Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Albert Sounit Rully - Les Chênes  2017

Albert SounitRully - Les Chênes 2017

Frankrike, Bourgogne, 750 ml, 12%

Le Bas des Chênes omfattar 1,72 ha och vinstockarna är planterade 1981. Vingården med ett öst/sydostläge, ligger på den markerade sluttningen väster om Rully, som gränsar till Rully premiere cru-vingårdarna ”Margotés” och ”Grésigny”. Jordmånen domineras av kalksten och matjorden består av lera och ···

Styckvis

329 kr

/flaska
Låda (6 st)

1 974 kr

Årgång

2017

Smaknotering

Doften är intensiv och lätt moggen och domineras av röd frukt, körsbär och jordgubbar samt söta kryddor. Smaken är mycket fruktig och saftig, subtil och elegant. Tanninerna är närvarande, men mjuka och mogna som tillsammans med en tydligt närvarande syra bjuder på en mineraliskt och lång avslutning.

Drickes
2023-2030
Alkoholhalt
12%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Le Bas des Chênes omfattar 1,72 ha och vinstockarna är planterade 1981. Vingården med ett öst/sydostläge, ligger på den markerade sluttningen väster om Rully, som gränsar till Rully premiere cru-vingårdarna ”Margotés” och ”Grésigny”. Jordmånen domineras av kalksten och matjorden består av lera och grus. Den svala kalkstensjorden ger en elegant Pinot Noir med mineralitet. Alla druvor är handskördade och soretras 3 gånger – först vid plockning av druvorna, sedan vid tömning av hinkarna i slutet av raderna och slutligen vid sorteringsbordet. Druvorna avstjälkas innan de överförs till jäsningskärlen där de kallmacereras vid cirka 9 grader i 5 till 7 dagar för att extrahera smak och färg sker en frekvent överpumpning. Därefter höjs temperaturen vilket initierar alkoholjäsningen där endast naturlig jäst används. Under jäsningen, som tar 7 till 9 dagar, görs lätta pushdowns och när alkoholjäsningen är klar får skalmacerationen fortgå i 2 till 4 dagar. Efter pressning får vinet mogna i fat av fransk ek i 8 månader och för att bevara vinets fruktighet och finess används endast 20% nya ekfat där faten huvudsakligen är på 300 och 500 liter. Slutligen förvaras vinet i ståltank för att sedimentera och buteljeras efter 3 månader utan filtrering.

Producenten

Albert Sounit är en egendom som ligger i Rully och Buxy i Côte Chalonnaise och som producerar Crémant de Bourgogne och vita och röda viner på Aligoté, Chardonnay och Pinot Noir.

Fastigheten har en lång historia som går tillbaka till 1781, då familjen Jeunet etablerade företaget. Den nuvarande Domainens hemvist byggdes 1851 av familjen Jeunet i ett stenbrott och består av stora, välvda källare – perfekt för att lagra vinerna.

Familjen Sounit tog över 1945 och företaget var de följande decennierna en viktig négociant i området som inte ägde så mycket mark.

1988 började Knud Kjellerup, en dansk vinimportör, importera vinerna från Albert Sounit – och 1993 köpte han företaget tillsammans med två goda vänner för att förverkliga passionen att producera högkvalitativa viner från Chalonnaise. 

De nya ägarna trodde stenhårt på potentialen hos vingårdarna i Côte Chalonnaise – och att det inte finns någon anledning till varför vinbönderna och egendomarna i Côte Chalonnaise skulle kunna producera viner av samma kvalitetsnivå som Côte de Beaune. Terroiren finns där, – ”det är bara att ta hand om vinstockarna – och att använda bästa möjliga metoder – både i vingården och i vinkällaren”, som Knud uttrycker det.

Albert Sounit har sedan dess genomgått en enorm utveckling med stora investeringar i vingårdar, vinkällare och människor, inklusive förvärvet av Domaine Bernollin 2005. Idag är Albert Sounit en egendome med 16,5 ha vinmark och med vingårdar i Rully, Mercurey och Montagny. Dessutom har man långtidskontrakt med en mängd odlare på upp till 10 hektar i området. 

Idag buteljeras alla viner under Albert Sounit (Bernollin kommer inte att finnas kvar som egen etikett). 

https://albert-sounit.fr
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du