Arvid Rosengren is the Champ

Arvid Rosengren is the Champ

Sent natten till onsdagen (svensk tid) blev det klart vem som blev den 15e världsmästaren i sommellerie. Efter flera timmars kamp på scenen stod det klart att den regerande Europamästaren och Winefinders sortimentsansvarige Arvid Rosengren nu är världens bäste sommelier.

– Puh - det där var oväntat. Det var verkligen en tuff final och jag räknade verkligen inte med att vinna, sa en lättad och väldigt rörd Arvid Rosengren på scen efter vinsten. 

Under tisdagen tävlade Arvid och de två andra finalisterna (Julie Dupoy-Young från Irland och David Biraud från Frankrike) i en mängd olika moment - bland annat blindprovning av vitt och rött vin samt likör men också dekantering av en ung malbec på magnumbutelj och i val av grand cru-kaffe till en chokladdessert. Och det var bara i den första delen av tävlingen.

Tävlingsledarna hade förstås inte gjort det lätt för de tävlande. I det första delmomentet bad gästerna om Moet Extra Brut Champagne- men det vara bara det att det inte fanns någon extra brut att tillgå - utan de tävlande fick improvisera. En uppgift som Arvid löste galant genom att istället erbjuda Moets årgångschampagne från 2006.

Det hela gick förstås inte helt utan missöden. I det sista momentet skulle Arvid identifiera fel i flera listningar i grupper av tre olika viner men slide-showen ville aldrig starta. Efter vad som kändes som en evighet fick man emellertid ordning på tekniken och Arvid kunde tackla även den luriga uppgiften. 

På det hela taget gjorde Arvid Rosengren en mycket imponerande final och kan nu titulera sig Världsmästare i sommellerie. Arvid är den andre svensken som vunnit tävlingen. 2007 vann Andreas Larsson titeln.

Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem i Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Sedan februari 2015 är han Content Manager på Winefinder.

Tidigare inlägg

Ölskolan - lär dig mer om öl!

Den 14 januari klockan 10:00 lanserar vi för första gången öl i Winefinderbutiken och det vill vi fira! Winefinders chefssommelier Anna Rönngren har tidigare undervisat om öl på Restauranghögskolan i Grythyttan och passar därför på återigen att damma av sina ölkunskaper och dyker djupt ner i ölens historia och underbara värld.

Anna Rönngren
Vinskolan: Druvornas fascinerande DNA

DNA-profiler i samband med brottsplatsutredningar och släktskapsforskning känner de flesta av oss till - men visste du om att det även forskas på vindruvornas släktskap med hjälp av modern DNA-teknik? Här döljer sig spännande avslöjanden om förlorade länkar, häradsbetäckare och oväntade kopplingar. Winefinders Chefssommelier Anna Rönngren har tagit reda på mer!

Anna Rönngren
Långläsning: Så blir årgång 2018

Nu vet vi hur året 2018 föll ut - men hur blir vinerna? Winefinders chefssommelier Anna Rönngren har forskat i olika skörderapporten om hur världens vinbönder spår årgång 2018. Här finner du svaret!

Anna Rönngren
Visa alla
Dela!