Nytt i butiken - Champagne Boizel

Smakrikt och stilfullt från Boizel

Äntligen kan vi presentera ett nytt Champagnehus i butiken. Champagne Boizel som gjort sig kända för stilfull och smakrik champagne till ett riktigt bra pris. 

Ni har väl inte inte missat att vi har en ny producent i butiken!? Återigen pratar vi om ett fynd som vi gjorde nere på Prowein - världens största vinmässa - där vi har gjort till vana att hitta nya och spännande producenter som inte finns representerade i Sverige. Champagne Boizel är dock inga nykomlingar utan är ett familjeägt champagnehus i Epernay som nu är inne på femte generationen. De äger en hel del vingårdar men köper också in en del druvor. 

Boizels viner är kända för att vara smakrika och prisvärda viner och den brittiske Champagnekännaren Tom Stevenson håller deras blanc de blancs som de mest undervärderade i hela Champagne och det är bara en tidsfråga innan de blir mer kända. Under senare år har vinerna bara blivit bättre och bättre vilket inte minst märks i de höga poäng som vinerna fått från internationella kritiker. Men det finns också en hel del godbitar i källaren - bland annat från några klassiska år som 1996 och 2004.

Vi har precis tagit in 6 olika viner från Boizel och vilken underbar kombo det blev.

Champagne Boizel Brut Réserve
En charmig och fräsch non-vintage uppbyggd på de tre klassiska druvsorterna pinot noir, chardonnay och pinot meunier från 30 olika crus. Brödig, mineralig med fint djup och skärpa. 

Champagne Boizel Blanc de Noirs
Kraftfull blanc de noirs gjord på pinot noir från byar som Mareuil sur Ay, Cumières, Mailly och les Riceys. Det här är en blommig och smakrik champagne med toner av choklad, röd frukt och lite rök. En riktig matchampagne. 

Champagne Boizel Joyau de France Chardonnay 2007
Ett vin för lagring. Hyllad 07:a från Boizel som fått 95 poäng av Wine Enthusiast. Chardonnay från Avize, Le Mesnil sur Oger, Oger och Vertus - och ett otroligt ungt och friskt vin med mineralitet och sälta. Lägg i källaren för att runda av kanterna. 

Champagne Boizel Grand Vintage 2008
Ett annat hyllat år - och ett vin som redan nu visar upp en oemotståndlig charm. Grand Vintage är gjord på en blandning av pinot noir från Mailly, Bisseuil, Chigny les Roses och chardonnay från Oger, Mesnil sur Oger, Avize och Vertus. Elegans, stilfullhet och Boizels sköna djup i smaken. Kan förstås lagras länge men är läckert redan nu. 

Champagne Boizel Joyau de France 2004
Wow - 13 år på jästfällningen och från ett år som fortfarande erbjuder sån otrolig fräschör. 2004 är med rätta hajpat i champagnekretsar eftersom vinerna har en sådan underbar frukt och fräschör. Här möts vi av en blandning på pinot noir från  Mailly och Vertus samt chardonnay från Oger, Avize och Vertus. Vilket vin - elegant, krämigt, smakrikt och friskt. 

Champagne Boizel Blanc de Blancs 1996
Champagnehistoria och ett av mina personliga favoritår (tillsammans med 02 och 04). Druvorna kommer från Le Mesnil, Chouilly, Cramant och Vertus. Mogen citrus (grillad apelsin, citron) möter blommor, nötter, lite svamp och honung. Det finns inget trött eller gammalt över vinet. Ett paradexempel på hur vina 96orna är just nu!

 

 

Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem av Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Magnus har jobbat som Content Manager, Marknadschef och VD på Winefinder.