Bordeaux 2023 - Vad kan vi vänta oss?

Ett varmt år men utan extremerna från 2022. Nu har det blivit dags för årgång 2023 en primeur från de bästa egendomarna i Bordeaux. Här är vår förhandsrapport om årgången.

"In many ways, I like them better than many of the highly touted 2022s because they are so Bordeaux in their nature with their tensioned mouthfeels and energetic finishes. Many 2022s are very powerful and rich, highlighting the extremely hot and dry grape-growing conditions of the vintage. Some are almost international in their essence."

Om några dagar åker Winefinders Wine Team till Bordeaux för att prova årgång 2023 en primeur. En årgång som enligt förhandstipsen är riktigt bra och som kommer att bjuda på lägre priser än 2022.

Bordeaux är ”on a roll” som engelsmännen skulle säga. Efter de två fantastiska årgångarna 2009 och 2010 kom en riktigt bra 2011 och en helt ok 2012. Det är vl egentligen bara 2013 som fallit utanför mönstret och som skulle kunna påminna om de lite sämre årgångarna från ”förr i tiden”. 2014 har visat sig fantastiskt fin att dricka just nu och 2015 och 2016 räknas som två av de riktigt stora under 2000-talet.

Tittar man tillbaka på det senaste decenniet så har vi en räcka bra till fantastiska årgångar som kröntes av en anomali - först tre bra årgångar efter varandra (2018, 2019 och 2020 - det hade aldrig hänt tidigare). Och så den extremt torra och heta 2022 som blev en ny ”benchmark” för distriktet. Ett år det inte skulle gå att göra fantastiska viner - men där vinodlarna i Bordeaux triumferade med några av de bästa vinerna någonsin.

Nu är det dags för 2023 att börja säljas en primeur - det vill säga i förtur medan vinerna ännu ligger på fat nere i Gironde och Libourne. Åter riktas vinvärldens ögon mot Bordeaux i vad som är världens största Fine Wines-jippo. Primörveckan där världens ledande vinkritiker och inköpare kommer att skärskåda årgången via fatprover. Det här blir min tionde primörårgång och (i skrivande stund) om några dagar så åker jag och Wine Teamet ner för att prova igenom den i detalj.

 

Wine Teamets Magnus Olsson hos Vieux Château Certan.

Det här vet vi om 2023

I ett nötskal - det här är vad vi vet om årgången så här långt:

• 2023 var tredje året rad med en ganska liten skörd för regionen som helhet. De mer berömda distrikten har dock lyckats hålla uppe sin produktion i normala nivåer (Margaux, Saint Julien, Pauillac, St Estèphe och Pomerol t ex).
• Knoppning och blomning skedde under bra förutsättningar så frost var inte något större problem under 2023.
• Sen följde en varm vår och sommar, varmare än genomsnittet, men utan extremerna från 2022.
• Nederbörden höll sig lägre än genomsnittet men det varma och fuktiga klimatet ställde till stora problem när det gällde mjöldagg som främst blev ett problem för Merlot. Variationerna är dock stora från egendom till egendom.
• Skörden av de vita vinerna startade i augusti. Majoriteten av de röda/blå druvorna skördades i september med en liten överlappning till i början av oktober.
• De flesta av de mer kända slotten (de vi säljer en primeur) är väldigt nöjda med frukten.
• Priserna spås gå ner med 20-30 procent för de mer berömda cru classéslotten.

Sammantaget ger det en årgång som var varmare än normalt (men inte så extrem som 2022 eller 2003) och torrare normalt (men inte heller det extremt så). Många har också skördat frukt i mycket god kondition så förutsättningarna finns för en bra till mycket bra årgång även om den inte kommer att bli ”exceptionell”. Att Merlot drabbats av mjöldaggsangrepp bör innebära att vi kommer att se fler viner som domineras av Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc än normalt.

Källaren hos Cheval Blanc.

Vad säger kritikerna?

Än så länge är det bara James Suckling, av de stora kritikerna, som provat igenom närmare 900 fatprover och släppt en första rapport. Hans intryck stämmer väl överens med de objektiva förutsättningarna. Här finns många högpoängare och egendomar som producerat fantastiska viner - men vi ser inte samma mängd 100-poängare som för 2022. Så här summerade han sina intryck.

"In many ways, I like them better than many of the highly touted 2022s because they are so Bordeaux in their nature with their tensioned mouthfeels and energetic finishes. Many 2022s are very powerful and rich, highlighting the extremely hot and dry grape-growing conditions of the vintage. Some are almost international in their essence."

"Top terroirs and top winemakers delivered terrific-quality wines, but they are different than 2022. I would compare these 2023s to 2019 or 2001 – even 1990 – for their freshness and balance of ripe fruit."

(Du kan redan nu börja förhandsboka dina favoriter på vår Bordeauxajt!)


Wine Teamet på väg in till provning hos Léoville Las Cases. 

 

Kvalitetsfokuset har gett resultat

Som helhet har regionen Bordeaux gått från en produktion på nära 700 miljoner liter per år tidigt 00-tal till någonstans runt 400 miljoner liter senaste tre åren. Och få skulle argumentera för att det inte varit en bra utveckling. Det har ökat kvaliteten.

Vi i Winefinders Wine Team har också pratat mycket om skillnaden på Bordeaux idag och för bara 20 år sedan. Kunnandet i både vingården och vinkällaren har ökat enormt och regionen gör idag bättre viner än någonsin med få eller inga riktigt dåliga år. Vinerna är jämnare, mer balanserade och smakrika men du kan också närma dig långt tidigare än du kunde förr.

Det visade inte minst några av de 2021:or som vi hittills provat igenom. Bara knappt 3 år gamla så borde de inte gå att dricka. Men ta t ex Grand Puy Lacoste, gjord på över 80 procent Cabernet Sauvignon, som vi provade för någon vecka sedan. Redan nu är den mer drickbar än många viner från 2019 med en fin vibrerande frukt och härlig balans i garv- och fruktsyrorna.

De goda nyheterna för de som vill köpa 2023 en primeur är att förhandstipsen talar om en prisnedgång på mellan 20-30 procent jämfört med 2022. Ja det återstår förstås att se - men om en liten dryg vecka bör vi ha fått de svar vi nu saknar. Då har vi i Wine Teamet hunnit prova igenom de flesta av de bästa vinerna och då har förhoppningsvis även de första stora kanonerna släppt sina viner. Det ser nämligen ut att bli en tidig kampanj i år.

 

Har Alexandre Thienpont gjort ett nytt stordåd på Vieux Château Certan 2023?

 

Dela!
Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem av Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Magnus har jobbat som Content Manager, Marknadschef och VD på Winefinder.