Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Maison Louis Jadot Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre 2020

Maison Louis JadotChablis 1er Cru Montée de Tonnerre 2020

Frankrike, Chablis Premier Cru, 750 ml, 13%

Montée de Tonnerre är en av de mest klassiska premier cru-lägena och återfinns strax öster om floden Serein. Jordmånen är utpräglat kalk- och mineralrik och vilket ger strama, mineraldrivna och lagringståliga viner. Druvorna till detta vin pressades varsamt och en del av juicen fermenteras sedan i ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
Årgång

2020

Smaknotering

Elegent fruktig doft av gult äpple, gula plommon och solmogen citron med en nyans av bivax. Smaken är frisk med krispiga toner av höstäpple, storcitrus och stenfrukter med subtila inslag av bivax och mineral.

Drickes
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
8-10ºC

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Montée de Tonnerre är en av de mest klassiska premier cru-lägena och återfinns strax öster om floden Serein. Jordmånen är utpräglat kalk- och mineralrik och vilket ger strama, mineraldrivna och lagringståliga viner.

Druvorna till detta vin pressades varsamt och en del av juicen fermenteras sedan i 406 liters ekfat. Resterande del får jäsa och lagra på ståltank. Lagring sker i 13-15 månader på jästfällning innan buteljering

2017 inleddes med en rejält kall vinter med mindre nederbörd än normalt vilket ledde till att vinrankorna vaknade till liv redan i slutet av mars följt av en utmärkt tidig vår med rejäl grönska.

Under den sista två veckan i april föll en del regn på de redan välutvecklade rankorna och den 18 och 29 april orsakade intensiv frost stora skador i Chablis, Couchois och en del av Châtillonnais vilket ledde till andra året i rad med en rejält minskad potentiella skörd.

Därefter följde det några veckor med långsam tillväxt eftersom både de torra jordarna och de svala förhållandena medförde att vinstockarna behövde extra tid för att komma ikapp och de frostpåverkade delarna i vingådarna försenades avsevärt.

Sommaren var torr med väldigt lite regn under juni och juli men mot slutet av växtsäsongen i slutet av augusti kom det bra nederbördsnivåer vilket utlöste den sista mognaden och druvorna var i perfekt kontdition i början av skörden i början av september.

Producenten

Bland Bourgognes närmare 4000 producenter och négocianter är Maison Louis Jadot en gigant i båda hänseendena. Firman grundades 1859 och man äger i sammanhanget hisnande 200 hektar mark. I sin portfölj har man över 150 olika viner som görs på såväl egen som inköpt frukt från långtidskontrakterade småodlare. Man gör viner i hela skalan - från generisk Bourgogne till Grand Cru och befinner sig alltid i absoluta toppskiktet. Alla viner har namnet Louis Jadot på etiketten men det finns olika kategorier som man kan tyda utifrån informationen på vinets etikett. Står det bara Louis Jadot kommer druvorna från druvor eller färdig must som köpts in. På toppvinerna som kommer från de egna vingårdarna finns fyra olika avsändare: Domaine Louis Jadot, Domaine Gagey eller Les Héritiers Louis Jadot. En fjärde variant finns också, Domaine Duc de Magenta, det är en vinegendom som Jadot sköter helt och hållet utan att äga den (man äger också Château des Jaques med 88 hektar vingårdar i Moulin à Vent, Fleurie och Chénas i Beaujolais). Totalt producerar Louis Jadot producerar närmare 900 000 lådor vin. Samtidigt satsar man målmedvetet på det småskaliga. Här vinifieras allt från enstaka fat av de mest exklusiva vinerna till volymer på många tusentals liter med samma stränga kvalitetskrav. 

http://www.louisjadot.com
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du