"Jag hade räknat ut mig själv..."

"Jag hade räknat ut mig själv..."

Det har inte gått mycket mer än ett halvt dygn efter VM-finalen när vi får tag på den nykorade Världsmästaren Arvid Rosengren i Mendoza, Argentina där den 15e VM-tävlingen för sommelierer genomfördes under onsdagen (läs mer här!). Och det var en trött men nöjd "champ" som vi pratade med.

Hur känns det?

– Det känns faktiskt rätt surrealistiskt fortfarande. Jag är naturligtvis lättad och glad men jag hade räknat ut mig själv efter min första insats i finalen. Jag är ju som person aldrig helt nöjd med min insats och när jag gick av scenen och fick tillbringa två timmar för mig själv i green room så övertalade jag mig själv att det var okej att jag inte vann.

– Sedan har jag förstås fått feedback efteråt om att jag gjorde väldigt bra ifrån mig i finalen. Men själv letar jag alltid efter sådant som jag kunde ha gjort bättre.

Tävlingsledarna var ju inte helt snälla mot er. Som när en gäst bad om ett vin som inte fanns på plats eller att du skulle kombinera mat till ett vin som var förfalskat!?

– Nej man letar ju alltid efter de där fällorna. Jag vet ju att Moëts viner har en lägre dosage än ”brut” och borde kanske ha sagt något om det och jag borde ju ha full koll på berömda ”falska” flaskor. Samtidigt är det väl inget man bara säger om en gäst har med sig en flaska som kan vara förfalskad - man får linda in det under samtalets gång. Men jag lyckades ju få med det i alla fall.

Vad var svårast under tävlingarna?

– Allt det man inte ser innan finalen - det som sker bakom stängda dörrar. Som de tuffa teoriproven och blindprovningarna. Faktum är att blindprovningarna i finalen var mycket lättare än i försöken och semifinalen.

– Men allra svårast är att behålla ett lugn och en ro så att man kan vara glad och trevlig mot gästerna. Att man gör det som om det vore en äkta servering.

Vad är du mest nöjd med?

– Att jag just lyckades förmedla en servicekänsla och en restaurangstämning under tävlingen. Att man har roligt och inte bara ser det som en taktisk tävling.

Vad är du mest missnöjd med?

– Jag schabblade bort mig i ett moment där man skulle hälla upp en flaska magnumchampagne till 15 personer. Jag valde fel glas och fick alldeles för mycket kvar i flaskan.

– Sedan blev jag helt blank när man skulle namnge ett antal kända vinprofiler och egendomar. Jag missade Angelo Gaja som jag mött flera gånger och mycket väl vet vem han är. Hur är det ens möjligt?

Vad händer nu?

– Jag vet egentligen inte. Först ska jag tillbaka till New York och jobba lite (på restaurangen Charlie Bird - reds anm.) Sedan blir det väl en del intervjuer och resor. Förhoppningsvis kommer det att innebära en massa möjligheter till att resa runt i vinvärlden. Jag får nog ta och förbättra mina franska- och spanska kunskaper i alla fall, skrattar Arvid Rosengren.

Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem av Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Magnus har jobbat som Content Manager, Marknadschef och VD på Winefinder.

Tidigare inlägg

Visa alla
Dela!