Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Weingut Fritz Ekkehard Huff Riesling Trocken 2023

Weingut Fritz Ekkehard HuffRiesling Trocken 2023

Tyskland, Rheinhessen, 750 ml, 12%

Ett av Weingut Huffs mest prisvärda viner i ny årgång (2022 har sålt slut på rekordtid). Schwabsburg tillhör de där vinorterna som borde vara mer kända. Vinrankorna är planterade på röd skiffer och lerblandad jord mellan Oppenheim och Nackenheim i närheten av Rhein. Här är läget är lite svalare och ···

Styckvis

179 kr

/flaska
Låda (6 st)

1 074 kr

Årgång

2023

Druvor

Riesling

Smaknotering

Karaktäristisk rieslingdoft med toner av päron, storcitrus och vit persika med fina nyanser av rök och mineral Smaken är torr, mycket frisk  som skapar en härlig balans med fruktigheten som ligger kvar i den långa och pigga eftersmaken. 

Drickes
2024-2029
Alkoholhalt
12%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
8-10ºC

Så tycker experterna

Winefinders Wine Team
91p 91 p "Erste klasse"

Så mycket Riesling för pengarna. Aromatisk med smak av mogna gröna och gula frukter och toner av mango. Fantastisk balans. Erste klasse!

Winefinder

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Från en ungt par på Generation Riesling till superstjärnor i vinvärlden. Weingut Fritz Ekkehard Huff har under Christine Huff och Jeremy Bird Huff nått helt nya höjder. 

Familjeegendomen Weingut Fritz Ekkehard Huff har odlat vin sedan 1700-talet men idag är det den unga dynamiska duon och paret Christine Huff & Jeremy Bird-Huff som driver egendomen med hjälpa av Christines föräldrar (pappan sköter vingårdarna och mamman de kommersiella bitarna). 

Man har 8 hektar i Nierstein och Schwabsburg i Rheinhessen och fokuserar förstås på att göra fantastisk riesling från lägen som Schloss Schwabsburg, Pettenthal och Orbel. Men man gör även vin på druvsorter som spätburgunder (pinot noir), weissburgunder (pinot gris), scheurebe och grauburgunder (pinot gris).

Från Generation Riesling till superstjärnor

När vi första gången träffade Christine Huff och Jeremy Bird Huff på Prowein så märkte vi direkt att de hade något stort på gång. Då tillhörde de 'Generation Riesling' - en organisation som hjälper och pushar unga riesling-producenter i Tyskland. Vi blev tipsade av en redan väletablerade vinodlare om att prova just Huffs viner. Och efter det var vi helt sålda. Vi insåg att det här unga paret gjorde viner i världsklass. 

Nu flera år senare är det unga paret i Rheinhessen väletablerade och det är egentligen inte så konstigt eftersom de har några helt fantastiska solexponerade lägen utmed floden Rhein och 'Roter Hang' (som det geologiska området kallas och där jorden består av skiffer och röd kalksten med inslag röd sandsten och slamsten).

Man gör en mängd olika viner (bland annat flera som skvallrar om Jeremys Nya Zeeländska ursprung under 'the green bird'- och 'the yellow bird'-etiketterna), men flaggskeppen är förstås Rieslingvinerna från enskilda vingårdslägen (några av de bästa runt Rhein). 

Prisas av bl a James Suckling

James Suckling har under de senaste åren återkommande gett vinerna höga poäng - flera95- och  96-poängare till Rabenturm t ex. Det är sällan torr riesling får så höga poäng och vinerna är fortfarande rena fynden eftersom paret ännu är relativt okända utanför Tyskland. Men det är bara en tidsfråga innan amerikanerna och engelsmännen får upp ögonen för vinerna.

Förutom cru-vinerna så är Huffs vanliga Riesling Trocken en av de bästa instegsviner vi har provat. En riktigt bra vardagsriesling att dricka inom det eller de närmaste åren. helt enkelt. Vom Rotliegenden och Schwabsburg Riesling är ett snäpp upp och viner som normalt bjuder på fantastiska rieslingtoner särskilt om man ger dem ett eller några års lagring. 

Huffs vingårdsviner

Av Cru-vinerna så är Orbel den som oftast är den mest omedelbara och som det går att närma sig tidigast. Orbel är en av de välkända 'Grosses-Gewächs'-appellationerna på Roter Hang - den geologiska formation som även inkluderar Pettenthal.

Pettentahl är förmodligen det allra bästa läget - men det är också en cru som behöver lång tid att mogna. Det är det mineraligaste och elegantaste av deras viner och når en fantastisk komplexitet med lagring. 

Slutligen Rabenturm - eller 'kråktornet' (namnet kommer från tornet som finns högst upp på kullen). En fantastisk och lite bortglömd cru som ger fyllig och komplexa rieslingviner med en fantastisk längd. 

Har du ännu inte provat deras Pinot, eller Spätburgunder, så är även den värd lite uppmärksamhet. Det är ett lätt till medelfylligt väldigt fräscht pinot-vin utan krusiduller. Och Christine och Jeremy har mer på gång. 2024 kommer de förmodligen att lansera en Syrah!

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du