Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Taittinger Brut Millesime 2015
Våra kunder tycker

TaittingerBrut Millesime 2015

Frankrike, Champagne, 750 ml, 12,5%

Årgång 2015 började med en mild vinter som följdes av en omväxlande vår med en period av minusgrader. Sommaren var varm och torr och det var stor brist på vatten. I augusti kom det efterlängtade regnet och mognaden av både chardonnay och pinot noir fick ett uppsving. Druvorna skördades i mitten av s ···

Styckvis

699 kr

/flaska
Låda (6 st)

4 194 kr

Årgång

2015

Smaknotering

Elegant och generös doft av kaprifol, aplesinblomma, lime, persika och lätt rostade mandlar. Smaken bjuder på inslag av brioche, gula äpplen, honungsmelon, citrus och mineral. Syran är frisk, moussen härlig och eftersmaken lång och ihållande.

Drickes
2023-2030
Alkoholhalt
12,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
8-10ºC
Sockerhalt
9 g/l

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Årgång 2015 började med en mild vinter som följdes av en omväxlande vår med en period av minusgrader. Sommaren var varm och torr och det var stor brist på vatten. I augusti kom det efterlängtade regnet och mognaden av både chardonnay och pinot noir fick ett uppsving. Druvorna skördades i mitten av september under den svala hösthimlen och utfallet blev eleganta, friska och fruktiga viner. Trots vissa utmaningar blev resultatet av 2015 hos Taittinger strålande. En klassisk årgång av av mycket hög kvalité!

 

Husets årgångschampagne är endast tillverkad av vin från den första pressningen och 70% av druvorna kommer från Grand Cru lägen. 2015 är en stor årgång redan nu men vinner på att lagras ytterligare många år. Taittingers årgångscuvéer har vid ett flertal tillfällen valts ut och serverats vid Nobelbanketten, senast 2018.

 

Vinet genomgår malolaktisk jäsning och lagras på ståltank följt av 60 månader på sin jästfällning.

Passar till Aperitif, fisk och skaldjursrätter, utvalda ostar som 36 månaders Comté

Producenten

Firmans stora uppsving kom först när Taittingerfamiljen köpte egendomen 1936. Pierre Taittinger köpte ett slott kallat La Marquetterie och byggde upp en imponerande arsenal av vingårdar.  Man äger i dag 288 hektar i 34 byar vilket räcker till 45% av druvbehovet. Experiment med små mängder nya ekfat till prestigevinet Comtes de Champagne startades 1988, annars är alla viner jästa på stora ståltankar och utsatta för den malolaktiska jäsningen. Firman är känd för att engagera sig i stora projekt utanför området. Man äger t.ex.en hotellkedja, två vinfirmor i Loiredalen och en i Kalifornien. De konstnärsutformade Collectionflaskorna har blivit en stor försäljningssuccé trots det svindlande höga priset som inom kort kommer att bli ännu högre. Standardchampagnen var tidigare lite ojämn, men speglar ofta den blommiga, mjuka husstilen väl. Årgångsvinet är en charmör som tyvärr ofta saknar lagringspotential. Den verkliga stjärnan är Comtes de Champagne, en mönsterblanc de blancs från Cramant, Avize, Oger, Le Mesnil, Chouilly och gamla stockar i Pierry. Champagnen är områdets bästa i sin söta, mjuka, exotiska och krämiga stil. Jag inbillar mig att Comtes de Champagne är den champagne som uppskattas av den bredaste publiken. Den innehåller inga svåra aromer, endast ett överflöd av insmickrande söta och mjuka smaker i en elegant och lyxig stil. Här finns ändå ett tillräckligt spännande aromatiskt spektrum för att även den mest svårflirtade kännaren ska falla pladask för dess skönhet.

http://www.taittinger.fr/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du