Vi älskar vit Bordeaux!

Det är lätt att glömma bort att denna historiska rödvinsregion också producerar vita viner av världsklass - men som de levererar! Winefinders nya teammedlem Anna Rönngren, som tidigare arbetat som chefssommelier på stjärnkrogen Frantzén, berättar om varför hon alltid strösslat sina vinlistor med vit Bordeaux. Här hittar du också tillgängliga vita Bordeauxer i butiken.
Jag har älskat vit Bordeaux sen jag första gången fick prova det. Vinerna är matvänliga, lagringsdugliga och prisvärda - och inte minst förbaskat goda! Jag listar vad jag brukar hålla koll på när jag köper vita Bordeauxer här.

Var görs vinerna?
De mest eftertraktade vita Bordeauxerna kommer från Pessac-Léognan i kommunen Graves - i detta område är de vita vinerna ibland till och med dyrare än sina röda jämlikar. Här finns vita viner som får varje sommelier och vinintresserad att ramla baklänges. De mest namnkunniga producenterna är till exempel  Domaine de Chevalier, Pape Clement, Château Haut Brion, Château Larrivet-Haut Brion och Château Carbonnieux men det finns mängder av mindre producenter som gör viner av yppersta klass. Det kommer också fler och fler riktigt spännande torra Bordeauxer från Sauternes - dessa bär den nedklassificerade appellationen AOC Bordeaux (då vinlagen stipulerar att man måste göra söta viner för att få kalla dem Sauternes). Mest kända exemplet bland dessa är “Y” de d’Yquem som har funnits länge, men även stora producenter som Suduiraut, Guiraud och Rieussec gör numera torra varianter. För enklare vita Bordeaux-viner bör man vända blicken mot kommunen Entre-Deux-Mers.

Vilka druvsorter använder man?
12 % av planteringarna i Bordeaux är vigd åt vita druvsorter. De flesta vita viner från Bordeaux är en blend av följande druvsorter:

Hur görs vinerna?
Vinerna jäses ofta traditionellt i ekfat eller på rostfritt stål under en lång, sval jäsningsprocess för att behålla druvornas fruktiga aromer. Beroende på vinets slutgiltiga kvalitet och stil kan det både lagras på ekfat och i ståltankar - de bästa exemplaren har oftast lagrats på ekfat. De ståltankslagrade blir friskare och fruktigare i stilen medan de som lagrats på ekfat blir fylligare (och ofta mer lagringsdugliga).

Hur länge kan man lagra sina vita Bordeauxer?
De enklare vinerna bör konsumeras relativt direkt medan de mer exklusiva kan lagras i decennier. 10, 20, 30 år - det enda som avgör när de bör drickas är ens personliga smak.

Prisvärdhet - skall man tro på hajpen?
Vit Bordeaux har historiskt sett inte haft lika stor efterfrågan på akutionshusens andrahandsmarknader (även om detta börjat ändra på sig). Det gör att vinerna inte är lika dyra som de röda vinerna från Bordeaux och man ofta får mer bang for the buck. Även om vinerna ibland gärna kostar ganska många hundralappar hävdar jag att de ännu är mer prisvärda än många röda bordeauxer.

Vad skall man äta till?
Även om jag gärna dricker vit Bordeax som den är - så ofta jag bara kan - så är de utmärkta att matcha till maten. De enklara ståltankslagade varianterna går fint till skaldjur (ostron!!), som apritif eller till pastarätter. Till de fatlagrade vinerna behöver man ofta lite kraftiga maträtter för att de skall komma till sin rätt - fisk med smörbaserade såser och rätter med fågel eller kalv kommer att bli riktigt smarrigt.

Vilka vita Bordeauxer finns på Winefinder just nu?
Just nu finns ett flertal vita Bordeauxer i Winefinders butik att botanisera bland. Allt från vit Bordeaux med ålder och torr Sauternes till friska och fräscha viner och dessutom några riktigt exklusiva slott. Du finner vinerna i listan nedan!