Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Ata Rangi Ata Rangi Pinot Noir Martinborough 2016

Ata Rangi Ata Rangi Pinot Noir Martinborough 2016

Nya Zeeland, Martinborough, 750 ml, 13,5%

Ata Rangis topp-pinot noir. Druvorna kommer från Ata Rangis äldsta vinstockar - enligt uppgift kom ursprungsklonen till vingården med hjälp av smuggling från Bourgogne på 70-talet. Druvorna till vinet fatjästes med hjälp av naturlig jäst på ekfat med full malolaktisk jäsning med efterföljande fatlag ···

Styckvis

689:-

/flaska
Låda (12 st)

689:-

/flaska, totalt 8 268:-
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
  • Nöt
  • Lamm
  • Fläsk
  • Vilt
  • Anka
  • Skogsfågel
Årgång

2016

Druvor

Pinot Noir

Smaknotering

Vinet har en stor och bärig doft med inslag av hallon, lingon, jordgubbar, söta kryddor, svart te, skogsbädd, örter och välintegrerad ek. Smaken är medelfyllig med sammetslena tanniner, fräsch syra och ett långt, örtig avslut.

Drickes
2021-2030
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC

Så tycker experterna

James Suckling
98 p "A great vintage for this wine"

This has all the cherry and spice and perfume that defines this consistently stunning pinot noir, as well as a sense of immense freshness. The palate has deceptive lightness and tannins that are supple and caressing and that kick fresh and expansive out through the finish. Succulent and elegant. A great vintage for this wine. Drink now. Screw cap.

WineAdvocate
94 p " beautifully balanced by plush fruit"

Ata Rangi's current release, the 2016 Pinot Noir, features hints of sage leaves and minty stemminess, beautifully balanced by plush fruit. It's medium to full-bodied, with silkier tannins than the muscular 2015, giving it a lush, welcoming texture and a smooth, seamless finish redolent of tea and roses.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Fjerkræ, lette kødretter, lam (ikke for krydret) stegt fisk.

Vinet

Ata Rangis topp-pinot noir. Druvorna kommer från Ata Rangis äldsta vinstockar - enligt uppgift kom ursprungsklonen till vingården med hjälp av smuggling från Bourgogne på 70-talet. Druvorna till vinet fatjästes med hjälp av naturlig jäst på ekfat med full malolaktisk jäsning med efterföljande fatlagring i 11 månader på fransk ek (vara 35 % ny ek). Resultatet är ett utsökt komplext och strukturerat vin med en kryddig och bärig parfym. Årgång 2018 var en mycket fin årgång för röda viner i Nya Zeeland och vinet passar därför både för direkt konsumtion såväl som för lagring några år i vinkällaren.

Producenten

Ata Rangi betyder ny start på maori, och var en väl vald titel för projektet som Clive Paton drog igång 1980. Grannarna skakade på huvudet åt honom när han sålde sin boskap och istället gick runt och stoppade sticklingar av vinstockar i det steniga fältet i utkanten av byn Martinborough. Men Clive Paton foretaste att plantera sina sticklingarna, kloner av pinot noirstockar från Domaine de la Romance-Conti. Idag räknas Ata Rangi som en av Nya Zeelands bästa vingårdar och Martinborough är ett av landets mest exklusiva vindistrikt. Anledningen till distriktets framgång står dels att finna i den svala klimatet, som temperaturmässigt placerar sig mellan Loiredalen och Bourgogne, och dels i den steniga, väldränerad och magra jorden, vilket tvingar vinrankorna att göra sitt yttersta. Ata Rangis viner är finessrika och komplexa. Tre gånger har Ata Rangi fått 1: a plats och den eftertraktade trofén för bästa Pinot Noir vid International Wine and Spirit Competition i London och har skördat många andra guldmedaljer i Australien och Asien. Ata Rangi var en av endast två vingårdar som utnämndes till Kiwi Grand Cru på en stor Pinot Noir konferens i huvudstaden Wellington 2010. I en Pinot Noir provsmakning organiserad av Jancis Robinson i januari 2011 blev 1991 Ata Rangi vald som det bästa vinet framför 1992 Romanée Saint-Vivant från Domaine de la Romanée-Conti ... vilket säger en hel del om vinets lagringspotential. Ata Rangi har fått 5 stjärnor och blivit utnämnd till outstanding producer, som en av endast fem nyzeeländska producenter, av Robert Parker.

Robert Parker: "When I asked winemakers to name New Zealands greatest producers, one name kept coming up: ATA RANGI, meaning new beginning.Neal Martin, e-Robert Parker.co ...New Zealands most revered Pinot Noir producers, Ata Rangi, Dry River and Felton Road. "
Jancis Robinson: "Ata Rangi is the crowned King of New Zealand Pinot Noir. It has been making stunning wine for a long time; experience, vine age and a great vineyard site giving a competitive edge."
http://www.atarangi.co.nz
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du