Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Dryckesbutikens Festlådan

Dryckesbutikens Festlådan

Ekologisk

Det här är den perfekta temalådan inför årets nyårsfirande - och särskilt för alla oss naturvinsälskare! Åter igen släpper vi en Naturvinslåda med fokus på bubblande viner i samarbete med Dryckesbutiken. Lådan innehåller sex flaskor av tre olika viner (två flaskor av varje sort): Champagne från eleg ···

Låda (6 st)

2 100:-

Smaknotering

2018 Val Frison Goustan (2 flaskor)

Valerie Frison är inte bara genuint charmig och cool hon gör också riktigt läckra bubblor. Valerie började odla druvor 1996 när hon fick möjligheten att ta över 1 hektar av sin familjegård. Efter några år i vinbranschen reste hon till Alsace för att besöka andra vinproducenter och insåg snabbt att man kan göra bättre vin om man tar hand om jorden man brukar. 2003 köpte hon mer mark och konverterade sina vingårdar till ekologiskt jordbruk. 2007 beslutade Val att inte sälja sina druvor till de stora producenterna längre och gjorde samma år sitt första eget vin. Ville sur Arce ligger i den södra delen av Champagne. Här driver hon sin 6 hektar stora vingårdar som är planterade med 93% Pinot Noir och 7% av Chardonnay. Vinerna tillverkas av mogna druvor och låga skördeuttag (i förhållande till regionen). Hon blandar inte årgångar vilket gör att varje cuvée återspeglar årgången och de är också tillverkade utan dosering (sk Brut Nature). För Val är det extremt viktigt att vinerna kan uttrycka egendomens terroire. Just det här vinet är görs via en direktpress innan jäsning och vinet får sedan vila på gamla ekfat före tappning med lite jäst och socker för att starta en andra jäsning på flaska. Vinet får sedan vila 18 månader på jästfällningen före degorgering.

 

2019 Domaine des Marnes Blanches Crémant Reserve (2 flaskor)

Géraud och Pauline Fromont träffades när dom studerade vitikultur 2006. Eftersom dom båda är födda och uppvuxna i Jura var valet självklart att det var här dom skulle göra vin. Idag har dom totalt 10 hektar utspritt på tre byar i södra delen av Jura; Cesancey, Vincelles och Sainte Agnés. Samtliga vingårdar har stor halt av kalksten och stockarna har generellt nått hög ålder. Dom jobbar hårt i vingården för att odla fram bästa möjliga druvmaterial utan besprutning eller tillsatser i vineriet. Resultatet blir unika viner som väldigt tydligt uttrycker sitt ursprung. 


Druva: Chardonnay Appellation: AOC Côtes du Jura Karaktär: Friskt och grönäppligt mousserande med pigga bubblor. Passar bra med: Charkuterier, ostar, ostron eller grillade skaldjur.

2019 Cava Pregadéu Méthod Ancestral, Els Vinyerons (2 flaskor)

Detta samarbete mellan Amós Bañeres och Alex Ruiz startade 2014. Amós är apotekaren som tröttnade på medicin och Barcelona och Alex är vinmakaren som har gjort Cava på sin familjeegendom, har detta som sitt "hjärteprojekt”. De har 10 hektar fördelat på tre vinodlingar och filosofin är att erbjuda naturligt vin som är prisvärt och lätt att förstå. Det här ska kunna inviga alla människor till en mer naturnära värld. Samtidigt vill Amós och Alex visa vilka uttryck du kan få av regionens inhemska druvsorter. Vinerna tillverkas utan svavel eller andra tillsatser och är redo att drickas unga men har ändå seriös struktur, elegans och finess. 


Druva: Xarel-loAppellation: DO PenedèsKaraktär: Lätt till medelfylligt vitt. Här ryms både solmogen citrusfrukt, mineralsälta ihop med fin syra och rondör.Passar bra med: Som törstsläckare, fördrink eller med små blandade tilltugg.

 

Drickes
2021-2023
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
6-8ºC

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Det här är den perfekta temalådan inför årets nyårsfirande - och särskilt för alla oss naturvinsälskare! Åter igen släpper vi en Naturvinslåda med fokus på bubblande viner i samarbete med Dryckesbutiken. Lådan innehåller sex flaskor av tre olika viner (två flaskor av varje sort): Champagne från eleganta Val Frison, Crémant du Jura Réserve från högklassiga Domaine des Marnes Blanches och slutligen Cava från favoriten Els Vinyerons. Dryckesbutiken är en svensk importör som arbetar med vinbönder som arbetar utan bekämpningsmedel, kemiska gödningsmedel och genmodifierat jordbruk. All frukt plockas för hand. Kort beskrivet är filosofin att de vill jobba betydligt mer i vingården än i vinkällaren, för att få fram så ärliga viner som möjligt.