På trendspan på ProWein i Düsseldorf - del 1

I tre dagar i mars (13-15 mars) pågick Prowein 2016 som nu officiellt är/var världens största vinmässa någonsin med 55 000 besökare från 126 länder under tre hektiska dagar. En mässa med inte mindre än 6200 utställare.

Skalan är helt enorm och oöverblickbar och efter tre dagar så har vi bara kunnat skrapa på ytan. Vi har provat hundratals suveräna viner men missat så många fler. Men naturligtvis kan man skaffa sig en liten bild av vad som är på gång i vinvärlden.

Så vad händer 2016? Jag har ju redan försökt mig på att förutsäga en del tidigare i år (i den här artikeln). Men här kommer en liten sammanfattning av mina/våra intryck av mässan.

*

Svalare, elegantare viner med lägre alkohol

Vi har känt av den här trenden ett tag nu. Många vinmakare letar efter svalare växtplatser på högre höjder och allt närmare havet allt för att göra er ”balanserade” viner - viner med lägre alkohol, friskare syror och mer struktur. Det sker inte vara i Kalifornien och Australien utan även i Europa (bland annat i Spanien). Samtidigt finns ett sug hos konsumenterna att dricka lättare, fräschare viner som passar perfekt till maten (och inte helt tar över den).

Mindre ekplanka och mer nyanserade toner av trä

För några år sedan var det prestige i att kunna visa att man hade råd med nya ekfat. ”We use only 100 pecent new oak” var lite av ett mantra och vinerna smakade generellt av rostade fat, kokos och vanilj. Tyvärr hände det ofta att eksmakerna nästan helt tog över från frukten - särskilt när vinet fått några år på nacken. Idag är det vanligare att höra vinmakare som säger att ”vi använder bara högst 20 procent ny ek för att trät inte ska bli för dominant”. Och allt fler väljer att helt sluta med de nya ekfaten av mindre storlek.

Mer ekologiskt, biodynamiskt och naturligt

Låter lite som en självklarhet - men det blir bara fler producenter som går över till ekologiskt jordbruk och även de som jobbar biodynamiskt och minimalistiskt (naturligt) i både vingård och källare. På mässan fanns flera stora stånd med just ekologiska och naturliga viner - och frågan är om det inte var som allra tätast med folk just där (eller så är den crowden bara lite bullrigare). Här finns till och med en avdelning för ”orangea viner” (vita viner som är gjorda med skalkontakt) från Franken!

Nya generationer vinbönder och vindrickare

Också en självklarhet - alla åldras och de yngre generationerna tar över. Men det var slående hur många unga bra vinmakare var på plats i Düsseldorf. Ännu roligare är att allt fler är kvinnor. Det brukade vara en sjukt mansdominerad värld - men så ser det inte ut längre. Och det är rikligt bra. Samtidigt håller en ny generation vindrickare på att ta över marknaden. I USA står redan de så kallade "millennials" (generationen efter generation X och som idag är i 20-30-års åldern) för nästan 50 procent av allt vinkonsumtionen. Det här är en nyfiken generation som inte är låsta i de gamla facken om vad och hur viner ska smaka.

Sauvignon blancs revansch

Sauvignon blanc är druvsorten som lidit svårt av sin egen framgång. Sen friska lätta och lätt igenkännliga smaken av krusbär, nässlor, paprika och mineral (och på Nya Zealand fruktcoctail) var så populär i slutet av 90-talet och början av 00-talet att druvsorten nästan helt hade blivit strömlinjeformad (bland annat använder man speciella jäststammar för att ta fram just de där uppenbara sauvignon-karaktärerna). Den smakade likadant oavsett var den växte och var kanske gott men sällan aldrig minnesvärd. Det har alltid funnits de som gjort på andra sätt och de blir bara fler. Naturjäst, skalkontakt, ekologiskt och biodynamiskt, minimal hantering och lite högra jästemperaturer ger ett helt annat djup åt druvsorten. Och några av de absolut bästa vinerna på ProWein var just sauvignon blanc-viner från Südsteiermark och Sydafrika.

dusseldorf

 

Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem av Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Magnus har jobbat som Content Manager, Marknadschef och VD på Winefinder.

Tidigare inlägg

En traditionalist i Montalcino

Sthlmfood & Pickywino tar tempen på Vinhuset CapAnna som grundades av Giuseppe Cencioni 1957 och som är vår senaste stjärna från just Montalcino.

Capionium - en glögg du inte glömmer

Det kan vara den bästa glöggen vi har smakat - och det efter ett svenskt recept. Men vi var tvungna att ta oss över sundet för att få del av den begränsade produktionen.

Silver Heights & Emma Gao

Kina är en kommande stornation när det kommer till vin - och få gör det bättre än Emma Gao och Silver Heights. Mat- och drycksajten Sthlm Food uppmärksammar nu Emma Gaos viner!

Visa alla
Dela!