Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Matias Riccitelli Old Vines from Patagonia Bastardo 2019

Vad tyckte du?

Matias Riccitelli Old Vines from Patagonia Bastardo 2019

Argentina, Patagonia, 750 ml, 12%

Trousseau-druvorna kommer från de traditionella vinodlingsplatserna Allen och Ing Heuergo i provinsen Rio Negro i Patagonien, ungefär halvvägs mellan Andesbergen och Atlanten. Beläget på 39° latitud söderut är exponeringen för solljus mer intensiv än norra områden, men på denna latitud är nätterna m ···

Styckvis

359:-

/flaska
Låda (6 st)

359:-

/flaska, totalt 2 154:-
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
  • Nöt
  • Lamm
  • Fläsk
  • Vilt
  • Skogsfågel
Årgång

2019

Druvor

Trousseau

Smaknotering

Rejält med röda frukter i doften kompletteras med finstämda inslag av kryddor och blomster. Smaken är friskt fruktig där de röda bären dominerar och som efer det första anslaget får sällskap av kryddiga toner och trevliga nyanser av blommor, fat och mineral som ligger och rullar i eftersmaken.

Drickes
2021-2026
Alkoholhalt
12%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC

Så tycker experterna

Vinous
93 p "One to look out for."

Made with grapes from Río Negro and aged for eight months in French oak, this 100% Trousseau – which barely exists elsewhere in Argentina – is a mild violet in color. The intense nose offers strawberry yogurt with hints of rose and secondary wood notes. Sparkily fresh in the mouth, delivering tension and active, slightly spiky tannins. A wine with its own style and lengthy finish. One to look out for.

WineAdvocate
91 + "It has an herbal and wild side"

There is a new red from Patagonia produced with old-vine Trousseau, known locally as Bastardo, of which the second vintage is the 2019 Old Vines of Patagonia Bastardo. It comes from ungrafted vines more than 60 years old that he treats as a Pinot Noir, with a soft vinification, with 30% full clusters in small oak vats with indigenous yeasts and then matured in used French barriques for six months. It has an herbal and wild side, a little riper than a Trousseau from Jura, with notes of red cherries and tea leaves and a soft and round palate, with 13% alcohol, notable acidity, very fine but abundant tannins and with more structure than you might think it has. 4,000 bottles were filled in September 2019.

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5151

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

 

Vinet

Trousseau-druvorna kommer från de traditionella vinodlingsplatserna Allen och Ing Heuergo i provinsen Rio Negro i Patagonien, ungefär halvvägs mellan Andesbergen och Atlanten. Beläget på 39° latitud söderut är exponeringen för solljus mer intensiv än norra områden, men på denna latitud är nätterna mycket kallare. Denna dagliga temperaturväxling är utmärkt för produktion av kvalitetsdruvor. Den nattliga avkylningen förlänger mognadsperioden, vilket gör att druvorna kan utveckla rika sortegenskaper samtidigt som de bibehåller syra. De lågavkastande vinstockarna planterades i början av 1970-talet och de är oredda och möjliggör fullständig interaktion mellan de silta jordarna och vinstocken. Druvorna odlas naturligt enligt ekologiska principer som resulterar i viner som uttrycker terroiren och deras sortegenskaper. Druvorna handskördas när de har nått optimal mognad. Den länge bortglömda druvsorten Trousseau är en mörkhudad sort som har sitt ursprung i Jura, Frankrike.

 

Druvorna sorterades noggrant och 30% av frukten behölls som hela klasar som fick jäsa (vid temperaturer mellan 26 och 28 °C) i små franska ekfat med enbart inhemska jästsorter. Därefter lagrades vinet under ytterligare åtta månader i fransk ek innan det tappades på flaska utan klarering och filtreras.

Producenten

Riccitelli Wines är ett ungt och dynamiskt projekt som tillåter Matias Riccitelli att till fullo ge uttryck för Argentinas terroir i sina viner. Vingården ligger i hjärtat av Vistalba i den berömda regionen Lujan de Cuyo i Mendoza.

Med hjälp av sin far, den kända vinmakaren Jorge Riccitelli (Bodegas Norton), och sin stora passion för vin bestämde sig Matias Riccitelli 2009 för att köpa sin egen vingård. Odlingarna är idag fördelade på tre olika vingårdar om 20 hektar vid Andernas fot, i hjärtat av Vistalba, i den berömda regionen Lujan de Cuyo i Mendoza. Odlingarna är till största delen planterade i början på 1900-talet och man arbetar med låga skördeuttag och hård selektering i vingården. Dessa tekniker lämpar sig bra för ekologisk odling och ger väldigt högkvalitativa druvor. Matias Riccitelli arbetar efter en ekologisk filosofi, men är inte certifierad ekologisk odlare.

https://matiasriccitelli.com
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du