Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.
Solid, with warm plum, fig and blackberry reduction notes, inlaid with a lovely alder accent. Flows beautifully through the long, velvety finish.—J.M.
Slightly smoky cassis nose then good florality and fine depth of Cabernet fruit and fine tannins. Has the classic Giscours charm with more weight than usual; will show very well.
Slightly smoky cassis nose then good florality and fine depth of Cabernet fruit and fine tannins. Has the classic Giscours charm with more weight than usual; will show very well.
Tredje cru-slottet Château Margaux är det första klassificerade slott du möter när du kör längs Route de Médoc. Slottet har en mycket lång historia; första gången man omnämns var 1330 - då inte i vinsammanhang utan som en befäst fästning. Giscors nämns i sammanhang med vin först ungefär 200 år senare - år 1552. Innan franska revolutionen ägdes slottet av familjen Saint-Simon men efter revolutionen konfiskerades slottet och såldes år 1793 till två Bostonamerikaner - John Gray och Jonathan Davis. Mängder av ägare senare köptes slottet av Count de Pescatore år 1845 som två år senare anställde en ny vingårdsansvarig vid namn Pierre Skawinski. Denna rekrytering skulle visa sig bli en lyckoträff för greven eftersom Skawinski med tiden blev en av de mest respekterade vitikulturisterna i Margaux och Bordeaux. Bland annat uppfann han en plog som fortfarande bär hans namn, han var en av de ledande i bekämpadet av mjöldagg och han var också den som införde revolutionerande tankar om att låta gravitation spela en stor roll i vinmakningen (en praktik som gäller än idag). Skawinski kom att ta hand om ägorna i 50 år och det var under hans styre som slottet fick sin klassificering år 1855. Han stannade även under ledning av det nya styre som inleddes när familjen Cruse köpte egendomen år 1852.
Familjen Cruse sålde egendomen år 1913 och efter det följde en 40 år lång period av förfall. Efter en nästan osannolik vanvård med plantering av hybridstockar (!), köptes egendomen 1954 av den algeriske vinodlaren Nicolas Tari - då fanns bara 10 hektar vinodlingar kvar. Denne lade ner ett häpnadsväckande arbete och blev med åren en känd man i området. Bland annat blev han utvald till att vara en av de 11 domarna i den historiska vinprovningen ”The judgment of Paris” år 1976.
1995 sålde Tari till Eric Albada-Jelgersma genom ett holländskt bolag som fortsatt att investera. År 1998 nådde man sin hittills mörkaste punkt i historien när Giscours anklagades för att bryta mot appellationslagarna genom att blanda i frukt från Médoc i sitt andravin 1995 La Sirene de Giscours. Rykten gick om att man även tillsatt mjölk, vatten och fruktsyra. Anklagelserna kom från en missnöjd före detta anställd. Förre tekniske direktören Jean Michel Ferrandez erkände sig skyldig men menade att ”alla gjorde det”. Sedan dess har mycket hänt, mycket tack vare nya chefen Alexander van Beek (som också ansvarar för Château du Tertre).
Idag är vinerna kända för att vara mycket bra även under svaga år och Giscours har nog rekord i antal jämna årgångar. Vinerna är kraftiga och inte riktigt vad man förväntar sig av en Margaux och sedan årgång 2000 räknas man som en av områdets bästa. Av ägornas totala 165 hektar är 102 hektar planterade med rankor enligt följande: 60% cabernet sauvignon, 32% merlot, 5% cabernet franc och 3% petit verdot - andelen cabernet sauvignon ökar stadigt (fram till 1990 var hälften av ägorna planterade med merlot). Man har även 65 hektar planterade i Haut-Médoc där druvorna används till vinet Le Haut Medoc de Giscours. Egendomens andravin heter La Sirene de Giscours.
Jordmånen är grusiga sand- och kalkjordar. Högsta punkten på ägorna når 32 meter över havet. Rankornas snittålder är 45 år men på egendomen finns rankor som är över 70 år gamla. 20% av ägorna odlas enligt biodynamiska principer och andelen ökar varje år. Vinifikationen äger rum i 26 ståltankar och 42 betongtankar. 80% av den malolaktiska jäsningen äger rum i tank och 20 på på ekfat. Ekhanteringen sker i 50% ny ek under 18 månader.
Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.
Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.
Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.
Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre. Du måste därför ha fyllt 25 år för att gå vidare. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer om cookies här.
Winefinder.com en tjänst från Winefinder ApS.
Winefinder har blivit snabbare, skriv in ditt postnummer för att se när vi kan leverera hem till din dörr.
Fyll i din registrerade e-postadress i fältet för e-post och tryck på skicka så kommer ett nytt lösenord skickas till din e-postadress.
Våra viner märkta med ”kvalitetsgaranti-symbolen” håller garanterat hög kvalitet. Alla vinerna har fått betyget 90 av 100 poäng eller bättre av världens ledande oberoende vinkritiker.
Vi garanterar att du gillar vinerna du köper av oss om du fyller i din Vinprofil. Alla viner som matchar din vinprofil finner du när du filtrerar på Matchar min vinprofil i vinbutiken. Skulle du mot förmodan inte gilla viner som du köpt på rekommendation av din Vinprofil får du givetvis pengarna tillbaka.
Vi garanterar att alla våra viner har ett lägre pris än i svensk butik vid köptillfället.
Med modern teknik, fyllig information om viner, producenter, vindistrikt och sådant som är bra att veta om viner garanterar vi att du får all information du behöver dygnet runt. Dessutom har du tillgång till en vinrådgivare som hjälper dig vid behov.
Defekta flaskor ersätts naturligtvis. Kontakta ekonomi@winefinder.dk så ersätts du för den defekta flaskan direkt.
Vi garanterar att din vinleverans kommer som avtalat. Kontakta ekonomi@winefinder.dk så ersätts du med hela fraktkostnaden som du betalt.