Arvid Rosengren is the Champ

Arvid Rosengren is the Champ

Sent natten till onsdagen (svensk tid) blev det klart vem som blev den 15e världsmästaren i sommellerie. Efter flera timmars kamp på scenen stod det klart att den regerande Europamästaren och Winefinders sortimentsansvarige Arvid Rosengren nu är världens bäste sommelier.

– Puh - det där var oväntat. Det var verkligen en tuff final och jag räknade verkligen inte med att vinna, sa en lättad och väldigt rörd Arvid Rosengren på scen efter vinsten. 

Under tisdagen tävlade Arvid och de två andra finalisterna (Julie Dupoy-Young från Irland och David Biraud från Frankrike) i en mängd olika moment - bland annat blindprovning av vitt och rött vin samt likör men också dekantering av en ung malbec på magnumbutelj och i val av grand cru-kaffe till en chokladdessert. Och det var bara i den första delen av tävlingen.

Tävlingsledarna hade förstås inte gjort det lätt för de tävlande. I det första delmomentet bad gästerna om Moet Extra Brut Champagne- men det vara bara det att det inte fanns någon extra brut att tillgå - utan de tävlande fick improvisera. En uppgift som Arvid löste galant genom att istället erbjuda Moets årgångschampagne från 2006.

Det hela gick förstås inte helt utan missöden. I det sista momentet skulle Arvid identifiera fel i flera listningar i grupper av tre olika viner men slide-showen ville aldrig starta. Efter vad som kändes som en evighet fick man emellertid ordning på tekniken och Arvid kunde tackla även den luriga uppgiften. 

På det hela taget gjorde Arvid Rosengren en mycket imponerande final och kan nu titulera sig Världsmästare i sommellerie. Arvid är den andre svensken som vunnit tävlingen. 2007 vann Andreas Larsson titeln.

Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem i Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Sedan februari 2015 är han Content Manager på Winefinder.

Tidigare inlägg

Vinskolan: Beaujolais Nouveau

De flesta av oss har hört talas om det och alla vinälskare bör testa det – men vad är det egentligen? Winefinders Chefssommelier Anna Rönngren reder ut begreppet Beaujolais Nouveau lagom till dess att årets skörd släpps världen över den 15 november. Självklart har vi fyllt butiken med vår favorit-nouveau!

Anna Rönngren
Snart dags för Winefinders vinterlansering - här är vinerna!

Den 19 november klockan 10:00 släpps vinterns viner på Winefinder. Släppet är en hejdlös blandning av röda, vita och mousserande viner i olika prisklasser och stilar. Ceritas, Krohn, Au Bon Climat, A. Christmann, Stag's Leap, Renato Ratti och Naturvinslåda Volym 6 för att nämna några: Här finner du vinerna som släpps (listan uppdateras löpande fram till den 19 november).

Anna Rönngren
Vinskolan: Glöggens historia

Ingen jul utan glögg med russin och mandlar! Men vad är egentligen definitionen av glögg och hur kommer det sig att vi varje år häller upp över 7 miljoner flaskor årligen? Winefinders Chefssommelier Anna Rönngren har tagit reda på varför.

Anna Rönngren
Visa alla
Dela!