Nytt från Château Pesquié

Distriktet Ventoux i södra Rhône ger några av regionens absolut bästa viner. Nu har vi äntligen satt ihop en låda med viner från ett av områdets bästa producenter - Château Pesquié.

Ventoux är, där det ligger inklämt mellan Mont Ventoux i öster och de mer kända distrikten Châteauneuf-du-Pape, Gigondas och Vacqueyras i väster, ett av Frankrikes mest intressanta vinområden. Ett distrikt som levererar hela den franska söderns smakpalett men till ett mycket vänligare pris än de mer berömda grannarna. 

Nu har vi äntligen satt ihop en låda med olika viner från en av våra största favoriter i Ventoux - Château Pesquié. Egendomen har hyllats av internationella kritiker och är en stor favorit här på Winefinder.

Jag har följt Pesquiés utveckling i några år nu. Man har gått från ett medvetet och hållbart tänkande till fullskalig ekologisk certifiering (Ecocert). Vinerna har blivit elegantare och mer finessrika med åren. När jag träffade Frédéric Chaudière, som idag driver egendomen tillsammans med sin bror Alexandre, på Prowein i år visade han upp en imponerande samling viner och förklarade filosofin. 

Mindre ny ek och mer frukt och balans är utmärkande för de senare årgångarna. Det här är viner som är packade med Rhônes kryddiga och expressiva frukt men som också har en otrolig fräschör i smaken. 

Vår nya producentlåda innehåller förutom en flaska Quintessence, två flaskor av läskande grenachesaft (Le Paradou), två flaskor av otroligt välbalanserad och kryddig grenachedominerad blend (Les Terrasses Rouge) samt en flaska av den fräscha men också sammansatta Les Terrasses Blanc.