Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Bodegas Artadi Tempranillo 2018

Vad tyckte du?

Bodegas Artadi Tempranillo 2018

Ekologisk

Spanien, Rioja, 750 ml, 14%

Inget tvivel om att Rioja har genomgått en enorm kvalitetsrevolution de sista 20 åren och har återigen intagit sin plats som ett av världens stora viner. Men jag skulle vilja hävda att i strävan efter mer koncentrerade och polerade viner som kunde konkurrera med skapelserna från Nya Världen så förlo ···

Styckvis

249:-

/flaska
Låda (12 st)

249:-

/flaska, totalt 2 988:-
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
  • Nöt
  • Lamm
  • Fläsk
  • Vilt
  • Anka
  • Skogsfågel
Årgång

2018

Druvor

Tempranillo

Smaknotering

Videorecension med Henrik Regnér:

Drickes
2020-2029
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml

Så tycker experterna

Livets Goda
93 p "Elegant tanninspel och lakrits liksom tobaksbris i det vegetala yttringen. Riktigt bra!"

Den biodynamiska Riojaproducenten med den sköna rebelliska attityden och som egentligen inte vill sätta ut Rioja på buteljen. Bortsett från det så har man länge producerat viner av superbt snitt. Detta 100-procentiga tempranillovin som getts 6 månaders slutlagring i franska ekfat charmar på bra. Delikat i sin fruktighet med mörkmogen stretch och fräsch syra och kryddighet. Elegant tanninspel och lakrits liksom tobaksbris i det vegetala yttringen. Riktigt bra!

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

4/5251

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Inget tvivel om att Rioja har genomgått en enorm kvalitetsrevolution de sista 20 åren och har återigen intagit sin plats som ett av världens stora viner. Men jag skulle vilja hävda att i strävan efter mer koncentrerade och polerade viner som kunde konkurrera med skapelserna från Nya Världen så förlorade man lite av sin själ. Vinerna var goda, men smakade de Rioja? Artadi tillhör den mer moderna skolan (huset etablerades i 1985), men har i mitt tycke alltid lyckats med att hitta en fin balans till traditionerna och vinerna smakar odiskutabelt av Rioja. De har därför intaget en absolut topposition i området och ingen producent har blivit tilldelad lika många utmärkelser och ”100-poängare” av stora kritikerna. Producenten Artadi grundades i form av ett kooperativ i mitten av 80-talet. Vinmakaren Juan Carlos Lopes de la Calle hade bestämt sig för att bevisa den stora potential som han ansåg att Tempranillodruvan hade. Detta har han sedan dess bevisat genom sina Artadiviner som kommer från högt belägna mycket gamla vingårdar med ett mycket lågt skördeuttag i den kalkrika jorden i Rioja Alavesa. Idag äger Juan-Carlos tillsammans med sin vinmakarkollega Jean-Francoise 70 hektar med vingårdar runt staden Laguardia i Alavesa.   Den kalkrika jorden är unik för Alavesa och finns inte i Rioja Baja eller i Rioja Alta. Juan-Carlos är en perfektionist och experimenterar ständigt med olika kloner och rotstockar för Tempranillo. Han avskyr den porösa, amerikanska viteken och använder bara den mer kompakta franska eken. Vinerna som produceras är Viña El Pison, en vingård ?planterad 1947, Pagos Viejos från 75-åriga stockar och de främsta åren produceras även Artadis supercuvée som heter Grandes Añades från 70-100-åriga stockar. Det produceras även en Crianza som heter Viñas de Gain och en vit Rioja. Till de främsta cuvéerna används 100 % ny ek i allt från 18 till 32 månader men han sätter inte ut Reserva på etiketten och om han fick som han ville skulle det inte ens stå Rioja på etiketten utan endast Alavesa. Så unika anser han att dessa vingårdar är. Vi kan endast hålla med. Dessa viner är unika.   Sedan 1999 så har Juan Carlos Lopes de la Calle ett projekt i Alicante på 40 hektar i södra Spanien, kallat El Sequé. Här odlas Monastrell från mycket gamla vinstockar (100 år) som växer 600 meter över havet. De flesta känner till druvan under det franska namnet Mourvedre som har sitt högsäte i Bandol i södra Frankrike. Det odlas även små kvantiteter Cabernet Sauvignon och Syrah. Jorden här nere i Spanien är också mycket kalkrik och det varmare klimatet ger intensiva mycket kraftiga och lagringsdugliga viner. Detta projekt har blivit en milstolpe i produktionen av kvalitetsvin i södra Spanien.

Arvid Rosengren

Producenten

Artadi grundades som ett kooperativ i mitten av 80-talet. Vinmakaren Juan Carlos Lopes de la Calle hade bestämt sig för att bevisa den stora potential som han ansåg att tempranillodruvan hade. Detta har han sedan dess bevisat genom sina Artadiviner som kommer från högt belägna mycket gamla vingårdar med ett mycket lågt skördeuttag i den kalkrika jorden i Rioja Alavesa.

Idag äger Juan-Carlos tillsammans med sin vinmakarkollega Jean-Francoise 70 hektar med vingårdar runt staden Laguardia i Alavesa. Den kalkrika jorden är unik för Alavesa och finns inte i Rioja Baja eller i Rioja Alta. Juan-Carlos är en perfektionist och experimenterar ständigt med olika kloner och rotstockar för Tempranillo. Han avskyr den porösa, amerikanska viteken och använder bara den mer kompakta franska eken.

Artadi producerar en mängd olika viner - bland annat Viña El Pison från en vingård planterad 1947, Pagos Viejos från 75-åriga stockar och de främsta åren produceras även Artadis supercuvée som heter Grandes Añades från 70-100-åriga stockar. I stallet finns även en Crianza som heter Viñas de Gain och en vit Rioja. På senare år har man dessutom lagt till tre nya enskilda vingårdsviner - Valdeginés, La poza de Ballesteros och El Carretil.

Till de främsta cuvéerna används 100 % ny ek i allt från 18 till 32 månader men han sätter inte ut Reserva på etiketten och om han fick som han ville skulle det inte ens stå Rioja på etiketten utan endast Alavesa. Så unika anser han att dessa vingårdar är.

Sedan 1999 så har Juan Carlos Lopes de la Calle ett projekt i Alicante på 40 hektar i södra Spanien, kallat El Sequé. Här odlas monastrell från mycket gamla vinstockar (100 år) som växer 600 meter över havet. De flesta känner till druvan under det franska namnet mourvedre som har sitt högsäte i Bandol i södra Frankrike. Det odlas även små kvantiteter cabernet sauvignon och syrah. Jorden här nere i Spanien är också mycket kalkrik och det varmare klimatet ger intensiva mycket kraftiga och lagringsdugliga viner. Detta projekt har blivit en milstolpe i produktionen av kvalitetsvin i södra Spanien.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du