Elegansen hos 2019 och koncentrationen hos 2018.

Nu har vårt Wine Team provat sig igenom 100-150 viner från den tredje kanonårgången i rad. Bordeaux 2020 konfirmerar en fantastisk trippel. En årgång som i stil landar någonstans mellan 2018 och 2019.

In a way 2020 is close to 2010 in style - but it is a bigger wine because nature gives us more now - a lot more. It is fair to say that it is a mix of 2018 och 2019 - it has power and elegance. (Veronique Sanders, Haut-Bailly)

Trippeln är här - 2020 ett mellanting av 2018 och 2019.

Förhandstipsen pratade om en trippel. Efter att själva har provat igenom runt 100-150 viner från 2020 så kan vi sluta oss till att 2020 är i klass med 2018 och 2019. Eller som Veronique Sanders uttryckte det - ett mellanting av de båda. 

Det har gått några veckor sedan vi fick de första rapporterna om årgång 2020 i Bordeaux och nu har även vårt Wine Team provat igenom en stor mängd viner från vad som visat sig vara den senaste årgången regionens första "trippel": Tre enasteående årgångar efter varandra. 

Wine Teamets Peter Wallin in action i Bordeaux i slutet av april.

De två senaste årgångarna har varit lite udda för oss som normalt brukar åka ner till Boredaux för att prova igenom vinerna i början av april. På grund av coronapandemin har både världens samlade expertis och inköpare, samt slotten och négocianterna, tvingats till nymodigheter och anpassningar. I år innebar det för oss på Winefinder att en i Wine Teamet - Peter Wallin - åkte upp till Bordeaux från Spanien för att prova på plats medan vi andra provade prover hemma på kontoret. Lägg till några online-provningar med topp-egendomar som Ducru Beaucaillou, Angélus och Haut Bailly och vi har nu lyckats få en bra bild av årgången. 

 

Imponerande laguppställning på årets provning av en primeur (2020).

Vi har tidigare skrivit om de svåra förhållandena (läs här!) som bland annat lett till en minskning i volymen jämfört med de två tidigare årgångarna och på Haut-Bailly döpte man årgången till den "diaboliska". 

 - Vi brukar ge varje årgång ett namn och varje dag var en utmaning, sa Veronique Sanders - general manager på Haut Bailly när vi provade årgången tillsammans online. 

Ändå är det många som lyckats otroligt bra i årgången. Av de 100-150 viner som vi provat tillsammans i Winefinders Wine Team var det få som underpresterade. Istället möttes vi av fräsch härlig frukt, tuffa men ändå väl inlindade tanniner och balanserade alkoholnivåer som visar på en region som mognat och fått tillbaka lite av sin tillit kring vad det är som gör Bordeaux unikt. 

- Det har hänt så otroligt mycket i kunskapen både i vingården och i källaren så att vinerna som görs idag är så pass mycket bättre än vad de var för bara 15-20 år sedan. Och tacksamt nog så är de flesta av de överextraherade Napa-inspirerade vinerna från några år sedan borta, sa Wine Teamets Peter Wallin när han kom hem från provningarna. 

Bruno Borie och Tracey Dobbin (MW) guidade oss i provningen av Ducru.

Det är också något som genomsyrar samtalen med slottsägarna och vinmakarna i regionen. Bruno Borie, ägare av Ducru Beaucaillou uttryckte det så här. 

- VI har blivit bättre på att anpassa oss till trenderna men att ändå se till att fullföljer kontraktet till de som älskar Bordeaux. Ja - våra viner är lättare att närma sig i unga år i dag samtidigt som de har en otroligt fin lagringspotential. De doftar mindre av ek och mer av frukt. Vi pratar om en "new french claret". 

Det är inte bra för tänderna att prova primörer!

Och det är lätt att glömma hur mycket vinerna, vinmakandet och kunnandet i vingården har ökat de senaste 20 åren. Ett andravin kan idag vara lika bra som ett förstavin på 90-talet. Allt fler flirtar med biodynamiska principer och de stora äldre ekfaten - så kallade foudres - kan nu hittas inte bara hos Clinet utan även Angélus och Ducru Beaucaiilou för att bara nämna några. 

- Man har jämfört 2018, 2019 och 2020 med 1988, 1989 och 2000 - men det går inte att jämföra. Vinerna är så otroligt mycket bättre i dag. De har en parfym och elegans och 2020 är ett av de bästa vinerna vi har gjort, säger Bruno Borie. 

Och vi kan bara hålla med. Även Château Angélus i Saint Émilion har gjort ett av de bästa och mest välbalanserade jag smakat därifrån.

Veronique Sanders och Haut Bailly har gjort en kandidat till "årgångens vin".

Och jämförelserna haglar förstås. Många har jämfört 2020 med 2010 men vinerna är rikare och mer extraktrika idag än de var bara för tio år sedan. 

- In a way 2020 is close to 2010 in style - but it is a bigger wine because nature gives us more now - a lot more. It is fair to say that it is a mix of 2018 och 2019 - it has power and elegance , säger Veronique Sanders.

Bästa Smith Haut Lafite någonsin?

Och många viner är otroligt imponerande. Haut-Bailly, Ducru, Léoville Poyferré, Léoville Barton och de båda Pichon-slotten (Baron och Comtesse de Lalande) har gjort några av sina bästa viner någonsin. Men det underdistrikt som imponerar allra mest är ändå Péssac-Léognan med djupt koncentrerade men ändå välbalanserade röda och friska och härligt fruktdrivna viner (bästa sedan 2014?). Och bäst av alla - kanske Smith Haut Lafite. 

Den här veckan startar kampanjen på riktigt och flera högprofilerade slott väntas släppa sina viner. Du kan redan nu förhandsboka på vår sajt och håll utkik efter lanseringarna som kommer att dugga tätt framöver. 

 

Wine Teamets Magnus Ericsson går igång på Bordeaux 2020.

Köp Bordeaux 2020
Köp & Förhandsboka Bordeaux 2020 här!
Dela!