Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Domaine Faiveley Puligny-Montrachet 1er Cru Champ Gains 2020

Domaine FaiveleyPuligny-Montrachet 1er Cru Champ Gains 2020

Frankrike, Puligny-Montrachet, 750 ml, 13%

1879 förärades Puligny att till sitt namn lägga till det mer berömda Grand Cru-epitetet: Montrachet. De exceptionella terroirerna i Puligny-Montrachet erbjuder optimala förhållanden för chardonnay. "Champ Gain" består av 10 hektar täckta av vinstockar och återfinns strax nedanför "La Garenne" på de ···

Styckvis

1 029 kr

/flaska
Låda (6 st)

6 174 kr

Årgång

2020

Smaknotering

Attraktiv doft som bjuder på subtila och förföriska toner av citrus och exotiska frukter i kombination med delikata rostade nyanser. Smaken är rik och välbalanserad med en mjuk känsla och tydlig mineralstruktur. Ett mycket harmoniskt vin med exceptionell aromatisk uthållighet.

Drickes
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
12-14ºC

Så tycker experterna

Vinous
91p

The 2020 Puligny-Montrachet Champ-Gain 1er Cru is quite forward on the nose: orchard fruit, orange blossom and light minerally aromas. Quite Chassagne in style. The palate is well balanced with fine acidity, taut and fresh, nicely balanced with a bit of creamy oak to be absorbed on the finish, so afford this 2-3 years in bottle.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

1879 förärades Puligny att till sitt namn lägga till det mer berömda Grand Cru-epitetet: Montrachet. De exceptionella terroirerna i Puligny-Montrachet erbjuder optimala förhållanden för chardonnay. "Champ Gain" består av 10 hektar täckta av vinstockar och återfinns strax nedanför "La Garenne" på de övre delarna av sluttningen. Namnet betyder "återvinning av skogen". Faiveley har ägt "Champ Gain" sedan 2014 års årgång och ytan på drygt 1 ha täcks av vinstockar som planterades 1955 och 2017. Druvorna skördas och sorteras för hand. Musten extraheras med en pneumatisk press innan får sätta sig. Vinifieringen varar i 4 veckor och äger rum i franska ekfat (40-50% är ny ek) vid jämna, naturliga temperaturer. Vinerna omrörs ofta för att hålla vinet i kontakt med fällningen och åldras sedan i 17 till 18 månader. Detta gör att de kan bibehålla utmärkt spänning och aromatisk komplexitet samt en koncentrerad men ändå delikat smak.

Producenten

Detta berömda företag grundades i Nuits St Georges redan 1825 av Pierre Faiveley. Hans son Joseph gav sitt namn till familjeföretaget, som kom att efterföljas av den första François. Georges bidrog till grundandet av Chevaliers du Tastevin, en av förgrundsfigurerna för Côte Chalonnaise, François som nyligen gick i pension har efterföljts av hans son Erwan , född 1979. Redan har den nye VD:n Bernard Hervet med tydlighet visat en märkbar ökning av vinodlingar. Man köpte Domaine Annick Parent (Pommard, Volnay och Monthelie), Domaine Monnot (olika Puligny-Montrachet vingårdar inklusive Grands Crus Bienvenues-Batard-Montrachet och Batard-Montrachet) och har nya avtal med Domaine Matrot-Wittersheim i Meursault och Blagny.  Få är de vinmakare i världen som aspirerar på att göra Chardonnay och Pinot Noir utan att se till Bourgogne som referens, många lyckas göra goda viner men i ärlighetens namn är de få som lyckas göra lika komplexa, balanserade och nyanserade exempel som de vi finner i Bourgogne. Nuits-st-Georges som bjuder på en mångfald av goda viner, mest rött men en viss del vitt. Faiveley är ett lysande uttryck av Nuits-st-Georges terroir. Inne i byn finns det en rik uppsjö av vinbutiker och restauranger, Varför inte spisa på Le Saint Georges eller La Cabotte? 
http://www.domaine-faiveley.com
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du