Vinjetten med Mästerkocktävlande Agnes Ros

Midsommarfirandet är förmodligen det svenskaste som finns. Den här veckan pratar Vinjetten mat och midsommar med Mästerkocktävlande bloggaren Agnes Ros. Vad är det viktigaste på buffén och vad har hon helst i glaset?

¨Jag älskar att få längta till en flaska vin som jag har sparat på ett tag. Det blir ett så speciellt tillfälle när flaskan öppnas.¨

Nu står midsommarafton för dörren – den högtid som kanske är den svenskaste som finns. Vinjetten tog ett snack med Agnes Ros, matbloggaren som i våras tävlade i Sveriges mästerkock och som verkligen har ett passionerat förhållande till midsommar.

Vilket är ditt bästa midsommarminne?

- Jag har verkligen haft turen att få vara med på otroligt trevliga midsommarfiranden med fina vänner, sådan tur har jag. De senaste åren har jag firat midsommar tillsammans med ett stort, blandat gäng ute i skärgården. Båtresorna dit, den goda midsommarmaten, vinet, brölande snapsvisor och bryggdans in på småtimmarna – alla är dom fina minnen. Ett annat minne som dyker upp är när jag och min bästa vän för några år sedan firade ute på Tynningö och avslutade kvällen med ett nattdopp följt av badtunna intill vattnet. Vattnet var helt spegelblankt och det var helt tyst efter att alla gått och lagt sig.

Finns det något svenskare än midsommarmaten och i så fall vad?

- Om någon säger att det finns något svenskare än midsommarmaten så ljuger dom. Vi kan dock se mycket av maten återkomma på julen och påsken bland annat. Men säger någon ”svensk mat” så är en midsommarbuffé det första som dyker upp i huvudet på mig, det känns som något vi är ensamma om i Sverige.

Vad kan du inte vara utan på midsommarbuffén?

- Finns det ingen sill på midsommarbuffén så kan det lika gärna vara. Sillen är min absoluta favorit och jag gillar att förnya den lite på olika sätt varje år. Tycker det är kul med till exempel en asiatisk sill som sticker ut lite från det övriga, eller varför inte en vegetarisk variant där sillen byts ut mot aubergine eller tofu. En annan sak som absolut inte får glömmas är färskpotatisen, det är bland det finaste vi har på sommaren.

Om du skulle ha vin i glaset på midsommar, vad väljer du då?

- Ett trevligt rosé eller knastertorrt bubbel får gärna vara i glaset på midsommar om man frågar mig. I år tänkte jag också ta med en vit Pet-Nat från Mosel i Tyskland som jag har på tok för höga förväntningar på. Men jag hoppas den ska funka vid ett tillfälle som detta. Jag älskar att få längta till en flaska vin som jag har sparat på ett tag. Det blir ett så speciellt tillfälle när flaskan öppnas. Det är också lika intressant att se om smaken stämmer överens med förväntningarna.

Agnes Ros instagramblogg hittar du här!