Två nya Single Village-viner från Champagne Boizel

"När jag besökte Boizel så var man precis på väg att lansera två nyheter. Alla andra Cuvéer hos huset görs som så ofta på blandningar av de bästa druvorna från olika lägen runt om i Champagne. Men med start nu och årgång 2019 så kommer Boizel att varje år välja ut två byar för att göra Single Village-viner - en blanc de noirs och en blanc de blancs."

Nyheter från Champagne Boizel


I somras hälsade jag på hos Champagne Boizel på väg ner till Jura och slutligen Bandol. Det lilla Champagnehuset grundades 1834 och du hittar det på Avenue de Champagne i Epernay. Huset drivs nu av sjätte generationen Boizel - Florent and Lionel Roques-Boizel - som med precision och en osviklig vision har tagit Champagne Boizel till nya kavalitetshöjder. 

Produktionen är svindlande liten jämfört med de andra Champgnehusen som ligger på samma gata och det som skiljer Boizel är en husstil som både är generös och precis. Vinerna är inbjudande fruktiga men också osvikligt mineraliga och fräscha i stilen. Precis så som man vill att bra Champagne ska vara. 

När jag besökte Boizel så var man precis på väg att lansera två nyheter. Alla andra Cuvéer hos huset görs som så ofta på blandningar av de bästa druvorna från olika lägen runt om i Champagne. Men med start nu och årgång 2019 så kommer Boizel att varje år välja ut två byar för att göra Single Village-viner - en blanc de noirs och en blanc de blancs. 

Först ut är Villers-Marmery Blanc de Blancs Premier Cru 2019 från en av de få platser i Montagne de Reims där Chardonnay dominerar samt Tours-sur-Marne Bland de Noirs Grand Cru 2019 från en av Grand Cru-byarna i samma deldistrikt Montagne de Reims. Det här är två viner som helt klart är ett steg upp från husets "vanliga" Blanc de Blancs (La Cöte) och "vanliga" Blanc de Noirs (La Montagne). Villers-Marmery Blanc de Blanc har en intensitet och elegans som blandar fokuserad citrusfrukt med blommor, mandel och mineral. Den koncentrerade Tours-sur-Marne Bland de Noirs är mer rödfruktig med inslag av äpplen och även här en fin mineralisk sälta i eftersmaken. Båda har dessutom en låg dosage vilket gör dem till härligt torra matchampagner. Två riktigt fina viner som vi är stolta över att nu ha i butik. 

En annan sak som gör att Boizel står ut i Champagne är att man fortfarande har en hel del gamla viner i lager som de släpper till försäljning direkt från källaren. I Collection Trésor har vi tidigare sålt vin från både 1985 och 1990. För er som var med på vår Winemakers Dinner med Boizel för några år sedan vet hur speciella de här vinerna är. Vi planerar just nu ett nytt besök från Boizel under första halvåret 2026 (mer info kommer när datum är spikade) och kommer då att se vad vi kan få tag på av äldre årgångar. 

Under tiden kan man njuta Boizel Cuvée Sous Bois 2009 - husets kanske mest personliga vin som bjuder på en härligt utvecklad smak av kanderad citrus, nötter och brioche. Det är en unik fatlagrad Champagne med ålder. 2009 Cuvée Sour Bois, Brut har en dosering på endast 4 g/l och är gjord på 60% Chardonnay från Grand och Premier Cru-byarna Chouilly, Vertus och Bisseuil i Côte des Blancs och 40% Pinot Noir från Mailly och Tours-sur-Marne i Montagne de Reims. Vinifieringen skedde i begagnade champagne- och bourgogne-ekfat där de stilla vinerna lagrades innan de blandades och buteljerades - helt i enlighet med det tidiga 1900-talets metoder - detta för att återupptäcka karaktären av den tidens champagner. Vinet har sedan vilat på jästfällningen i 13 år! Jäklar (ursäkta språket!) vilket vin det här är!

Miss inte heller de sista buteljerna av huset Vintage 2015. Aktuell årgång är 2018. Jag hade nyligen vinet som en fördrink på ett event i Stockholm och gästerna öste beröm över vinet. Det här är en av de bästa Vintage-champagnerna vi vet och det till ett riktigt bra pris!

Magnus Ericsson, Winefinders Wine Team


Champagne Boizel Tours-sur-Marne Bland de Noirs Grand Cru 2019
95 p "Beautiful pinot character, with red fruit accompanied by fine bubbles and underlying salinity. Long and refreshing, pulling you back for more.
Styckvis 999 kr /flaska

Champagne Boizel Villers-Marmery Blanc de Blancs Premier Cru 2019
94 p "This shows finesse and elegance, but it’s also structured and focused, with a dry palate and aromas of pie crust, chalk, blanched almonds and white flowers. Racy acidity throughout. Salty at the end."
Styckvis 999 kr /flaska

Champagne Boizel Grand Vintage 2015
94 p "Medium body with fine bubbles and a delicious, relatively rich finish. Some dried strawberry and tea leaf in the aftertaste. Dry at the end, in a good sense."
Styckvis 725 kr /flaska

Champagne Boizel Cuvée sous Bois OWC1 2009
92 p "A creamy and generous Champagne showing walnuts, chocolate orange, figs, vanilla beans and lemon meringue pie on the nose. Medium- to full-bodied, with soft bubbles and layers of sweet pastry elements."
Styckvis 1 499 kr /flaska

Florent
Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem av Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Magnus har jobbat som Content Manager, Marknadschef och VD på Winefinder.