Vinjetten med Anna och Vincent Lefèvre på Androuet

Den 27 maj är det Ostens Dag. Men hur serverar du egentligen en ost på bästa sätt? Vi ställde några snabba frågor till Anna och Vincent Lefèvre på Androuet.

 

De flesta älskar ost men vad har experterna själva för favoritost och hur serverar de den? Vi ställde några snabba frågor till Anna och Vincent Lefèvre på Androuet.

Vad har du (Anna) själv för favoritost och varför?
- Det beror lite på säsongen, just nu på våren är det getostar helt klart. Getterna har haft vintervila och killingperioden är över, så nu sätter många småskaliga och hantverksmässiga getostproducenter igång igen. Det kan vara bra att få längta lite ibland.

Vilken sorts ost väljer vi svenskar helst?
- Lagrade hårdostar tillhör våra storsäljare, Comtè och Gruyère framför allt. Helt förståeligt, de är väldigt goda och vi kan våra hårdostar här i Sverige.

Bästa sättet att servera ost på. Tillbehör, temperatur, kombinationer?
- Personligen tycker jag att det ska vara en noga utvald ost, som jag verkligen tycker om, och gärna dela den stunden med människor jag verkligen tycker om. Det är alltid bästa tillbehöret. 😊

- Annars är det bra att rumstemperera osten ca 1,5 timme innan man ska äta den, och välja tillbehör baserat på tillfälle; är det en stund innan middag, som aperitif, eller får osten huvudrollen i en lättare måltid med sallad, oliver och chark. Som tillbehör till ostbrickan efter varmrätt är ett gott vin och riktigt fin baguette de bästa smakkompisarna!

Androuets ostbutik hittar du här!