Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 1-3 dagar! Det är snabbast i Sverige det!

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du
Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Bodegas Artadi Viñas de Gain  2012

Vad tyckte du?

Bodegas Artadi Viñas de Gain 2012

Ekologisk

Spanien, Rioja, 750 ml, 14%

Artadi är modernister i Rioja men här gör man ett vin som smakar klassiskt på alla sätt. 100 procent tempranillo från Rioja Alavesa och från 40-60-åriga stockar som lagras i ett år på ett till två år gamla fat - ett vin fullt av skön frukt och kryddor. 

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2012

Druvor

Tempranillo

Smaknotering

Stor doft av mörka och röda bär samt kryddor. Medelfyllig och elegant i stilen med stilfull röd och mörk frukt, kryddor och en fläkt av ektoner. Lång välbalanserad eftersmak. 

Drickes
2019-2022
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18-20ºC
Lufta vinet
1-2 timmar

Så tycker experterna

WineAdvocate
91 p "Very subtle and elegant"

"I didn´t taste the entry level Tempranillo this time (or the white) , so the first wine this year was the 2012 Viñas de Gaín. All these reds have a similar color, and a harmonious nose with notes of ripe black and blue fruit without excess oak, it feels very well integrated, fresh, with a herbal tone, plenty of cherries and subtle spices. The palate is very accessible, with very fine tannins and good balance, supple and tasty. A noteworthy Viñas de Gaín, very subtle and elegant. Drink now or keep. 150,000 bottles produced."

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Detta vin är ännu inte betygsatt av våra kunder.
Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

0/5051

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Artadi är modernister i Rioja men här gör man ett vin som smakar klassiskt på alla sätt. 100 procent tempranillo från Rioja Alavesa och från 40-60-åriga stockar som lagras i ett år på ett till två år gamla fat - ett vin fullt av skön frukt och kryddor. 

Producenten

Artadi grundades som ett kooperativ i mitten av 80-talet. Vinmakaren Juan Carlos Lopes de la Calle hade bestämt sig för att bevisa den stora potential som han ansåg att tempranillodruvan hade. Detta har han sedan dess bevisat genom sina Artadiviner som kommer från högt belägna mycket gamla vingårdar med ett mycket lågt skördeuttag i den kalkrika jorden i Rioja Alavesa.

Idag äger Juan-Carlos tillsammans med sin vinmakarkollega Jean-Francoise 70 hektar med vingårdar runt staden Laguardia i Alavesa. Den kalkrika jorden är unik för Alavesa och finns inte i Rioja Baja eller i Rioja Alta. Juan-Carlos är en perfektionist och experimenterar ständigt med olika kloner och rotstockar för Tempranillo. Han avskyr den porösa, amerikanska viteken och använder bara den mer kompakta franska eken.

Artadi producerar en mängd olika viner - bland annat Viña El Pison från en vingård planterad 1947, Pagos Viejos från 75-åriga stockar och de främsta åren produceras även Artadis supercuvée som heter Grandes Añades från 70-100-åriga stockar. I stallet finns även en Crianza som heter Viñas de Gain och en vit Rioja. På senare år har man dessutom lagt till tre nya enskilda vingårdsviner - Valdeginés, La poza de Ballesteros och El Carretil.

Till de främsta cuvéerna används 100 % ny ek i allt från 18 till 32 månader men han sätter inte ut Reserva på etiketten och om han fick som han ville skulle det inte ens stå Rioja på etiketten utan endast Alavesa. Så unika anser han att dessa vingårdar är.

Sedan 1999 så har Juan Carlos Lopes de la Calle ett projekt i Alicante på 40 hektar i södra Spanien, kallat El Sequé. Här odlas monastrell från mycket gamla vinstockar (100 år) som växer 600 meter över havet. De flesta känner till druvan under det franska namnet mourvedre som har sitt högsäte i Bandol i södra Frankrike. Det odlas även små kvantiteter cabernet sauvignon och syrah. Jorden här nere i Spanien är också mycket kalkrik och det varmare klimatet ger intensiva mycket kraftiga och lagringsdugliga viner. Detta projekt har blivit en milstolpe i produktionen av kvalitetsvin i södra Spanien.