Rött från Clare Valley - yes we want more!

Rött från Clare Valley - yes we want more!

Säger jag Clare Valley så tänker de flesta förmodligen på vita svalklimatsviner på framförallt riesling. Det är också den gröna druvsorten som med rätta gjort distriktet, som ligger 13 mil norr om Adelaide, berömt. Just riesling från Clare tillhör Australiens bästa viner. Men som så ofta, framförallt i Nya Världen, samsas både blå och gröna druvor i området och mitt tips är att titta lite närmare på just de röda. 

Clare Valleys röda passar också perfekt i en tid då allt fler söker sig bortom feta och alkoholstinna ”superviner” i jakten på fräschare och mer balanserad frukt. Cabernet sauvignon och shiraz är förstås druvorna par excellence och de stora temperaturskillnaderna mellan dag och natt ger de röda vinerna i Clare en friskhet och struktur som man ofta saknar i exempelvis Barossa Valley.

Kilikanoon är en av toppegendomarna i området och här är två lysande exempel som förenar austrliensk frukt med härliga syror och fräschör. Kilikanoons fokus har från början varit på shiraz men missa inte deras fina cabernet-viner eller deras grenache. Och några av de mest prisvärda hittar i deras Killermans Run-serie.

Kilkanoon Killermans Run Cabernet Sauvignon 2012
Här möts vi av en stor doft av eukalyptus med inslag av mörka bär och ekfat. Smaken är medelfyllig och härligt stram med fräsch smak av mörka bär, kryddor och lite ekfat. Här finns en lång ung eftersmak som kommer att utvecklas väl de närmaste 3-5 åren.

Kilikanoon Killermans Run Shiraz 2012
Stor lite örtig doft av mörka bär, fat, eukalyptus med lite druvtypisk röktoner. Smaken är medelfyllig, rund och kryddig med toner av mörka bär, björnbär, stjälkar och choklad från ekfaten. Lång härlig eftersmak för alla #aussielovers.

Frågade någon Do you want more? Yes we want more!

Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem i Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Sedan februari 2015 är han Content Manager på Winefinder.

Tidigare inlägg

Suckling Top 100 i butiken!

Nu har äntligen James Sucklings Top 100 med årets bästa viner anlänt. Du hittar förstås flera av vinerna i butiken.

Magnus Ericsson
Ny champagneproducent i butiken - Champagne Boizel

Nu har vi ett nytt Champagnehus i butiken. Champagne Boizel är inne på 5e generationen och är kända för smakrik och otroligt prisvärd champagne. Missa inte deras viner från klassiska årgångar som 1996, 2004 och 2008!

Magnus Ericsson
Visa alla
Dela!