Vad dricker man till julmaten?

Winefinders Chefssommelier Anna Rönngren har en lång vana av att sätta vin- och matkombinationer - här tipsar hon om sommelierknepen för att matcha rätt vin till julbordet och listar sina julfavoriter från butiken!

Äntligen är det dags att duka upp med julens härligheter på bordet! Vilka klassiska rätter skall dyka upp igen? Skall man våga plocka in någonting nytt? Och vad skall man dricka på kalaset? Vi har i alla fall svaret på det sistnämnda!

Det finns ett flertal vägar att gå när det kommer till val av dryck till julmaten. Vill man inte dricka alkohol alls (men ändå vill prova någonting annat än julmust) kommer en torr äppelcider att sitta som en smäck. När det kommer till alkoholhaltiga drycker är nubben en given kompanjon till sillen medan en mörk porter-öl med sin maltsötma paras fint med vår salta, svenska husmanskost. I Sverige är ölen och spriten historiskt sett mer bundna till våra traditioner än vinet men i sann modernistisk anda vill vi tänka nytt.

 

Ett vin eller flera till buffén?

I de flesta hem serveras julmaten lite som en buffé - alla plockar det de vill och ingen tallrik är den andra lik. Är man många som kommer på kalaset kan det därför vara en rolig idé att även ha en liten vinbuffé för att alla skall hitta någonting de tycker om. Vill du hellre hitta en dryck som passar till allt? Det listar vi längre ner!

 

Vad dricker man till sillen?

Söt sill i ättikslag är inte den lättaste matchningen. Däremot ska man ha i åtanke att många sillsorter nu för tiden ligger i krämiga, mejerimarinerade inläggningar med kryddor som gifter sig bättre med vin. Undvik gärna fatlagrade och sträva viner för att få bort den umamikrock som lätt blir med fisk och skaldjur. Satsa istället på ett fruktigare vitt vin med lite restsötma (förslagsvis en tysk riesling eller en vit Alsace), eller ett mousserande vin där bubblorna och syran hjälper till.

 

Vad dricker man till fisken?

Även här är riesling ett utmärkt val - syran i vinet kommer att balansera upp de feta fiskarna (såsom laxen). På samma sätt är chenin blanc ett utmärkt val.

Vad dricker man till köttet?

Här vill man gärna plocka fram någonting rött. Varför inte ett vin från Toscana i Italien, en fransk Beaujolais eller en mogen pinot noir? Dessa viner kommer att passa fint till revbensspjällen, till köttbullarna och prinskorven.

 

Vad dricker man till osten?

Här spelar det in vilken typ av ost man har plockat fram, men generellt brukar jag tänka så här:

 

Foto: Recept.nuFoto: Recept.nu

 

Vad dricker man till det söta efter middagen?

För att avsluta en tung middag med fräschör brukar alltid en Moscato d’Asti vara en utmärkt följeslagare till det söta - dessutom brukar vinstilen kunna golva de flesta. Lätt mousserande, fruktigt och blommigt. Till julchokladen, pepparkakorna med mögelost och de kraftigare nötdesserterna är portvin det givna valet - välj mellan fruktig Ruby Port, lagringsduglig Vintage Port, nötig Tawny Port eller sendeklarerad Late Bottle Vintage Port. Även en söt Sauternes eller glöggen kommer att passa fint till pepparkakorna med ost!

 

Finns det någonting som passar till allt?

 

I Winefinders butik

I listan nedan har vi samlat våra favoriter i olika stilar som passar till julens mat. Beställ senast 19 december för att vara säker på att ha allting på plats när julfirandet startar.

Dela!