Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Château Beauséjour Duffau-Lagarosse Château Beauséjour Duffau-Lagarosse 2019

Château Beauséjour Duffau-LagarosseChâteau Beauséjour Duffau-Lagarosse 2019

Frankrike, Saint-Emilion, 750 ml, 14,5%

Fram till 2009 sågs Beauséjour Duffau-Lagarosse lite som en one-hit-wonder efter att årgång 1990 fått 100 poäng av Robert Parker (som beskrev vinet som det vin han helst skulle vilja ta med till en öde ö). Över en natt blev det ett samlarobjekt bland vinentusiaster. Den blott 6,5 hektar lilla egendo···

Styckvis

1 495 kr

/flaska
Låda (6 st)

8 970 kr

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Smaknotering

Doften är stor, rik och kompakt ungdomligt fruktig med inslag av svarta vinbär, rosor, violer, mint och cederträ. Smaken är fyllig och mycket ung med markerade tanniner i koncentrerat fruktig stil. Eftersmaken är mycket lång med toner av sötmogen frukt och cassis.

Drickes
2026-2056
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC
Lufta vinet
3 timmar

Så tycker experterna

The Wine Independent
97p "The medium to full-bodied palate is rich and densely packed with expressive black fruits, framed by firm, rounded tannins, finishing long and spicy."

The 2019 Beausejour Duffau-Lagarrosse is made from 86% Merlot and 14% Cabernet Franc. Deep garnet-purple in color, it comes barreling out with bold notes of stewed black plums, blackberry pie, and fruitcake, plus wafts of tar, Indian spices, and licorice. The medium to full-bodied palate is rich and densely packed with expressive black fruits, framed by firm, rounded tannins, finishing long and spicy.

Jeb Dunnuck
96p 96+ "Its a beautiful Saint-Emilion."

From one of my favorite châteaux on the Right Bank, the 2019 Château Beauséjour (Duffau-Lagarrosse) is 86% Merlot and 14% Cabernet Franc brought up in a mix of new and used barrels. It's a tighter, more closed 2019, yet it offers beautiful purity and focus in its cassis and black raspberry fruits as well as notes of tobacco leaf, graphite, chocolate, and chalky minerality. Rich, medium to full-bodied, beautifully balanced, and again, with this remarkable purity and precision, it has enough tannins to warrant 4-6 years in the cellar and will be incredibly long-lived. It's a beautiful Saint-Emilion. It’s worth pointing out that the 2019 is the vintage bottled by Nicolas Thienpont and starting in 2021, the estate is in the hands of Josephine Duffau-Lagarrosse.

Decanter
98p "Another stunning vintage from this brilliant estate that is just delivering hit after hit"

Another stunning vintage from this brilliant estate that is just delivering hit after hit. Concentration and intensity right from the initial aromatics, damson, cassis and blackberry fruits that you could almost drink now until the tannins build up across the palate and remind you that this is built to last. Velvety texture, black chocolate and crushed stone minerality on the finish. One of the wines of the vintage. Tasted twice, one week apart. 60% 1st wine. A yield of 45hl/ha. (JA)

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Saint-Emilion-baserade slottet Château Beauséjour Duffau-Lagarosse började sin historia som en del av slottet Château Beau-Séjour Bécot när egendomen grundades år 1847. År 1869 övertogs ägandet av de 14 hektaren av Pierre-Paulin Ducarpe som delade gården mellan sina två barn. Slottet och 50% av ägorna gick till hans dotter som efter sitt giftermål tog sin mans efternamn; Duffeau-Lagarosse. Dagens Beauséjour Duffau-Lagarosse hade sett dagens ljus! Idag drivs gården av Jean Duffeau Lagarosse.

Fram till 2009 sågs Beauséjour Duffau-Lagarosse lite som en one-hit-wonder efter att årgång 1990 fått 100 poäng av Robert Parker (som beskrev vinet som det vin han helst skulle vilja ta med till en öde ö). Över en natt blev det ett samlarobjekt bland vinentusiaster. Det skulle dröja nästan 20 år innan Beauséjour Duffau-Lagarosse upprepade succén med fenomenala årgång 2009, som många anser vara ännu bättre än den legendariska 1990. 2009 följdes snabbt upp av den magiska årgången 2010. Årgång 2015 blev också en 100-poängare då James Suckling också dessutom satte vinet som nummer två på sin lista över de bästa vinerna han druckit under 2018. Mycket av framgången kan tillskrivas Niclas Thienpont och Stephane Derenoncourt (som anställdes vid skörden 2009), tillsammans med konsulten Michel Rolland. Bland det första de gjorde var att införa nya tekniker för uppbindning och vinmakning som snabbt lönade sig.

Viner

Den blott 6,5 hektar lilla egendomen är planterad med 81% merlot, 16% cabernet franc och 3% cabernet sauvignon. Rankornas snittålder år 35 år. Jordmånen är en mix av lera och kalksten. Druvorna avstjälkas till 100% och genomgår kallmavcerering innan de jäses på tankar (som varierar i storlek mellan 49 och 83 hektoliter). De olika vingårdsparcellerna vinifieras numera separat. Den malolaktiska jäsningen äger rum på ekfat och vinet fatlagras därefter på 75% ny ek från olika tunnbinderier i 18 månader. Årligen släpps cirka 1,200 lådor av förstavinet. Andravinet kallas Croix de Beauséjour, men görs bara vissa årgångar.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du