Sigge Järnkaminen Parling IGT Toscana Rosso 2019

Ett samarbete mellan den lilla importören Herr Carlssons Lilla Vin- och Lanthandel och 
Fattoria Carpineta Fontalpino i Toscana. Vinet är en hyllning till den historiske sportprofilen Sigge Järnkaminen Parling. 

Sigge Järnkaminen Parling

Vinet är utvecklat och producerat av Carpineta Fontalpino som drivs av syskonen Filippo och Gioia Cresti. Vinet har tagits fram efter en idé av Herr Carlssons Lilla Vin- och Lanthandel med benäget tillstånd av familjen Parling. Sigvard ”Sigge” Parling är en av fotbollssveriges stora legendarer.

Även om han kanske inte känd för den stora massan så satte han prägel på svensk fotboll under många år. Sigge spelade för Djurgården mellan 1949 och 1960 och blev en stor profil i klubben. Han var också en av hjältarna under fotbolls-VM 1958, sida vid sida med ikoner som Kurre Hamrin, Nisse Liedholm, Gunnar Gren, Kalle Svensson, Orvar Bergmark och Nacka Skoglund. Som tuff back, och eftersom han som ung arbetade som smedsdräng, kallades han för ”Järnkaminen” av sina fans. Vid sidan av fotbollen spelade Parling även bandy, där han var målvakt. Han vann SM-guld med Sirius och nådde hela vägen till landslaget även här. 1961 spelade han VM-final i bandy, vilket resulterade i ytterligare ett silver.

 

Fattoria Carpineta Fontalpino

Sigge Järnkaminen Parling IGT Toscana Rosso 2019

265:- / flaska

Sigge Järnkaminen Parling IGT Toscana Rosso 2019 är en ekologisk så kallad Super Toscanare där druvblandningen består 60% Merlot, 20 % Cabernet Sauvignon och 20% Sangiovese. Vinet är utvecklat och producerat av Carpineta Fontalpino som drivs av syskonen Filippo och Gioia Cresti. Det är Gioia som är gårdena oenolog, som sätter sin prägel på gårdens alla olika viner inklusive detta. Vinet har tagits fram efter en idé av Herr Carlssons Lilla Vin- och Lanthandel med benäget tillstånd av familjen Parling. Sigvard ”Sigge” Parling är en av fotbollssveriges stora legendarer. Även om han kanske inte känd för den stora massan så satte han prägel på svensk fotboll under många år. Sigge spelade för Djurgården mellan 1949 och 1960 och blev en stor profil i klubben. Han var också en av hjältarna under fotbolls-VM 1958, sida vid sida med ikoner som Kurre Hamrin, Nisse Liedholm, Gunnar Gren, Kalle Svensson, Orvar Bergmark och Nacka Skoglund. Som tuff back, och eftersom han som ung arbetade som smedsdräng, kallades han för ”Järnkaminen” av sina fans. Vid sidan av fotbollen spelade Parling även bandy, där han var målvakt. Han vann SM-guld med Sirius och nådde hela vägen till landslaget även här. 1961 spelade han VM-final i bandy, vilket resulterade i ytterligare ett silver. Som aktiv och framgångsrik i flera sporter så hedrades Parling även med Stora grabbars och tjejers märke, ett hederstecken som sedan 1928 tilldelas framgångsrika utövare av olika sporter. För kvalifikation måste man uppnå fastställda minimipoäng genom deltagande i landskamper eller tävlingar som SM, EM, VM och OS. Efter sin aktiva karriär födde Sigvard Parling upp travhästar på familjens hästgård. Sigvard Parling gick bort i september 2016.