Vinjetten med Winefinders VD Magnus Ericsson

Vad dricker vi sommaren 2020 och vad är egentligen ett ”grillvin”. I säsongens sista Vinjetten snackar vi sommarrtrender med Winefinders vinnörd och VD Magnus Ericsson.

¨Det som nyss var underground har nu blivit mainstream men det är klart att det sker förändringar hela tiden. Jakten på lättare och fräschare samt mer europeiska viner från USA fortsätter. Forna Östeuropa har haft en rejäl hype de senaste åren och den trenden ser inte heller ut att mattas. Grekland är ett annat vinland med fantastiska viner som vi nog kommer dricka allt mer av (det gör vi redan på vinbarerna).¨

Sommaren är äntligen här på riktigt och med den sommarens viner. Vinjetten haffade Winefinders VD och tillika vinnörd, Magnus Ericsson, för att tala om hur vintrenderna ser ut sommaren 2020.

Ändrar du ditt vin- och öldrickande under sommaren?
- Ja och det tror jag det allra flesta gör. När det är varmt och soligt ute så är de flesta inte, eller i alla fall inte jag, så sugna på tunga och kraftiga rödviner. Det blir mer bubbel, mer rosé, mer friska vita viner utan fatlagring och lätta röda viner. Just den här sommaren har det blivit otroligt mycket pinot noir från Oregon och en massa bubbel.

Vad är det som är trendigt i år?
- Trenden med ljusare och lättare röda viner fortsätter. Det har vi snackat om i flera år nu Rosévinerna ska fortsatt vara ljust ljust rosa och gärna komma från Provence. Men här skönjer jag en viss förändring och ser fler varianter och färgnyanser. Mycket drivs på av naturvinsrörelsen med viner som görs med så liten mänsklig intervention som möjligt och där många gör viner i en mängd olika nyanser (rött, vitt, orange och rosé i en mängd olika mättnader). Inte minst genom roliga bubbel - den allestädes närvarande pét-naten (mousserande viner som görs genom att man låter vinet jäsa klart på flaska) - som väl snart finns på alla vindrickares bord! :)

- Det som nyss var underground har nu blivit mainstream men det är klart att det sker förändringar hela tiden. Jakten på lättare och fräschare samt mer europeiska viner från USA fortsätter. Forna Östeuropa har haft en rejäl hype de senaste åren och den trenden ser inte heller ut att mattas. Grekland är ett annat vinland med fantastiska viner som vi nog kommer dricka allt mer av (det gör vi redan på vinbarerna). Och Spanien (det ”nya” Spanien är redan gammalt - och nu återupptäcker vi andra sidor från den iberiska halvön).

- Och kanske har folk tröttnat på Proseccon nu? I alla fall den dåliga (ja det finns fantastisk Prosecco!). Jag tycker mig se mer och mer champagne i mina sociala flöden, mer Bourgogne och mer Sydafrika vilket är väldigt kul. Så vi ser (förhoppningsvis) en tillbakagång till klassikerna.

Man hör mycket snack om grillvin i sommartider. Vad är det?
- Haha. Ja - kvällstidningarnas och vinskribenternas favoritord under sommaren. Grillvin är allt och inget och styrs helt och hållet av vad du slänger på grillen. Grilla skaldjur och fisk och Champagne kan vara ett ypperligt grillvin. Grilla grönsaker och ljusare kött och rosé och fräscha vita viner är ditt bästa grillvin. Pinot Noir kan vara ett fantastiskt grillvin - och så vidare! Ändå är det ofta de lite kraftigare och mulligare röda vinerna och fatlagrade vita som lyfts fram i listorna över sommarens hetaste grillviner. Men skit i det. Ditt bästa grillvin är det du helst dricker till det du råkar ha på grillen. Svårare än så är det inte!

Ditt bästa sommartips när det kommer till dryck?
- Jag skulle nog säga alkoholfri öl. Det är inte så länge sedan det bara fanns en eller två olika sorter att köpa och båda smakade ingenting. Nu finns massor av kul drycker med både smak och personlighet. Mikellers Drink´in the sun är en personlig favorit.
Och så bubbel förstås. Du kan aldrig få för mycket bubbel oavsett om det är pét nat, champagne eller cava! :)

Du hittar några av Magnus favoriter just nu här nedanför!