Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Giaconda Vineyard Estate Vineyard Pinot Noir 2018

Giaconda VineyardEstate Vineyard Pinot Noir 2018

Australien, Victoria, 750 ml, 13,5%

En blandning av hela klasar och avstjälkade druvor pressas försiktigt och juicen får sedan sedan skalmacerera och jäsa m.h.a. vildjäst i öppna betongkärl under 3-4 veckor och genomgår även en fullständig malolaktisk jäsning. Vinet får sedan mogna under 16 månader i franska barriquer (varav 30% är···

Denna årgång är slutsåld.

Prova gärna vinet i våra andra årgångar.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2018

Smaknotering

Stor doft av blåbär, jordgubabr och granatäpple med nyanser körsbärsblommor, mjölkchoklad och fat. Smaken är fylligt frukt med viss strävhet, elegans och kraft. Mästerlig balans mellan syra och tanniner och ett gudomligt avslut.

Drickes
2023-2040
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
14-16ºC
Sockerhalt
7 g/l
Lufta vinet
1 timma

Så tycker experterna

James Suckling
96p 96 p "Glorious, delicious pinot"

This has a spicy array of red cherries, blueberries and pomegranate with blood oranges and some sappy nuances. The palate has such attractively fresh and succulent texture and a very juicy, supple and smooth-honed feel. The tannins have a gently chalky, smooth-honed, measured and seamless texture. Glorious, delicious pinot. Drink over the next ten years.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Rick Kinzbrunner på Giaconda Vineyard and Winery är det senaste decenniets verkliga stjärnskott på den australiska vinhimlen. Volymerna är starkt begränsade, men några få buteljer hittar ändå hit. Huvuddelen av Giacondas viner säljs direkt från vineriet och på hemsidans lista över aktuella viner står det ”sold out” med röda bokstäver på nästan alla vinerna – även de som Kinzbrunner säljer ”en primeur” Kinzbrunner utbildade sig till maskiningenjör, men greps av ett obändigt vinintresse och sadlade om. Han praktiserade på ett vineri på Nya Zeeland, utbildade sig på Davisuniversitetet i Kalifornien, arbetade på olika vinerier i Napa och Sonoma (Stag’s Leap, Simi och Matanzas Creek). Han flyttade sedan till Bordeaux och arbetade för Moueix-gruppen innan han drog hem till Australien igen och blev assistant winemaker hos Brown Brothers. Han köpte ett stycke mark i närheten och 1982 började han plantera chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc samt lite pinot noir, som han utökade 1986. Totalt förfogade han över 3 hektar vingårdar och under de senaste sju åren har han fördubblat den arealen och även inkluderat roussanne i sitt druvregister. Han berättar: ”Jag ville ha en vit Rhône-druva. Roussanne är visserligen svårodlad, mottaglig för sjukdomar och benägen att ge alldeles för mycket frukt. Den behöver sol, vatten och gödning, men jag är inte så förtjust i viognier och jag ville definitivt inte ha marsanne, så det fick bli roussanne.”

Han gör bordeauxviner på bordeauxmaner, bourgogneviner på traditionellt bourgognesätt och han gör andra röda och vita viner så som man gör dem i Rhônedalen – men vinerna liknar inga andra. Han har lyckats skapa viner med en alldeles egen profil. Han styr med maskiningenjörens nästan maniska noggrannhet varje moment i vingårds- och källararbetet och han experimenterar hela tiden ”in search of excellence”. 

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du