Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Lismore Estate Vineyards Phoenix Chenin Blanc 2020

Lismore Estate Vineyards Phoenix Chenin Blanc 2020

Sydafrika, Western Cape, 750 ml, 13,5%

Samantha O´Keefe är en av kapprovinsens mest talangfulla vinmakare. Nyligen invald i Cape Winemakers Guid och hennes viner räknas redan till de allra bästa i hela Sydafrika.   Phoenix är en unik Chenin Blanc där druvorna donerats till Samantha från en av Cape Winemaker Guild-medlemmarna för att hj ···

Styckvis

159:-

/flaskaOrd. pris 199:-
Låda (6 st)

159:-

/flaska, totalt 954:- Ord. pris 1 194:-
Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
  • Kyckling och kalkon
  • Anka
  • Fisk
  • Fet fisk
  • Vegetariskt och sallader
  • Milda ostar
Årgång

2020

Druvor

Chenin Blanc

Smaknotering

Stor uttrycksfull doft av exotisk frukt, citrus, mineral och blommor. Smaken är relativt fyllig och koncentrerad men med fin fräschör och inslag av citrus, ananas, mineral och hö. Lång sammansatt eftersmak. 

Drickes
2021-2025
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
6-8ºC
Sockerhalt
2,14 g/l

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Samantha O´Keefe är en av kapprovinsens mest talangfulla vinmakare. Nyligen invald i Cape Winemakers Guid och hennes viner räknas redan till de allra bästa i hela Sydafrika.

 

Phoenix är en unik Chenin Blanc där druvorna donerats till Samantha från en av Cape Winemaker Guild-medlemmarna för att hjälpa henne till följd av branden i december 2019 - en brand som helt ödelade hennes vingård. Och namnet anspelar förstås på att Lismore kommer att resa sig ur askan igen precis som mytologins fågel Fenix.

 

Druvorna är handplockade och har pressats som hela klasar. 70 procent av vinet vinifierades i Bottlery Keldder - en ekologisk egendom och jäste på tankar. 30 procent vinifierades hos kända Radford Dale och jäste på äldre ekfat.

Slutresultatet är ett vin av superkvalitet som allt hon rör vid och endast 9 000 flaskor har producerats. Ett vin som både har textur och fräschör och det kommer packat med exotiska frukter.

Producenten

Lismore Estate är ett exempel på hur ung och dynamisk den Sydafrikanska vinscenen fortfarande är. När Samantha O’Keefe 2003 lämnade ett jobb i TV-branschen i Kalifornien för att börja producera vin i Sydafrika så hade hon ingen bakgrund i vinbranschen. Tillsammans med sin man och två barn köpte hon en gård i Greyton - en bit inåt landet nordöst om Walker Bay i Overberg Distric - där det inte fanns några andra vinproducenter. Idag är distriktet en Ward - dvs ett designerat ursprungsområde för vin och Lismore Estate rankas av Sydafrikakännaren Tim Atkin (Master of Wine) som en premier cru - dvs den högsta rankingen man kan få och en av landets allra bästa (tillsammans med mer kända namn som Boekenhoutskloof, Eben Sadie, Kanonkop och Crystallum).

Idag är det hon själv som sköter gården tillsammans med sina två söner. Hon började plantera gården 2004 och idag finns lite drygt 14,5 hektar druvor på egendomen med en potential för ytterligare 10 hektar. Första årgången var 2006 och hon gör vin från druvor som chardonnay, sauvignon blanc, viognier, pinot noir och Syrah. Hon byggde ett nytt vineri så sent som 2016. Klimatet i Greyton är svalare än i många av de klassiska vinregionerna i Sydafrika och hon skördar därför flera veckor senare än de flesta. I källaren samsas större och mindre ekfat med betongägg, plastägg, cementtankar och amforor. Vinerna är smakrika och ”moderna” i en traditionell stil som innebär mer gammal ek än ny och något större fat och viner med skön textur och smakrikedom.

I december 2019 drabbades Lismore Estate och Samantha av en tragedi. Vineriet, hennes boningshus och stora delar av vingårdarna totalförstördes i våldsamma bränder. Hon förlorade hela skörden från 2019 men hon är inte den som ger upp. Flera av Sydafrikas mest kända vinmakare kom till hennes hjälp och hon fick en hel del druvor från stjärnor som Andrea Mullineux, Alex Starey på Keermont och Johan Reyneke. 

https://www.lismore.co.za/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du