Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Maison Louis Jadot Les Climats de Beaune mixlåda

Maison Louis JadotLes Climats de Beaune mixlåda

Frankrike, Cote de Beaune, 750 ml, 13,5%

En producent, en årgång, 6 olika vingårdslägen. Här har vi en fantastisk limiterad horisontallåda från Maison Louis Jadot - där du kan jämföra sex olika vingårdslägen, premier cruer, i Beaune! Beaune Aux Cras, Clos des Couchereaux, Pertuisots, Les Cent Vignes, Les Chouacheux och Les Aigrots från Bou···

Låda (6 st)

3 570 kr

Flaskpris 595 kr
Smaknotering

2016 Beaune Premier Cru Aux Cras, Louis Jadot (1 flaska)
Beaune Cras är superb i denna årgång och öppnar sig i glaset med en härlig doft av röda och svarta körsbär, mörk choklad och elegant inramad av ny ek. Smaken är fint fokuserad med struktur, finkorniga tanniner och en fin saftig syra. Avslutningen är lång och smakrik.

Denna Premier Cru ligger i hjärtat av appellationen Beaune, ovanför Beaune Theurons.  Vingården «Aux Cras» ligger mycket bra till med en sydost orientering på en höjd av 260 möh på en ganska brant sluttning. Jorden är inte särskilt djup och mycket stenig vilket också förklarar dess namn: Cras = tidigare ett stenbrott.


2016 Beaune Premier Cru Clos de Couchereaux, Louis Jadot (1 flaska)
Årgångstypisk, fint utvecklad och stiltypisk. Fullmatad med röda bär (lingon, jordgubbar och röda vinbär), söta kryddor, välintegrerade fataromer och skogsbädd. Vinet har en tät och komplex struktur med sammetslena tanniner och en lång eftersmak.

Premier Cru-Bourgogne av toppklass från Louis Jadots egna vingårdar. Vingården Clos Les Couchereaux ligger på toppen av sluttningen i söderläge i mitten av Beaune. Efter skörd lagras vinet lagras i 18 månader på franska ekfat. Vinmakaren Frédéric Barnier har i detta tagit fram en storslagen Beaune från fantastiska årgången 2016. Trots lång fatlagring är ekfatstonerna mycket välintegrerade och eleganta tanniner. Det här är ett vin som kommer att löna sig för den tålmodige - det är utsökt gott redan nu men kommer definitivt att vinna på ytterligare lagring.


2016 Beaune Premier Cru Pertuisots, Louis Jadot (1 flaska)
Intensiva toner av röda bär och mörka frukter som plommon och björnbär uttrycks generöst i doften och i smaken från detta vin. Smaken är fint fokuserad med struktur, finkorniga tanniner och en fin saftig syra.

Pertuisots kommer från ordet Pertuis (hål) som anspelar på källorna och håligheterna som finns på ytan av denna plats. Vingårdsläget ligger nedanför «les Aigrots» och till höger om «Les Vignes Franches». Jordmånen består av kalk och lera och är rik på sediment. Det finns två vattenkällor i jorden som gör den naturligt motståndskraftig mot torka.


2016 Beaune Premier Cru Cent Vignes, Louis Jadot (1 flaska)
Intensiva toner av röda bär och örter och lakrits på doften. Smaken är rund och bärigt saftiga smakerna, fint utvecklad med sin förföriska frukt och fina balans i en balanserad finish.

Vingårdsläget Cent Vignes med en östlig exponering är nära beläget bredvid mer kända Beaune Clos du Roy och nära källan Genêt. Namnet är hämtat silva som betyder skogsved.


2016 Beaune Premier Cru Chouacheux, Louis Jadot (1 flaska)
Nyanserad, kryddig smak med inslag av fat, körsbär, jordgubbar, kardemumma, nougat, lingon och sandelträ.

Vingården Les Couchereaux är belägen mitt i kommunen, i söderläge på toppen av en kulle. Namnet på detta vingårdsläge i Beaune är hämtat från det lokala uttalet vid tidpunkten för dess upprinnelse. Det kommer från den gamla franska ordet Sausseux: en plats planterad med pilträd. Platsen var trädbevuxen och täckt av buskig vegetation. Les Chouacheux ligger strax under Les Vignes Franches på en höjd av 230 meter.


2016 Beaune Premier Cru Aigrots, Louis Jadot (1 flaska)
Klassisk, härlig doft av mörka och röda bär, körsbär, mörk choklad och elegant inramad av ny ek. Smaken är fint fokuserad med struktur, mjuka tanniner och en fin saftig syra. Avslutningen är lång och smakrik.

Vingårdsläget Aigrots ligger på samma höjd som Bressandes och ovanför Clos des Ursules. Namnet kommer av det latinska ordet agrifolium. Jordmånen består av mer lera än kalksten. Mycket liten produktion varje år.


Drickes
2023-2025
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
6-8ºC

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Bland Bourgognes närmare 4000 producenter och négocianter är Maison Louis Jadot en gigant i båda hänseendena. Firman grundades 1859 och man äger i sammanhanget hisnande 200 hektar mark. I sin portfölj har man över 150 olika viner som görs på såväl egen som inköpt frukt från långtidskontrakterade småodlare. Man gör viner i hela skalan - från generisk Bourgogne till Grand Cru och befinner sig alltid i absoluta toppskiktet. Alla viner har namnet Louis Jadot på etiketten men det finns olika kategorier som man kan tyda utifrån informationen på vinets etikett. Står det bara Louis Jadot kommer druvorna från druvor eller färdig must som köpts in. På toppvinerna som kommer från de egna vingårdarna finns fyra olika avsändare: Domaine Louis Jadot, Domaine Gagey eller Les Héritiers Louis Jadot. En fjärde variant finns också, Domaine Duc de Magenta, det är en vinegendom som Jadot sköter helt och hållet utan att äga den (man äger också Château des Jaques med 88 hektar vingårdar i Moulin à Vent, Fleurie och Chénas i Beaujolais). Totalt producerar Louis Jadot producerar närmare 900 000 lådor vin. Samtidigt satsar man målmedvetet på det småskaliga. Här vinifieras allt från enstaka fat av de mest exklusiva vinerna till volymer på många tusentals liter med samma stränga kvalitetskrav. 

http://www.louisjadot.com
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du