thinking about the environment. They are very focused on agroecology, accelerating the regenerative viticulture and using cover crops; they have planted 1,900 trees in the last three years, creating small clusters of biodiversity for birds. They have transplanted some centenary olive trees and keep their sheep and lamas on the property. Very green-minded.

James Suckling
97p "A slightly fuller Cheval des Andes with tense, silky tannins and a lingering, generous finish"

Ripe, baked dark cherries with spices and some violets. Hints of graphite, cocoa powder, incense and black pepper. Dried rose petals. A slightly fuller Cheval des Andes with tense, silky tannins and a lingering, generous finish. Ripe, but still has lots of restraint and precision. 49% malbec, 49% cabernet sauvignon with a 2% petit verdot. 24% of the malbec comes from Altamira and all the rest of the fruit come from Las Compuertas. Drink or hold.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Cheval des Andes är ett klassiskt franskt-sydamerikanskt samarbete mellan en lokal Argentinsk producent och en av de bästa i Bordeaux. Det var 1999 som Château Cheval Blanc och Terrazas de los Andes gick samman i en av Argentinas bästa vinregioner - Luján de Cuyo i norra Mendoza med sikte på att skapa en argentinsk Grand Cru och med en av Argentinas främsta druvsorter i fokus.

För Cheval Blancs Pierre Lurton har projektet handlat om att gå tillbaka till Bordeauxs rötter. I Mendoza hittade han gamla vingårdar med druvsorten malbec som planterades på 1920-talet. En druvsort som en gång kom från och spelade en huvudroll i Bordeaux - och här fanns en chans att återuppväcka Bordeaux så som den smakade en gång i Saint-Émilions historia. Vingården omfattar 50 hektar med förutom malbec, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot och petit verdot som växer på olika typer av jordmåner och på olika höjder (1000-1100 meter över havet).

All den bästa frukten går in i ett enda vin - också det kallat Cheval des Andes - men blenden är olika år för år. Första årgången var 2001 som direkt fick 92 poäng av Wine Spectator och sedan dess har vinerna bara blivit bättre och bättre med stigande poäng. Senaste årgången 2016 fick 99 poäng av James Suckling.

https://www.chevaldesandes.com/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du