Vinjetten med Marielle Cazaux på La Conseillante

Få egendomar i Bordeaux har gjort bättre viner de senaste åren än Château La Conseillante i Pomerol. Marielle Cazaux tog över som ansvarig vinmakare/vinodlare och estate manager 2015 och så här mot slutet av kampanjen för Bordeaux En Primeur 2019 passade vi på att prata lite med henne om årgången och utvecklingen i Bordeaux.

¨Vi kommer att börja plantera cabernet sauvignon under 2021! Det är ett väldigt kul och spännande projekt. La Conseillante hade en del cabernet sauvignon i vingårdarna för hundra år sedan så vi tänker nytt med hjälp av det som är gammalt. Jag tror att cabernet sauvignon är ett bra svar på den globala uppvärmningen.¨

Kampanjen med Bordeaux 2019 går mot sitt slut och vi passade på att prata lite med Marielle Cazaux som är ansvarig vinmakare på toppegendomen Château La Conseillante i Pomerol. Marielle Cazaux tog över som Estate Manager 2015 och få egendomar har utvecklats mer åt det fräschare och mer eleganta hållet de senaste åren än just La Conseillante. Just nu en av de bästa egendomarna i hela Bordeaux.


Nu går en primeurkampanjen mot sitt slut - vad är din personliga bild av 2019 så här långt?

— För mig och La Conseillante är 2019 en extraordinär årgång från starten i vingården till det färdiga vinet. På pappret såg det ut att bli en väldigt mogen (extraherad) årgång men som i slutändan visade både en hel del fräschör och juicighet. 

Så vad kan du säga om La Conseillante 2019. Går den att jämföra med tidigare årgångar?

— Personligen tycker jag inte att vi kan jämföra årgångar men om jag ändå ska försöka mig på en jämförelse så blir det med 2018 för strukturen och 2016 för parfymen och väldoften. 

Corona-pandemin har påverkat oss alla. Vad har ni och andra egendomar i Bordeaux gjort för att hitta alternativa vägar i årets primeur-kampanj?

— Vi såg till att vara väldigt organiserade redan från start. Till att börja med så öppnade vi upp våra dörrar för négocianterna och några lokala journalister så fort vi kunde (i mitten av maj). Sen skickade vi prover till tio journalister som hade efterfrågat det. Vi skickade proverna i ett miljövänligt men speciellt anpassat emballage som hade ett temperaturkontrollsystem. Slutligen sände vi prover till de vinhandlare runt om i världen som hade efterfrågat det. Vi anordnade dessutom digitala provningar och webbkonferenser med handlare. Naturligtvis hade vi önskat att vi hade kunnat ta emot både journalister och klienter här på La Conseillante, men vi var tvungna att hitta nya vägar. 

Den andra stora frågan, åtminstone över de senaste åren, har varit den globala uppvärmningen och hur denna påverkar växtsäsongen och vinerna. Har ni gjort någonting annorlunda de senaste åren för att motverka denna?

— Självklart har detta påverkat oss och vi har sedan tre år tillbaka börjat experimentera med olika saker. I vingården har vi tvingats jobba annorlunda med hur vi ser på plogning och vi har slutat ta bort löv och minska bladverket - något som vi gjorde tidigare (för att ge vinerna mer sol). Och i källaren jobbar vi med amforor och jästen. När vi planterar nya vinrankor så försöker vi hitta nya rotstockar som är mer anpassade för vårt nuvarande klimat. Vi är väldigt nöjda med de här experimenten och några har visat sig vara väldigt framgångsrika. 

Hur tror du att den globala uppvärmningen kommer att påverka Bordeaux som region de närmaste åren?

— Det är svårt att säga. Men jag vet att så gott som alla vinmakare gör liknande saker som de jag har gjort. Jag tror att vi kan göra mycket innan vi ens börjar tänka på att byta druvsorter. 

Slutligen - vad är nytt på La Conseillante? 

— Vi kommer att börja plantera cabernet sauvignon under 2021! Det är ett väldigt kul och spännande projekt. La Conseillante hade en del cabernet sauvignon i vingårdarna för hundra år sedan så vi tänker nytt med hjälp av det som är gammalt. Jag tror att cabernet sauvignon är ett bra svar på den globala uppvärmningen - särskilt på grusdominerade jordar. 

*

Winefinders En Primeurkampanj med årgång 2019 kommer att pågå i ytterligare en vecka. Du hittar vinerna här!