Vinprovning på Grappe

Nyligen deltog vi på en liten vinmässa på Vinkällaren Grappe i Stockholm. De bad oss fokusera lite på bra Bordeaux - vilket vi förstås gjorde!

Vinkällaren Grappe 9 april

 

Bordeauxfokus på Vinkällaren Grappe


I tisdags stod jag och delar av Wine Teamet och hällde vin på Vinkällaren Grappe i Stockholm. Anders Peteri, ansvarig på Grappe, hade bett oss ta med och visa upp lite ur vårt stora Bordeauxutbud. Och för mig själv och resten av Teamet var det också ett tillfälle att återupptäcka några av våra favoriter från världens bästa vinregion. Ja vi tog förstås med oss lite annat än bara Bordeaux - men det var där vi la fokus.

För mig personligen var det extra kul att kunna återbesöka årgång 2021 - den här gången i form av Grand Puy Lacoste - Pauillacslottet som klassificerades som femte cru (5ème Cru Classé) 1855 och som ligger granne med annan berömd femte cru: Château Lynch Bages. 2021 har precis kommit hem på lager och jäklar (ursäkta språkbruket) vilket vin det är redan nu lite drygt tre år senare. Det är klassik Pauillac (drygt 80 procent Cabernet Sauvignon) med massor av svarta vinbär och även en del röda bär, cederträ-noter och en härligt fruktig, lång och välbalanserad smak. Det här är ett vin som du kan dricka redan nu (med någon timme i karaff) och som kommer att ge en fantastiskt fin Bordeauxupplevelse under de kommande 3-10 åren. En påminnelse om varför årgångsvariation är något riktigt bra i Bordeaux. Vi trodde att 2021orna skulle gå att närma sig tidigt och vi hade inte fel. 

2019 är en på pappret mycket bättre årgång men vinerna kommer också att behöva längre tid på sig för att utvecklas. Château La Tonnelle är ett så kallat "petit châteaux" (dvs inte en av de stora klassificerade egendomarna) och en av våra riktiga storsäljare. Deras 2019 går redan att dricka redan nu men kommer att utvecklas otroligt fint under de kommande 3-5 åren - särskilt om man köper den på Magnum (som vi hade med oss på Grappe). Det här är mycket Bordeaux för pengarna. 

Château Tronquoy Lalandes 2019 har vi skrivit mycket om tidigare och nu fick jag en ny chans att prova detta "monster". Med det menar jag att det i dagsläget är ett förbjudande tätt, imponerande och köttigt vin med årgångens fantastiska tanniner. Det är inte konstigt att vinerna från den här egendomen gång på gång slår eller får lika höga poäng som mångt mer prestigefyllda viner (Latour, Mouton, Cheval Blanc, Pichon Comtesse, Pichon Baron för att bara nämna några). För 425 kronor får du ett vin som du kommer att kunna lagra i 10-20 år (kanske längre) och som dessutom kommer att ge dig en fantastisk vinupplevelse. 
 


Och på tal om hur bra 2019 är både vad gäller potential och klass. Domaine de Chevalier 2019 har fått lovord i mängder av kritiker: 

"I loved the 2019 Domaine De Chevalier, which is unquestionably up with the crème de la crème of the vintage...Its a gorgeous wine, and wine lovers will adore being able to compare this side by side with the 2015, 2016, and 2018 over the coming 3-4 decades." - Jebb Dunnuck.

"The 2019 Domaine de Chevalier is a magical wine in the making,...  Its a masterclass in what contemporary Bordeaux can deliver, and worth a special effort to seek out." - The Wine Advocate

Jag kan bara hålla med. Det här är ett vin som osar klass, elegans, lagringspotential och är ett av de bästa exemplen på hur tradition och modernitet går samman i Bordeaux just nu. Bravo Olivier Bernard. 

Château Simard är en annan av våra stora favoriter i Wine Teamet. Ausone-ägda Grand Cru-slottet gör så otroligt elegant St-Émilion till ett nästan löjligt pris (325 kronor). Här dessutom i en fantastisk årgång. Röda bär blandas med en välbalanserad ekton och den sensuella merlotfrukten lyfts upp av en liten touch av cabernet franc. Klassiskt på alla sätt men viner i den här prisklassen är sällan så eleganta och välsmakande som Simard. Ett mycket fint hantverk helt enkelt.  
 


Provningens höjdpunkt var dock något helt annat. Tillbaka till Saint Estèphe och Château Tronquoy Blanc 2019 - ett fatjäst vitt vin på Sauvignon Gris och Sémillon från Norra Médoc. Vinet gjordes först för privat bruk men sedan några år har man börjat släppa ut en del till vinälskare runt om i världen. Ja vi snackar om en liten del för det här är det närmaste Bourgogne vi kommer i Bordeaux. Av 1,8 hektar används drygt en för att göra 4000-5000 flaskor av det här kraftfulla och läckra vinet som smakar härligt fruktig med tydliga semilloninslag. Helt torrt förstås och en otroligt raritet som vi är förunnade att kunna sälja!

 

Alla viner går att köpa på lösflaska. Du kan blanda hur du vill i lådor om 6 flaskor. 

Magnus Ericsson och Winefinders Wine Team


VINERNA

Château La Tonnelle Château La Tonnelle MAGNUM 2019
93 p "This is a beautifully structured wine."
STYCKVIS 369 kr/flaska (Ord. pris 439 kr)
LÅDA (3 st) 1 107 kr (Ord. pris 1 317 kr)
OBS! Finns även på vanlig flaska för 179 kronor!

Château Simard Château Simard 2015
92 p "Medium-bodied, the palate is bright, lifted and refreshing with lightly chewy tannins and a long savory finish."
STYCKVIS 325 kr/flaska
LÅDA (6 st) 1 950 kr

Chateau Tronquoy-Lalande Chateau Tronquoy-Lalande 2019
94 p "This is really complex and perfumed, with an extremely attractive bouquet of flowers and dark fruit."
STYCKVIS 425 kr/flaska
LÅDA (6 st) 2 550 kr

Chateau Tronquoy-Lalande Chateau Tronquoy-Lalande Blanc 2019
93 p Almost mouthwatering immediately, so there is great freshness, but it's more the aromatic intensity that is so appealing - floral, spicy and high toned." 
STYCKVIS 795 kr/flaska
LÅDA (6 st) 4 770 kr

Chateau Grand Puy Lacoste Chateau Grand Puy Lacoste 2021
95 p "A refined, elegant interpretation that does not fall short on intensity. Real finesse here. Already delicious, but can hold, too."
STYCKVIS 995 kr/flaska
LÅDA (6 st) 5 970 kr

Domaine de Chevalier Domaine de Chevalier Rouge 2019
97 p "The 2019 Domaine de Chevalier is a magical wine in the making,"
STYCKVIS 1 095 kr/flaska
LÅDA (6 st) 6 570 kr

Dela!
Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem av Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Magnus har jobbat som Content Manager, Marknadschef och VD på Winefinder.