Vilken fest - vilken årgång!

 

Bästa året sedan 2010 och viner som redan är förföriskt tillgängliga - ja det är kanske inte så konstigt #bdxprovning16 blev den största Bordeauxprovningen sedan Winefinder startade eventet för sex år sedan.

I år kom över 500 personer som provade den aktuella primörårgången 2015 och en äldre årgång från 41 egendomar. 

Jag provade årgång 2015 nere i Bordeaux i april och blev redan då imponerad av hur tillgängliga men ändå välbyggda vinerna var. Där fanns skön frukt, tuffa men ändå behagliga garvsyror och en fin fräschör i vinerna. Och till skillnad från 2014 så var även vinerna från den högra stranden (Saint-Émilion och Pomerol) lysande.

Nu fem månader sedan är jag inte mindre imponerad och det har det hänt en hel del med vinerna. Den första stökigheten och spretigheten har lagt sig och de olika delarna (frukt, syror, ek, tanniner) har börjat komma samman och vi kan se det färdiga vinet. De flesta hade öppnat upp sig rejält meden endast ett fåtal hade slutit sig något.

Det är uppenbart att årgången är den absolut bästa sedan 2010 även om den kanske inte riktigt har 10ans struktur - men vad 2015 saknar i ren kraft och koncentration kompenserar den vl med sexiga frukttoner och drickbarhet. En årgång som definitivt kommer att kunna lagras men som kommer att gå att dricka medan den ännu är ung.

Det märktes inte minst när man gick runt och pratade med alla besökarna. Eller som Jérome Heranval, vinmakare på bl a Haut-Bages Liberal och Durfort-Vivens uttryckte det:
– Det är galet. Jag brukar ha svårt att få folk att pröva min nya årgång eftersom det är så tufft att prova primörer. De provar hellre de äldre årgångarna. Men i år är det precis tvärtom!

Daina Paulin visar upp ett par fina årgångar av Château Haut-Bailly.

Château Coutet har som vanligt gjort underbart balanserad Sauternes/Barsac 2015!

#bdxprovning16 har otroligt engagerade besökare - det märks inte minst i feedbacken från egendomarna.

Emeli Gervoson från Larrivet Haut-Brion - en av många egendomar i Péssac-Léognan som gjort en underbar 2015.

Läckert vitt från Latour-Martillac.

Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem av Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Magnus har jobbat som Content Manager, Marknadschef och VD på Winefinder.

Tidigare inlägg

Vinoteket går ihop med Winefinder

De två ledande aktörerna inom onlinehandel med vin i Sverige gör gemensam sak när Vinoteket och Winefinder skapar en gemensam plattform på den växande marknaden.

Carlo Revello 2019 in da house

Äntligen Barolo 2019 från Carlo Revello - en årgång som Vinous kallar för "stellar" och jämför med legendariska år som 2016, 2005 och 1999.

Magnus Ericsson
Chateau Montrose Extravaganza

I samband med vår Winemakers Dinner med den berömda andra crun - Château Montrose i Saint Estèphe i Médoc - kan vi nu erbjuda några riktiga juveler direkt från slottet. Eller vad sägs om Montrose 2005, 2009, 2010 och 2014. Dessutom har vi två fantastiska viner från systeregendomen Château Tronquoy i butiken.

Magnus Ericsson
Visa alla
Dela!